Болки в таза и корема? Жените трябва да внимават!

Болката в таза – ясно осезаемата болка ниско в корема може да не е повод за сериозно притеснение относно здравословното състояние на жената.

По време на овулация до подобно неразположение води наедряването на фоликула и неговото спукване при отделянето на зряла яйцеклетката.

Когато обаче болката не е по време на овулация, тя изисква задължителен преглед при гинеколог. Тя може да е знак за протичането на възпалителен процес, предизвикан от предавана по полов път инфекция. При подобни състояния болката често е съпътствана от промяна във вагиналния секрет, както и от повишаване на температурата на тялото.

Болката в таза може да е индикатор и за наличието на маточни фиброми, които представляват туморни образувания с доброкачествен характер, засягащи гладката мускулатура на матката.

При една на всеки четири жени това състояние е налице, като лекарят може лесно да го установи чрез ултразвуково изследване или обикновен преглед. Други тъкани, които не принадлежат на матката, се откриват в нея при наличието на ендометриоза.

Това заболяване често се установява в напреднала фаза, когато именно и болките започнат. При него често се наблюдават ендометриални кисти, както и сраствания, които могат да предизвикат редица репродуктивни смущения при жената.

Остра болка, появила се без видими причини и комбинирана от кръвотечение, може да е признак за извънматочна бременност, която може да постави живота на жената в риск и изисква спешни мерки.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/12/09/%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

болка в ябълката на таза

Поява на болки в таза и крака, лечение. Защо боли ябълката на таза?

Aко ви застигнат болки в таза, решението на проблема ще дойде от невролог или физиотерапевт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *