Опасни ли са полипите на дебелото черво?

Полипи на дебелото черво представляват доброкачествени образувания, появили се около лигавицата на червото.

Размерът на тези образувания варира от 2 мм до 5 см, като на по-прост език появата им може да се обясни като неестествено натрупване на клетки, образуващи кръгъл израстък, в края на краче, което е част от лигавицата. В зависимост от това какъв вид са натрупалите се клетки и видът полип варира.

Основният критерий, който разграничава образуванията, е техният потенциал за израждане в злокачествени форми. Най-често срещаните полипи на дебелото черво са от видовете метапластични и аденоматозни. Първите се проявяват в по-голям брой от случаите.

При тях се наблюдава изменение на нормални клетки в друг вид. Подобни образувания не достигат до размери по-големи от 5 мм в диаметър и при тях риск от израждане почти не се отчита. Следващият по проявление вид полипи са аденоматозните.

При тях е налице потенциал за преминаване в злокачествена форма, като се смята, че около половината хора на възраст над 60 години имат поне един такъв полип с размер от около 1 см в диаметър.

Сравнително по-рядко срещани са ювенилните полипи, познати още като хамартмо. Те обикновено се появяват в детска възраст и не се смятат за предвестник на раково заболяване. Това допускане обаче не важи за случаите, когато полипът бъде наранен или мултиплицира.

В подобни ситуации е необходимо оперативното отстраняване на полипа. Полипи, свъразни със синдрома Peutz-Jeghers, също са сред по-рядко срещаните. Те се появяват в следствие на кожно-лигавична хиперпигментация. Те се срещат най-вече при младите хора, като налице е, макар и минимален, риск от развитие на злокачествена формула.

Дайте мнение и Вие тук!

Възпалителните псевдополипи се свързват с развитието на болестта на Крон или улцерозен колит. Подобни орбазувания са напълно безвредни, но често пораждат паника, тъй като се бъркат с аденоматозните полипи.

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2008/02/06/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *