миома миомни възли лечение
миома

Нов метод в борбата с миомата

Миомата е доброкачествено образуваше на гладките мускулни влакна на матката – тя може да бъде вътре в стените на матката, да се развива в посока на корема или на матката, както и между свръзките.

Това заболяване усложнява доста самочувствието и личния живот на жените.

Много чести са случаите и когато не се проявяват никакви симптоми и жената дори и не подозира за съществуването на миомата.

Имаме и по-ценна статия ТУК: Начините за лечение на миома – с лекарства, билки и операция!

В редки случаи е налице опасност от дегенерация на миомата в рак.

Поради това, при поставяне на диагноза миома на матката, лечението е задължително.

Причините за възникване на тези тумори на матката не са напълно проучени, но се знае, че негативните фактори са хормонални смущения в женския организъм, по-специално излишъкът на хормона естроген, и чести увреждания на матката – аборт, хирургия, сложно раждане, както и възпалителни заболявания.

Редовните прегледи при гинеколог и ултразвуковата диагностика дават възможност за откриване и контрол на болестта в ранен етап.

Лечението на миомите на матката цели да се спре растежът на тумора, да се намали размерът му или да се отстрани по хирургичен начин. Методът на лечение зависи от размера на тумора, скоростта на растежа му и възрастта на пациента.

Хормоналното лечение и лекарствата, използвани при малки миоми на млади раждали жени, са като спирачка за развитието им и дори намаляват размера на възлите, не възпрепятстват процеса на бременност и износването на плода.

Основните симптоми на миома на матката включват:

  • коремни болки;
  • болезнени периоди;
  • увеличаване на размера на стомаха;
  • нарушения на менструалния цикъл;
  • появата на анемия;
  • безплодие;
  • неизносване на бременността;
  • често уриниране.

В по-напреднала възраст често се повдига въпросът за хирургично отстраняване на тумор ас опазването на матката, или при по-напреднали случаи и по-сериозни показания – операция за отстраняване на матката (хистеректомия).

Дайте мнение и Вие тук!

КАКВИ СА НАЙ-НОВИТЕ МЕТОДИ?

Модерният метод на лечение на маточните миоми е методът на емболизация на маточните артерии. Методът е нещо съвсем ново и изисква високо квалифицирани лекари – съдови хирурзи и радиолози.

“Фигурин

Същността на този метод на лечение на маточните миоми се състои в това, че под местна упойка през срез в бедрото, в маточните артерии се инжектират препарати, които предизвикват запушване на кръвоносните съдове.

В съдовете, захранващи миомата, възниква процес, подобен на инфаркт – храненето на тумора спира, той не може да расте повече и започва да се смалява. Кръвоносните съдове на здравите тъкани се различават по размер от тези, които са повредени от тумора, и може да се контролиpa с рентгенови лъчи по време на операцията.

Така кръвоснабдяването на матката не се нарушава, защото тя може да се снабдява с кръв и от други малки артерии.

Възстановителният период не е продължителен и жената може да забременее и да роди дете, а рискът от повторно нарастване на тумора е много малък.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката?

Живот след премахване на яйчници и матка. Мнения за отстраняване на матката

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката? Мнения за отстраняване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *