Ракът на дебелото черво може да се избегне чрез приема на аспирин

Как аспиринът пречи за появата на рак на дебелото черво. Научен материал по информация от университета в Единбург.

Въпреки че мненията относно това вреди или помага аспиринът са разнопосочни, научно доказано е, че ежедевният прием на малки дози от медикамента предотвратява развитието на полипите, които са основна причина за появата на рак на дебелото черво.

По този начин употребата на аспирин може да се окаже решаваща за редица хора, които са изложени на риска от развитие на болестта.

Всяка година над 1,2 милиона души са повалени от рак на дебелото черво. Около 63 хиляди от тях умират в следствие на усложнения. Това кара мнозина учени да насочат усилията си изцяло в посока на откриване на такива средства, които ще намалят броя на хората, които развиват заболяването.

Досега аспириът се смяташе за успешен продукт за превенция на сърдечни заболявания, но според последните проучвания редовният прием на малки дози от него не само че предпазва от рак на дебелото черво, но и намалява възможността за развитие на рак на стомаха с 40 %.

Според последните проучвания на изследователи от университета в Единбург, в които участие са взели 2800 онкоболни пациенти и 3000 здрави доброволци, за период от 2 години при всекидневен прием на аспирин рискът от развитие на заболяването намалява с 19 %.

Ако приемът продължи за време от 3 до 5 години този процент скача на 24, а след повече от 5 години, опасността от развитие на рак на дебелото черво намалява с цели 31 %.

Дайте мнение и Вие тук!

Дозата, която е достатъчна, за да бъдат налице тези резултати, не е голяма. Става дума за 75 милиграма аспирин дневно. За сравнение може да се даде, че същото количество от медикамента се препоръчва и на пациенти със сърдечно-съдови проблеми.

Добре е обаче да не се прекалява и злоупотребява с приема на аспирин, въпреки че той е превантивно средство срещу редица заболявания. Както почти всеки друг фармацевтичен продукт, така и апсиринът не е абсолютно безопасен, когато препоръчителният дневен прием се надвиши. При често предозиране и пренебрегване на лекарските препоръки се наблюдава появата на редица нежелани странични ефекти.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Обезболяващи лекарства. Болката не е болест, а само симптом

Как да се отнасяме към популярните обезболяващи лекарства? Няма човек в света, който поне веднъж …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *