хигрома, синовиална киста на крака
Какво не знаем за правилното лечение на хигрома или синовиална киста на крака

Лечение на хигрома. Синовиална киста на крака или ръката

Как се осъществява лечение на хигрома, синовиална киста или киста на крака.

Уплътненията с кръгла форма по сухожилията на китката, ръката, крака, т.е. в долните части на крайниците, с големината на грахово зърно или орех – това са хернии на синовиалната мембрана на сухожилието, които се наричат хигроми, ганглии или синовиални кисти.

Това не е подуване, а изпъкване на течността във фиброзната обвивка.

Синовиалната киста е плътно, единично, малко подвижно образувание с еластична консистенция, което се появява по хода на сухожилията в долните части на крайниците, но може да се образува и на други места. Сходни с нея по състава си кисти, но с различен механизъм на произход понякога се наблюдават на белезите след хирургична интервенция.

За образуване на хигромата в някои случаи няма сериозна причина, а в други – може да възникне след травма, претоварване на ставата, включително и монотонни и повтарящи се движения. Хигромата обикновено е безболезнена и не причинява усложнения.

Някои от пациентите не й обръщат внимание в продължение на много години. В този случай единственото нещо, което може да обезпокои пациента, е неприятният външен вид на образуванието. В повечето случаи кистата изчезва, но обикновено се появява след известно време отново.

Проблемът е в това, че тя е свързана със синовиалното пространство на ставата, както и с това, че течността, която я изпълва, може да прелее от едно място на друго.

Лечение на кистата се препоръчва тогава, когато тя причинява неудобство при движението, има болка, бърз растеж или ако пациентът иска да я премахне от естетически съображения.

Най-ефективният метод за лечение е операцията на хигромата, въпреки че не се дава 100% гаранция за пълно възстановяване. Затова експертите не препоръчват операция за отстраняване на кистата, ако тя не притеснява пациента.

Временно решение може да бъдат консервативните методи на лечение:

  • пункция на хигромата и отстраняване на течността от нея;•въвеждането на кортикостероиди;
  • използването на стегнати превръзки.

Кистата спада, но в крайна сметка проблемът се връща. Древната хирургическа техника, която се състои в спукване на кистата под местна упойка, е много болезнена и често води до усложнения.

Само си представете: пука се обвивката на кистата, течността се излива от нея, което означава, че има травматично възпаление, често причиняващо развитието на гноен процес. За лечението на възпалените кисти се използват противовъзпалителни, аналгетици и ставни блокатори.

Дайте мнение и Вие тук!
Демир бозан за безсъние

Най-радикалният метод за лечение на хигромата е пълното й отстраняване. Това е много трудно, но ако се отстрани само част от тумора, тогава той ще се появи отново. Успехът зависи до голяма степен от уменията на специалиста по хирургия, но в същото време – и от индивидуалните особености на организма на всеки един пациент. Дори не бива да отхвърляме и фактора късмет.

Хирургичната операция обикновено се извършва с местна упойка. Необходимостта от обща анестезия решава хирургът, като това се прави при наличието на големи кисти. Продължителността на операцията е около половин час.

От степента на опитност на хирурга зависи дали ще се отстрани изцяло хигромата. Ако това не се направи, тогава тя ще продължи да расте и ще се появи отново. За да се избегнат рецидиви, трябва внимателно да се анализират причините за възникване на хигромата и да се опитате да ги избегнете в бъдеще – правилно да си подбирате обувките, опитайте се да облекчите болната китка по време на работа, разпределяйте равномерно натоварването между двете си ръце и т.н.

Вижте и това за кистите:

https://www.lekar.bg/2008/09/12/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B2%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво може да означава мастно топче?

Бабин лек за извличане на мастна тъкан. Твърдо подкожно топче, справяне с липом, киста, атером, фиброма и др.

Какво може да означава мастно топче? Бабин лек за извличане на мастна тъкан. Разграждане на …

Едно мнение

  1. Сигурна съм че имам киста на стъпалото.Боли ме вече дълги години и ми пречи да се движа много и бързо.После стъпалото се възпалява и понякога пари.Това не се установява на рентгенова снимка и трае вече години и става все по трудно да се движа.Образуважсе оток понякога защото просто се притиска кистата интой боли много.И пак до следващия ден.Много от специалистите я бъркат с паднал напречен свод.На мен все това ми казват ортопедите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *