С дъбовите кори гоним болести. Други приложения

Уникални и ценни рецепти с дъбови кори против различни болести. Евтин лек при възпаление на венците, зъбобол, хемороиди и обилна менструация. Вижте как става!

Народната медицина ни предлага лесен, евтин и ефикасен лек за всеки проблем. Има болести, който успешно се лекуват само с билки и диети.

Но в забързаното ежедневие ние пропускаме възможностите, които ни предлага Природата. Защо? Една от причините е поради неинформираност.

Предлагам ви приложението на една широко разпространена билка. В народната медицина се използват корите и плодовете на летния дъб. Може да се купи като продукт -обикновено от 50 г суха стрита кора.

Рецепти с дъбови кори

• При възпаление на венците и лигавиците в устната кухина и гърлото

2 с. л. наситнени дъбови кори се заливат с 500 мл вода. Врят 15-20 минути и се прецеждат. Многократно през деня се прави гаргара с отварата. Тя може да се съхранява не по-дълго от 12 часа. С нея може да се почистват и да се правят и компреси при рани и обриви. Компресите се сменят 2-3 пъти дневно.

• При обилно потеше и като допълнително лечение на увреждания от измръзване, хемороиди и екземи

500 г дъбови кори врят в 4-5 л вода 15-20 минути, след което отварата се прецежда. Прави се баня на засегнатите места 2 пъти дневно по 15-20 минути при телесна температура на течността.

• При зъбобол

100 г дъбови кори врят в 1 л вода 15 минути. Прецежда се и към отварата се прибавят 2 с. л. 3-процентов оцет и малко късче люта чушка. При нужда се взема от тази течност и се задържа в устата 5-7 минути, след което се изплюва.

“Фигурин

• При хемороиди

Смесват се 20 г корени от полски гръмотрън, 30 г стръкове от полски хвощ и 50 г дъбови кори. 1 с. л. смес ври в 1 чаша вода 10 минути. С отварата се правят бани и компреси.

• При обилна менструация

Смесват се наситнени по 15 г дъбови кори и стръкове от овчарска торбичка, по 35 г стръкове от бял равнец и коренище от пачи очеболец. Прави се отвара от 1 с. л. от сместа на 1 чаша вода. Сутрин и вечер се изпива по 1 чаша.

• При вагинит (остро възпаление на влагалището)

Смесват се наситнени 10 г корени от медицинска ружа, 40 г стръкове от риган и 60 г дъбови кори. 5 с. л. смес се заливат с 1 л вряща вода. Кисне 2-3минути и се прецежда. Топлата запарка се впръсква 2 пъти дневно (сутрин и вечер) във вагината.

Дайте мнение и Вие тук!

Лекуване с кафе от жълъди

Напитката е целебна при скрофулоза (лимфатизъм), детска туберкулоза, хистерика.

• Приготвяне на кафетоЖълъдите, обрани след първите есенни студове, се обелват и нарязват на ситно. Престояват 2 денонощия във вода, която се сменя 3-4 пъти дневно. Изцеждат се и отново се заливат с вода в съотношение 1:2. Слагат се да кипнат.

Смилат се с машинка за месо. Разстилат се на тънък слой върху дървена плоскост и се сушат на въздух или в слаба фурна. Смилат се на прах с кафемелачка.

С какво са полезни дъбовите кори

Те имат стягащо и антивъзпалително свойство. Използват се предимно външно като компреси или за гаргара. Ефикасен лек са срещу инфекции в устната кухина и гърлото -при тонзилити, стоматити, фарингити, гингивити, лош дъх.

Правят се и промивки и компреси при кожни увреждания – при екземи, изгаряния, измръзвания, прекомерно изпотяване на длани и ходила, брадавици.

С дъбови кори се лекуват възпалени очи, кървящи хемороиди, маточни кръвоизливи, бяло течение у жените и др.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лек или антибиотик при зъбобол

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

Първа помощ. Търсене на лек: Лед. Жабурене. Карамфил. Алкохол. Кое лекарство за зъбобол действа веднага. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *