Кога болят гърдите?

Гърдите болят най-често при ПМС или бременност, но понякога болката може да е сигнал за заболяване

Болезнените гърди при жените са често срещано оплакване и в повечето случаи не са повод за притеснение. Все пак отделни симптоми могат да говорят за по-сериозен проблем, който трябва да се обследва.

Най-често болката се среща преди настъпването на менструацията, и то не при всяка жена. Понякога обаче, ако се забелязва и наличието на уплътнение, окосмяване или малки топчести образувания, може да говорим за заболяване.

Тази статия има информативен характер и ако имате съмнения, най-добре се консултирайте с вашия лекар.

Кои са възможните причини за болки в гърдите?

ПМС

Т.нар. предменструален синдром (ПМС) е най-честият виновник за болки в гърдите. Гърдите са много чувствителни, болезнени на допир, уголемени. Наблюдава се около седмица преди цикъла и още на първия ден от него болката изчезва. Причината е промяната в нивата на някои хормони.

  • Бременност

През първите месеци от бременността (а понякога и през цялата бременност) също болят гърдите. Чувствителността е подобна на тази преди менструалния цикъл и отново се дължи на промяна в хормоните. Освен това млечните канали, и като цяло гърдите, нарастват, тъй като се подготвят за периода на кърмене.

  • Възпаление

Гърдите може да болят и ако има някакво възпаление или млечните каналчета са запушени. Тук обаче болката най-често е само в едната гърда.

Ако става въпрос за мастит, то чувствителността е основно в зърната, които може да набъбнат и да изменят цвета си. Подкожните вени се разширяват и прозират от кожата. Ако маститът е гноен, е съпроводен с много висока температура, гадене и световъртеж.

  • Киста

Поликистозните яйчници също може да причинят болки в гърдите. Съпроводени са с окосмяване около зърната, а понякога (когато говорим за ендометриоза) може да има и секреция.

  • Менопауза

Понякога гърдите болят и като симптом за настъпваща менопауза. Болката е причинена от хормонален дисбаланс.

  • Херпес зостер

Заболяването Херпес зостер е съпътствано с болки в гърдите, най-вече в началния му етап. То обаче е придружено с много характерно зачервяване, обрив, който преминава в мехури, така че лесно може да се разпознае от лекуващия ви лекар.

  • Рак на гърдата
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ракът на гърдата рядко е съпътстван само и единствено с болки в гърдите. Тук трябва да се напипва и уплътнение на гърдата или някаква формация. Характерна е и промяната в цвета на гърдите, възможно е и изкривяване на зърното. Така че ако усещате само че ви болят гърдите, вероятността да става въпрос за рак е минимална.

Дайте мнение и Вие тук!

Домашни рецепти, когато болят гърдите

Ако нямате други оплаквания или съмнение за някакво заболяване, можете да облекчите болката, като изпълните следните съвети.

  • Студен компрес

Студен компрес в областта на гърдите доказано помага за облекчаване на болката. Прави се за кратко. Добре е през останалото време да носите придържащ сутиен с банели.

Охлаждащ гел също би свършил работа

  • Сок от нони

Последно време все по-популярен при болка в гърдите е сокът от нони. Той е известен в китайската медицина, като повлиява благоприятно на жлезите с вътрешна секреция и се справя с хормоналния дисбаланс.

  • Магданоз

Пресен магданоз в по-големи количества помага на организма да не задържа вода. В този ред на мисли, добре е да намалите солта в менюто си.

Полезна ли ви беше статията? Харесайте я и я споделете с ваши приятели!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане на нервна почва и др.

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане в гърдите на нервна почва. В гръдния кош …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *