Кое е доброто лечение за атаксия?
Народни средства при атаксия. Лечение с Финлепсин и др.

Лечение на атаксия с лекарства, физиотерапия и упражнения. Фридрайх и другите

Кое е доброто лечение за атаксия? Причини и симптоми. Лекарства и упражнения за атаксия. Народни средства. Лечение с Финлепсин и др. Физиотерапия и упражнения

Атаксия (аtaxia) е понятие от неврологията. Показва неспособност да се изпълняват плавни и точни движения. Пациентът има мускулна сила, но няма координираност. Причините се търсят в структурите на нервната система – в малкия или в гръбначния мозък, които отговарят за координираните човешки движения.

В клиничната практика най-често се установява атаксия поради увреждане на малкия мозък, по-рядко – сензитивна и вестибуларна. Първопричина за поражения върху малкия мозък стават редица остри или хронични патологии (типичните описваме в таблица).

Причини за атаксия
ОстраХронична
инсулт, от двата видахронична исхемия на мозъка
черепно-мозъчна травмамозъчен тумор
инфекция – церебелит, abscessus cerebri, невросифилис, ХИВ, паразитидегенеративни процеси в мозъка
Остро отравяне с етанол, антидепресанти, сънотворни, невролептици и др.Злоупотреба с анксиолитични, сънотворни, антиконвулсивни лекарства
Наследствени болести на метаболизмаНаследствени болести на метаболизма
Множествена склерозаМножествена склероза
Други: топлинен удар, хипогликемия, дефицит на тиаминДруги: топлинен удар, хидроцефалия, алкохолизъм, хипотиреоза, дефицит на В12

Какво е атаксия? Значение

Невролозите използват термина атаксия за некоординираност на движенията и нарушения в моториката. Силата в крайниците е напълно съхранена или е незначително намалена. Но поради неправилно управление (командване) движенията стават неточни и неловки. Разстройва се тяхната последователност и приемственост. Нарушава се положението на тялото в изправено неподвижно състояние (статична атаксия) или при ходене (динамична атаксия).

ataksia-03
Атаксия напълно срива качеството на живот

Координираните движения са резултат от синхронна, високо автоматизирана дейност на множество отдели от централната нервна система – проводници на дълбокомускулна чувствителност, вестибуларен апарат, кората на темпоралната и фронталната област и малкият мозък – централен орган, който координира движения.

Причините за поразяване на тези ключови звена са много, те се откриват главно с образни изследвания на мозъка и с анализ на ДНК при съмнение за наследственост.

Причини за атаксия

Неловките движения са неврологичен симптом, присъщ на опасни заболявания. За правилното взаимодействие на много групи мускули отговарят различни структури на нервната с-ма. Затова повредата само в един от елементите води до нарушение в изпълнението на сложни движения – появява се атаксия.

Причините за атаксия може да се разделят по място на увреждане на нервната система:

  1. Първа причина – повреда на самия малък мозък. Може да е свързано със злоупотреба на алкохол, с инсулт, рак, травма, отравяне или болест. Най-разпространени заболявания са множествена системна атрофия, множествена склероза и тумори;
  2. Втора причина – повреда на пътищата, водещи нервните импулси към малкия мозък. На практика в мозъка не достига информация за местонахождението на отделни части от тялото. Подобни проблеми възникват при полиневропатии, заболявания на периферните нерви, увреждане на гръбначния мозък, например заради недостиг на В12, възпаление или метастази на рак.

Не винаги атаксия е свързана с повреди в ЦНС. Понякога тя е временна – при отравяне с химикали или нарушения на метаболизма.

Популярното явление трепкане на окото, веждата или друг малък мускул понякога е изява на вестибуларна атаксия. Тя се съпровожда със световъртеж и нистагъм. Повече в тази посока ще прочетете ТУК: Играе ми дясното око. Причини за трептене. Атаксия е една от възможните причини

Симптоми и видове атаксия

“Фигурин

Много често атаксия не се забелязва, защото нейното начало прилича на непохватност и разсеяност. При някои пациенти се възприема като част от личността. Атаксия се открива и осъзнава при неврологични изследвания.

Първите тревожни симптоми, забележими за пациента, са нарушаване на походката и равновесието и прогресираща непохватност, която затруднява изпълняването на точни задачи. Например пациент с атаксия не може да вземе чаша с вода и да я отнесе до уста, без да разлее. Колкото повече се приближава чашата до лицето, толкова повече ръката трепери. Пациенти с атаксия срещат трудности с копчетата – не могат да закопчават и разкопчават.

Атаксията въздейства не само върху мускулите от торса и крайниците. Тя засяга и ставни мускули, например челюстните, които отговарят за формиране на звуците. Тогава се нарушава и речта.

Разновидностите атаксия имат свои симптоми.

ataksia-04
Признаци на атаксия

Сензитивната форма се характеризира с разстройство на ставно-мускулното усещане в долните крайници. При това:

  • Болният е неустойчив, излишно силно сгъва краката при ходене, прави големи крачки;
  • Усещането му при ходене е като върху памук или мек килим;
  • Болният гледа под краката си, за да компенсира чувството за неустойчивост;
  • При затваряне на очите симптоматиката става по-силно изразена;
  • При тежко поражение придвижването става невъзможно.

Церебеларната атаксия се описва със следните симптоми:

  • При ходене болният се накланя в посока на поразеното полукълбо на малкия мозък;
  • Клати се при ходене, много широко поставя краката;
  • Движенията са неловки, с широк размах;
  • Изразеността на симптомите не зависи от зрителния контрол – те са еднакви при отворени и затворени очи;
  • Речта става бавна, разтегната. Почеркът става неравномерен и разкрачен;
  • Понижава се мускулният тонус, нарушават се сухожилните рефлекси.

За вестибуларната атаксия са характерни:

  • Световъртеж, който се усилва дори при плавно завъртане на главата;
  • Гадене, напъни и повръщане.

Фронтална (челна) атаксия се проявява с:

  • Неустойчивост при ходене (особено при завъртане);
  • Нарушения на обонянието;
  • Изменение на психиката;
  • Отсъствие на рефлекс за хващане.

Наследствените атаксии също имат своя симптоматика.

  • Атаксия телеангиектазия се развива в ранна възраст. Бързо прогресира – към десетата година детето вече не може да ходи. Съпровожда се с поражение на черепните нерви, умствена изостаналост. Негативно повлиява имунната система – пациентите често развиват бронхит, пневмония, ринит, синузит.
  • Синдром на Пиер-Мари се проявява аналогично на церебеларната. Обикновено започва около 35-годишна възраст. Първите нарушения са в походката, после възникват нарушения на мимиките, речта и движенията на ръцете. Сухожилните рефлекси се повишават. Силата на мускулите на краката намалява. Периодично възникват произволни мускулни потрепервания. Влошава се зрението, намалява интелектът, възникват депресивни разстройства.
  • Семейната атаксия на Фридрейх представлява нарастваща дегенерация на задните и странични стволове на спиналната система, поражения на медиалното снопче и други специфични части. Възниква неуверена клатеща се походка. Болният се отклонява от центъра настрани, поставя краката твърде широко. С времето измененията засягат мимиките и рецта, намаляват се сухожилните рефлекси, слухът. При тежко протичане се поразява сърцето, изменя се скелетът (често изкълчване на стави, изкривяване на краката и др.).

Обърнете се към невролог, ако забелязвате признаци на атаксия като:

  • трудности при ходене;
  • трудности при изпълняване на ежедневни задачи;
  • разстройство на речта;
  • прогресиране на проявите.

Ако симптомът се появи внезапно, например след сън, е необходимо да извикате бърза помощ.

Как се поставя диагноза атаксия ще разкажем по-долу.

Стандартно лечение

Лечението на атаксия включва две групи мерки – спрямо заболяването провокатор и спрямо причинените от него увреждания.

  • Първо направление: лечение на причината.

Лечение на атаксия, без да се вземе предвид нейният вид и изразеност на симптоматиката, е невъзможно.

ataksia-05
Медицината все още не знае как да лекува атаксия, а се бори само със симптомите

Единствено невролозите предоставят адекватна лечебна схема съобразно причиняващото тези изменения заболяване. При някои болни се предприема отстраняване на тумор, кръвоизлив, абсцес. При други е належащо да се свалят стойностите на кръвното налягане или на налягането в задната черепна ямка.

Извън мерките, които се предприемат по отношение на болестта – провокатор, има втора група от лечебни инициативи, насочени

  • Второ направление: лечение на последствията.

Тук се включват:

  1. лечебна гимнастика за намаляване на дискоординацията и за укрепване на мускулите;
  2. прием на общоукрепващи средства като витамини от група В, церебролизин, непреки холиномиметици, метаболитния препарат аденозинтрифосфат.
Особености при лечението

При атаксия телеангиектазия се назначават имунни коректори на дефицита, провежда се курсово въвеждане на имуноглобулини.

Атаксия на Фридрайх

При атаксия на Фридрейх се използват медикаменти за поддържане на митохондриите като витамин Е, рибофлавин, коензим Q10, янтарна киселина.

Неблагоприятна е прогнозата при геномните наследствени заболявания. При тях се отбелязва бавно прогресиращо нервно-психическо нарушение, загуба на трудоспособност. Благодарение на симптоматичната терапия се предотвратяват инфекциозни заболявания, травми и интоксикации, а пациентът добива възможност да доживее преклонна възраст.

Атаксия при деца

Атаксия се наблюдава при редица наследствени патологии при децата. Истинската честота на проблема не е известна, защото вторичната атаксия не се отчита. Първичната се води към групата на редките заболявания.

За да се намали рискът от появата на хора с атаксия, медиците съветват:

  • да не се раждат деца в семейства с наследствена атаксия;
  • да се сключват близкородствени бракове;
  • своевременно лекуване на инфекции и контрол върху кръвното;
  • отказ от занимания, които са рискови за черепно-мозъчни травми.

Видео демонстрация на атаксия:

Лекарства при атаксия

При атаксия се използват следните групи медикаменти:

  • Ноотропи и ангиопротектори за възстановяване на мисленето, паметта, речта и концентрацията, скоростта на реакция, стимулиране на метаболизма на мозъчните неврони;
  • Седативи, антидепресанти, невролептици за терапия на психогенна атаксия на фона на психически разстройства, за повишаване на адаптационните възможности на мозъка и ЦНС;
  • Витамини B, A, C, B12;
  • Антибиотици при инфекция в мозъка или средното ухо;
  • Медикаменти, активиращи клетъчния метаболизъм.

Всички лекарствени средства се назначават в индивидуален порядък.

Лекарства с доказана ефективност са:

  1. 4-аминопиридин (Fampyra, Fampridine ) в доза от 15 мг на ден намалява честотата на атаксия в течение на тримесечен период при пациенти с епизодична атаксия;
  2. Рилузол (Рилутек) в доза 100 мг на ден е ефективен в краткосрочно лечение на пациенти с атаксия с различна етиология;
  3. Валпроева киселина (Конвулекс) в доза 1200 мг на ден намалява изразеността на спиноцеребралната дегенерация при спиноцеребрална атаксия трети тип.

Лекарства с недостатъчно доказан ефект са:

  • варениклин (Чампикс) при средна доза 1,67 мг/ден и ползите от цинка при лечение на спинално-церебрална форма тип три]
  • ондансетрон (Зофран) за лечение на атаксия]
  • доласетрон (Анцемет) при синдроми на малкия мозък, вторични при множествена склероза;
  • L-ацетилкарнитин за лечение на атаксия поради дегенерация на малкия мозък;
  • физостигмин и амантадин (Вирегит – К) при пациенти с малкомозъмна атаксия;
  • бетаметазон за лечение на атаксия телеангиектазия.

Лекарства с противоречив резултат – идебенон, буспирон за лечение на дисфункция на малкия мозък,L-триптофан за лечение на двигателна дисфункция на малкия мозък, холин за лечение на атаксия.

Лекарства с доказан отрицателен ефект – 3-литий, Диферипрон (Ферипрокс) в доза 40 мг/кг.

Помощни медикаменти:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Вестибуларни супресанти при световъртеж и загубена ориентация в пространството;
  • Средства против повръщане при гадене и изхвърляне на стомашното съдържание на фона на световъртеж;
  • Стимулатори на вестибуларната компенсация за възстановяване на способността за съхраняване на разновесието;
  • Антитромботични и съдоразширяващи средства за терапия на запушване на мозъчни съдове и подобряване на локалния кръвен поток;
  • Аналози на хистамина за възстановяване на слуха, отстраняване на шума в ушите и подобряване на микроцинкулацията на кръв.
Финлепсин + мнения

Финлепсин е медикамент от групата на антиконвулсантите. Той е дериват на дибензазепина, който притежава антипсихотично, противодепресивно, обезболяващо влияние.

ataksia-02
Различни опаковки на препарата, вкл. ретард форма за удължено въздействие

Главната съставка в него е карбамазепин – противоепилептично лекарство. Основните показания за него са епилепсия и някои видове невралгия. Препаратът е приложим при неепилептични пристъпи, спазми, парестезия, болка, вкл. атаксия и нестабилно ходене.

Финлепсин се назначава при невропатични болки, при биполярно разстройство. В лечението на тревожни разстройства оказва положителен ефект, макар да не е от първа линия на избор.

Според мненията на пациенти, Финлепсин е с висока ефективност при невралгии и за овладяване на болкови синдроми. Няма изложени мнения от пациенти с атаксия, за да се пречени как работи специално приложен при това заболяване.

Вижте още мнения за Финлепсин и другите идеи за лекарство при атаксия и оставете и своя отзив ТУК в нашия форум! На вас какво ви изписаха? Помогна ли ви?

Клонарекс и др. с клоназепам

Клонарекс потиска епилептиформената активност, поради което се прилага в лечението на епилепсия и епилептични синдроми. Използват го като самостоятелно или спомагателно средство при други видове припадъци.

Клоназепам, както и другите бензодиазепини, е препарат от първа линия на избор при остри конвулсии. Той не подхожда за продължително лечение, защото се развива толерантност към противоконвулсивния му ефект (представа да действа).

Но внимание, Клонарекс и другите препарати с клоназепам не подхождат за всички видове атаксия. Те са противопоказани при атаксия на малкия мозък и спинална. Също така не подхожда, ако провокатор е хроничен алкохолизъм.

Впрочем, атаксия е един от нежеланите ефекти на препарата, когато той не се възприеме добре от организма или при предозиране.

Вижте и ТОВА: Мнения за Клонарекс. Схема за спиране. При паническо разстройство и за сън. Клонарекс или Ривотрил?

ПК-МЕРЦ

Още един препарат, който противодейства на симптоматиката е аmantadine sulphate, основна съставка в ПК – Мерц. Лекарството спада към средствата против Паркинсон и повлиява прояви като треперене, скованост, намалена или загубена способност за движение. Предписва се при двигателни нарушения като помощно средство.

Фезам на капсули

Препаратът комбинира ноотропът пирацетам, който подобрява работата на мозъка, с лекарството за мозъчно кръвообращение цинаризин.

ataksia-01
Фезам е на капсули

Заедно двете съставки имат антихипоксичен ефект  – те подобряват захранването на мозъчните клетки с кислород. Заедно те подчертано подкрепят функциите на мозъка.

Като ноотроп, Фезам е основен препарат при атаксия, понася се добре и въздейства на множество негативни фактори. Фезам активизира двигателните функции, положително влияе върху церебралната хемодинамика и биоелектролитната активност на мозъка. Той е отлично средство след понесен исхемичен инсулт.

Погледнете и ТУК: Фезам или Кавинтон? Мнения и коментари. Кавинтон Форте, Ноотропил, Бетасерк. За какво се използват? Противопоказания.

Физиотерапия при атаксия

Принципите на физиотерапията при атаксия са да се цели не симптома, а заболяването – причина. Използват не апаратни методи за терапия и системи упражнения от лечебната физкултура. Отличен подход е да се изгради индивидуална терапия според симптомите и нуждите.

Най-общо физиотерапията цели здрава подвижност, ясна ориентация в пространството, здрав слух, реч и способност за писане.

Физиотерапията отстранява и страничните симптоми – гадене, болки в главата и врата, слабост, слухови халюцинации.

Най-добри методи са:

  • Транслингвална невростимулация – въздействие на електрически импулси върху рецепторите на езика, чрез които се предава сигнал към структурите за равновесие и координация в малкия мозък, вестибуларните ядра и др. активиращи системи;
  • Терапия със стабилометрия (оценка на положението и движението на тялото). Датчици анализират налягането, пулса и електрическата активност на мозъка. Така се изследват индивидуалните особености и нарушения, а пациентът се учи да се справя с тях;
  • Магнитна терапия – въздействие на магнитни полета върху главния мозък и врата за подобряване на кръвоснабдяването и клетъчното взаимодействие на мозъка, помага да се отстранят мускулните спазми и прищипване на нервни окончания, комплексно се оздравява огранът на равновесието.

Упражнения за атаксия

В основата стои вестибуларна гимнастика – лечебни упражнения за възстановяване на правилната работа на вестибуларния апарат. Използват се три типа упражнения:

  • За адаптация. Тренировка за възстановяване на зрението и подобряване на вестибуло-окулярния рефлекс, който отговаря за остротата на зрението и съхранение на равновесието при въртене на главата;
  • За привикване. Повтарят се характерни движения на тялото, които причиняват световъртеж. Целта е да се развие привикване и постепенно да се намали негативната реакция спрямо тези движения и спрямо положението на тялото;
  • На сензорно заместване. Тренировката използва съхранените здрави сензорни системи и с тях замества повредените. Например се тренира използването на зрителната и сомато-сензорната система, когато е нарушена вестибуларната.

Самите упражнения не се отличават с някакви специални особености, нито са трудни за здравия човек. Вижте как изглежда лечебната гимнастика при атаксия в това видео:

Пациентите с атаксия изпитват трудности да изпълняват лечебните упражнения. Ето типичните проблеми:

  • Искам да се държа за нещо, за да не падна: Пациентът не трябва да се държи, иначе малкият мозък няма да се тренира;
  • Колко време трябва да се упражнявам, трудно ми е: Необходимо е ежедневно упражняване за 15 минути, като ефект се очаква минимум след 1 месец (зависи от обема и характера на поражението);
  • Не мога да изпълнявам упражненията, какво да правя? Пациентите, които не издържат на натоварването, се нуждаят от инструктор и индивидуално разработен комплекс, който отговаря на възможностите им.

Специалистите препоръчват трениране не само у дома, но и при професионалисти, които изследват проблема и избират нужната терапия в оптимален режим.

Още едно видео с упражнения при атаксия:

Лечение с народни средства

Не са известни народни методи за лечение на атаксия. Нещо повече – специалистите категорично забраняват самостоятелно лечение и използване на нетрадиционни, алтернативни и народни методики. Опасенията са за нанасяне на вреди върху нервната система, която е крайно фина и уязвима.

В леките и средни случаи атаксия се лекува домашно с цел стопиране на дегенерацията и уврежданията. Но болният трябва да минава пред периодични изследвания при невролог, за да се следи ефектът и да се коригират лекарствените дози.

Диагностика на атаксията
  • Атаксия телеангиектазия. Синдром на Луи – Бар е наследствено заболяване с атаксия на малкия мозък, петна по кожата (телеангиектазии) и конюнктивит, недостатъчност на Т-имунните клетки. Диагностицира се с данни от имунограма, ЯМР на мозъка и рентген на бели дробове. Засега няма специфично и ефективно лечение;
  • Малкомозъчна атаксия (церебеларна). Патологията на малкия мозък има разнообразна етиология, затова в диагностиката участват травматолози, неврохирурзи, онкологи, генетици, ендокринолози. Невролог проверява неврологични статус и определя зона на поражение. Изследва се вестибуларния анализатор, гръбначно-мозъчна течност, търсят се признаци на възпалителни и туморни процеси. Основна диагностика на КТ и ЯМР в търсене на посттравматични хематоми и тумори. При наследствена атаксия се провежда ДНК – диагностика и генетичен анализ;
  • Локомоторна атаксия. Нарушенията в статиката на тялото (способност да се поддържа устойчиво положение) произтичат от увреждания на малкия мозък. Диагностиката се провежда по схемата за церебеларна атаксия;
  • Спастична и динамична. Спастичната атаксия е аутосомно-рецесивна патология, която се установява с генетични анализи. Динамичните нарушения се диагностицира по схемата за вестибуларна атаксия.

Още информация и източници на английски ТУК:

Какво е атаксия? * Лекарства против атаксия; * Упражнения при атаксия; * Физиотерапия при атаксия.

Основните диагностични методи са:

  • Преглед и анамнеза – първичен метод за откриване на признаци на болестта. Проверяват се нервните реакции, отбелязват се възможни речеви и двигателни нарушения;
  • Ядрено-магнитен резонанс е най-достоверният диагностичен метод, който позволява да се видят и най-незначителни атрофични изменения. С помощта на това образно изследване се локализира областта на поражение на малкия мозък плюс възможните съпътстващи изменения в други отдели на мозъка;
  • Компютърна томография е достоверен начин за диагностициране, с който се потвърждава диагнозата и се получават допълнителни сведения за характера на болестта;
  • Ултразвук – използва се при обширни поражения на мозъка, причинени от инсулт, травми и възрастови изменения. С него се локализират областите на атрофия и се определя стадият на болестта.
При кучета и котки

В днешно време неврологичните разстройства при кучетата и котките не са рядкост. Атаксията е доста често срещано нарушение. Увреждането е същото, както при хората – засяга структури на главния мозък, отговарящи за координацията и ориентацията в пространството.

При животните атаксията е вродена или придобита.

Най-силно предразположени към нея са…

  • Сред кучетата – стафордширските териери, скоч териери, шотландски сетери, кокер шпаньоли;
  • Сред котките по-често засегнати са шотландските, британските, сиамските и сфинксовете.

Не се открива връзка с възрастта и пола.

При котки и кучета се определят същите видове атаксия, както при човека – на малкия мозък, статична и динамична. Само че не всички видове са изучени.

Обикновено атаксията при любимците е следствие от травма на главата, дегенеративни изменения, възпаление или туморен процес.

Видео: атаксия при котка.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Геритамин.

Мнения за Геритамин и Геритамин Хиалурон. Ползи и вреди. Странични ефекти и противопоказания

Какви мнения съществуват за Геритамин. Има ли вреди от Геритамин Хиалурон? Противопоказания и странични ефекти. …

3 Мнения

  1. Неда Колева

    Залитам като се качвам по стълбите и се хващам за перилата, на 64 години съм, може ли това да са симптоми на атаксия?

  2. Свекърва ми е с атаксия от две години и сме ходили на много доктори, няма лечение и нищо не обещават. Няма реално и лекарства, да не ви отчайвам, но това е положеинето.

  3. За Финлепсин съм чел, че помага, но неврологът отказа да ми го изпише. При мен е лека форма, само залитам и световъртеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *