Сиротицата помага при запек

Някои употреби на билката сиротица ще бъдат разгледани в този кратък текст. Човекът на 21 век страда от запек!

Това се дължи на ритъма на живот, на който мнозина от нас са подвластни, на нездравословната храна, която консумираме, и на масовото обездвижване.

Срещу запек народната медицина препоръчва билката сиротица. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из влажните ливади в цялата страна, покрай бреговете на реки и езера и край мочурищата.

За приготвяне на лек срещу запек се използва надземнорастящата част на сиротицата, която се събира през времето, през което растението цъфти.

В състава на билката влизат редица вещества, които имат доказано очистителен ефект. Отварата действа диуретично и противоглистно, като едновременно с това предизвиква позиви за повръщане.

Важно е към употребата на билката да пристъпват единствено хора със здрави черва и стомах, тъй като очистването на организма се съпътства от силни болки, колики и газове.

При атопичен запек, лениви черва, задържане на вода и влошено храносмилане се приготвя запарка от сиротица.

Дайте мнение и Вие тук!

Приготвя се дневна доза от 2 чаени лъжички очистена и наситнена билка, която се залива с около 250 мл вряла вода.

Когато изстине, се прецежда и се пие на два пъти през деня. Трябва да се обърне внимание на факта, че сиротицата съдържа активни отровни съставки.

Освен това действието й е силно и рязко, затова трябва да се използва внимателно и след консултация със специалист.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ленено семе при запек

Ленено семе и брашно при запек и още 10+ ползи. Прием. Чай

Рецепти с ленено семе и брашно за лечение на запек и други болести. Как да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *