Боли ме главата. Какво да правя?

При главоболие Ванга препоръчва не пиенето, а миенето с билки. LEKAR.BG: Специални лицеви упражнения също помагат.

„Боли ме главата“ – това е едно от най-честите оплаквания и едва ли има човек, на когото да не му се е случвало поне веднъж в месеца да го изпита. Причините могат да са много, като започнем от махмурлук, минем през банално оправдание на жените и стигнем до мозъчен тумор.

Над 50 болести имат за симптом главоболие, така че то не бива да се пренебрегва, особено когато е епизодично и на често. То може да е от различен характер и да обхваща различни части на главата – болката да е тъпа или пулсираща, да я усещаме в слепоочията или отзад към тила…

Според това къде е болката, може да се определи и причината

Сред най-честите причини са:

♣ високо кръвно;
♣ ниско кръвно;
♣ липса на сън;
♣ прием на лекарства;
♣ привикване към определени навици (например всяка сутрин пиете кафе и липсата на такова води до главоболие);
♣ стрес;
♣ вързана коса;
♣ настинка.

Заболявания, на които главоболието е симптом:

  • глаукома;
  • инсулт;
  • менингит;
  • тумор;
  • ринит или синузит;
  • депресия;
  • мононуклеоза;
  • и много, много други.

Видове главоболие

  1. Главоболие от двете страни – усеща се като преса и най-честата причина е спиране на медикаменти. Ако продължително време сте взимали болкоуспокояващи, след преустановяването им болката се засилва.
  2. Болка в началото на черепа – това е сред най-честите главоболия, усеща се отпред или отстрани, сякаш нещо ви натиска. Сред причините са стрес или недоспиване, нощно скърцане със зъби, хъркане, сънна апнея…
  3. Пулсираща болка отпред – особено, когато е придружена със зачервени, сълзящи очи и усещане за напрежение и налягане около очите, става въпрос за синузит.
  4. Когато болката е зад очите – това главоболие не е от типичните, затова е добре да се консултирате с лекар, защото е възможно да става въпрос за глаукома или тумор.

Лечение на глабоволие и самолечение:

Самолечението на главоболие с болкоуспокояващи лекарствени препарати може да е опасно. Според специалисти то дори по-скоро вреди, отколкото да пречи, защото след спиране на медикамента, болката се усилва. „Светлите“ интервали вече са много по-редки, докато накрая главоболието стане хронично и все по-непоносимо.

Ако болката е нетипична или твърде честа, най-добре се консултирайте с вашия лекар.

Билки за главоболие:

При хронично главоболие приемайте Моминска вратига. Тинктура от нея може да намерите в аптеките – взимайте всеки ден по 5 капки три пъти дневно.

Когато ви боли глава от стрес или напрежение, най-добрият лек е валериана.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Джинджифилът, гинко билобата, чобанка и вратига също имат доказан ефект при главоболие, особено пир мигрена.

Чаят от лайка повлиява добре, когато ви боли глава.

Ароматерапия с мента и лавандула също може да ви помогне да се справите с главоболието.

Дайте мнение и Вие тук!

Баба Ванга препоръчва: Мийте главата с чубрица или мерудия

Пророчица Ванга препоръчва няколко лека при болка в главата, като малко от тях са свързани с прием на билки. За изненада – според Ванга ефект има миенето на глава с подправки!

Сварете дива мерудия и с водата от нея измийте главата си.

Сварете чубрица поне в няколко литра вода. След като се охлади водата, потопете главата си за 15-ина мин и накрая облейте и тялото със същата водата.

Лицева гимнастика при главоболие

Когато усетите, че главоболието започва, сбръчкайте вежди в продължение на пет секунди, след това отпуснете. Повторете това упражнение десетина пъти, след което присвийте очи (все едно се опитвате да видите нещо) и едновременно с това повдигнете раменете в поза „не знам“. Стойте така няколко секунди, след това отпуснете раменете и очите. Повторете още десет пъти.

Запазете тази статия да ви е под ръка! Тя ще е полезна, когато отново ви заболи глава. Споделете я с близки, които страдат от главоболие!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

разлика между милгама н и милгама

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил? Мнения

Разлика между милгама Н и Милгама. Милгама N на ампули. Невробекс или Милгама? Милгама Н …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *