Здравословна програма повишава тонуса и пази от диабет

Почти всяко занимание, дори и градинарството, може да се превърне в спорт. За да превърнете градината си в гимнастически салон, всеки път разделяйте работата на три отделни упражнения.

Например подгответе лехите, почистете тревата, съберете листата. Все пак, всичко това не бива да се превърне в състезание за издръжливост, особено в горещото време. Работете от 20 минути до 1 час и ако е необходимо – почивайте. За да отдъхнете малко, обиколете участъка с бързи крачки, наберете цветя или зеленчуци.

СИЛНИ МУСКУЛИ

Силовите упражнения може да нормализират нивото на кръвната захар, тъй като те стимулират потока на захарта от кръвта в мускулите. Не е нужно да се превръщате в планина от мускули. Не е нужно и да вдигате тежести. Тези упражнения главно напомпват мускулите, но не са от голяма полза за сърцето и белите дробове.

Съветваме ви да се заемете със силови упражнения на открито, това ще помогне на сърцето и белите дробове, докато ги натоварвате. Използвайте няколко силови тренажора. Повтаряйте по няколко пъти упражненията. Преминавайте от тренажор на тренажор без продължителни почивки.

НЕ НА ПУШЕНЕТО!

Докато адвокатите размишляват, на лекарите вече всичко им е ясно: тютюнопушенето причинява рак на белия дроб, сърдечносъдови заболявания, ранна поява на бръчки и други признаци на преждевременно стареене.

В допълнение, пушачите често страдат от диабет. Японски учени в продължение на 8 години са наблюдавали 2312 мъже и са установили, че при тези, които са пушили по 16-25 цигари на ден, вероятността от диабет е три пъти по-висока, отколкото при не-пушачите.

Според учените пушенето води до инсулинова резистентност. Съществуват доказателства, че спирането на тютюнопушенето може да възстанови чувствителността на клетките към инсулина. Отказването от пушенето е трудно, но за предотвратяване на диабета е от съществено значение.

Дайте мнение и Вие тук!

НАБЛЮДАВАЙТЕ СЕ!

Ако сте преживели епизоди на депресия, направете си изследване за кръвната захар. Според някои оценки депресията увеличава риска от диабет тип II. По какъв начин депресията предизвиква диабет, все още не се знае.

“Фигурин

Тя води до промени в секрецията на хормона кортизол, което от своя страна увеличава нивото на глюкозата. Възможно е също така, хората, страдащи от депресия, да не се грижат добре за себе си, да се хранят лошо, да не спортуват, да не се движат достатъчно, а това повишава риска от диабет.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *