херпес на окото

Херпес на окото – коварен проблем

Възможна е появата на херпес на окото, пише известен медицински журнал и допълва, че инфекцията се предава по битов път.

Това става при допир до кожата на заразен, чрез употреба на една и съща кърпа за лице и прочие.

Докато обаче появата на подобно образувание на устните например не е толкова опасна, то ако херпесната инфекция се разпространи в очите, съществува риск от различни усложнения.

В голяма част от случаите на вирусен херпес от 1-ви тип се наблюдават поражения върху роговицата, в по-редки случаи върху конюктивата и вътрешната очна обвивка.

Вижте още по-хубава статия за херпес на окото: От херпес на окото се ослепява!

Рискът се крие най-вече в това, че подобно на всички останали вътреклетъчни паразити, вирусът на херпеса е в състояние да обхваща все нови и нови клетки и да се самовъзпроизвежда многократно.

Ако заразата не бъде хваната на сравнително ранен етап от развитието й, последващото овладяване е изключително трудно. На мястото, на което се е внедрил в организма вирусът, се появява рана от така наречвения тип „пълзяща язва”.

Именно от там в тялото проникват различни бактерии, които предизвикват на по-късен етап бактериална инфекция и влошават състоянието на заразения. Основните симптоми, които индикират наличието херпес на окото, са сълзене, болка, в някои случаи и фотофобия.

Дайте мнение и Вие тук!

Както всички останали вируси, така и този се активизира, когато имунната защита на организма е понижена.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/07/13/%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

симптоми и лечение на херпес зостер

Херпес зостер. Компреси и къпане. Лечение

Къпане при херпес зостер. За колко време минава с компреси и лечение. Заразен ли е? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *