оригване на развалени яйца

Толкова ли е неприятно да се оригнеш? Оригване и газове с мирис на развалени яйца

Какво може да означава оригване с дъх на развалени яйца? Лекото оригване, което практически не се забелязва от околните и е без дъх и привкус, е физиологично нормално.

Така организмът се избавя от въздуха, погълнат по време на хранене, пиене и разговор. А също и от газовете, образувани в горните части на храносмилателната система.

Това е полезно, защото се активизира моториката на стомаха.

Оригването има неприятен дъх и привкус, съпровожда се с гръмко къркорене в стомаха и газове с мирис на развалени яйца и продължава дълго време. Ако има кисел привкус, значи страдате от повишена киселинност на стомашния сок.

Ако е горчив – това е връщане на жлъчен сок от дванадесетопръстника. Ако е с миризма на развалено яйце, това е свързано със сероводорода, който идва от червата или се образува в стомаха при продължително задържане на храна.

Обърнете се към лекар, защото такъв вид оригване е симптом на заболяване на стомаха, червата, черния дроб, жлъчката. Не трябва да се изключва и стенокардия, дори и инфаркт на миокарда.

Колкото по-слабо концентриран е храносмилателният сок, толкова по силно е оригването. Ако усетите тежест в стомаха, след като пиете течности по време на ядене, не се опитвайте да се оригнете за облекчаване на състоянието.

Ако обичате газираните напитки, не се учудвайте, че газът от тях се опитва да излезе навън от храносмилателната система.

Дайте мнение и Вие тук!

По-добре се откажете от тях. Освен това не пийте през сламка, откажете цигарите и дъвките. А също и смучещите бонбони.

Те препълват храносмилателната система с въздух и провокират оригване. В стресово състояние се повишава потребността на организма от кислород. В резултат на това получавате т.нар. въздушно оригване.

https://www.lekar.bg/2019/03/12/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?

Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?

Как разбираме, че имаме болен стомах? Кое примерно меню е добро за справяне с проблема. …

Едно мнение

  1. Пълни глупости

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *