Консумацията на големи количества въглехидрати оказва негативен ефект върху зрението, като е в състояние да доведе до замъглено зрение, астигматизъм, катаракта и до преждевременна му загуба.
Тези са заключенията, до които достигат група американски учени, провели редица изследвания в лаборатория, излседваща връзката между приетата храна и зрението в Бостън.
В продължение на около година експертите следили хранителните навици на над 4000 доброволци и от двата пола на възраст между 55 и 80 години.
Изводите, до които достигнали, потвърдили предположенията, че храната, богата на въглехидрати, води до драстично повишение на стойностите на кръвната захар, а оттам и до проблеми със зрението, като астигматизъм и катаракта са само началото.
Високият гликемичен индекс на определени храни спомага за тяхното по-бързо преработване и усвояване от организма, а в резултат на това и до промени в показателите.
Като най-активни храни, съдържащи въглехидрати, специалистите посочват белия хляб, картофите, захарта и производните, макароните и макаронините изделия.
Според офталмолози, участвали в проучването, високите стойности на консумираната храна може да додведе до нарушения в очната тъкан.
Не по-малък е и рискът от появата на първите признаци за развитието на дегенерация на макулата, което в най-голяма степен се свързва с напредването на възрастта, комбинирано с високовъглехидратна диета.
Това състояние от своя страна е основната предпостаква за ослепяване в целия свят, затова препоръчително е сладките и тестените храни да се избягват.