За солта – безпристрастно!

Не трябва да ядем прекалено малко сол – Вярно.

Най-нови изследвания показват, че човек трябва да приема около 5 до 10 грама сол дневно. Ако количеството е по-малко от 1 грам дневно, може да отслабне краткосрочната памет и да се понижи способността за концентриране. Почти невъзможно е обаче да се приеме прекалено малко сол, защото тя се съдържа в почти всички готови храни – например в 1 с.л. соев сос има 3 грама сол.

Който непрекъснато досолява, няма вкусови усещания – Вярно

Немски специалисти по храненето са установили, че човек лесно свиква към соления вкус, който засенчва останалите вкусови усещания. За такива хора безсолната или леко осолената храна е блудкава и безвкусна. Съвет на специалистите: Не спирайте изведнъж с посоляването, а намалявайте постепенно количеството. Така езикът ви ще има време да се приспособи към новите аромати. Само след седмица вече ще усещате вкуса на храната по-добре, независимо от това, че тя ще става все по-безсолна.

Солта трябва да съдържа йод – Вярно

Така организма си набавя необходимото количество йод за правилното функциониране на щитовидната жлеза и произвежданите от нея хормони, които стимулират например обмяната на енергийните вещества. Симптоми за недостатъчно количество йод в организма са: умора, нарушена концентрация, суха кожа. Специалистите по хранене препоръчват по 200 микрограма йод дневно.

Солта е виновна за високото кръвно налягане – Невярно

До сега се считаше, че солта задържа водата в организма. Когато се употребява прекомерно количество сол, това води първо до увеличен обем на кръвта (обемна хипертония), която напира в кръвоносните съдове и с времето преминава в хипертонична болест. Но, при изследване в Германия с 10 000 участника не се установила пряка зависимост между поемането на сол и високото кръвно налягане. Не е доказано и че по-бедната на сол храна намалява кръвното налягане.

Дайте мнение и Вие тук!

Специалните соли са по-полезни от обикновената сол – Невярно

Според експертите няма значение дали предпочитате каменна сол или хималайска – изборът само въпрос на вкус. Всяка сол се състои от повече от 95 % натрий и хлорид. В останалите проценти се съдържат различни количества минерали, като желязо, магнезий или калий. Те повлияват на цвета и вкуса. Но тези ограничени разлики не могат да окажат съществено влияние върху здравето.

Който яде много солено, ожаднява – Вярно

Най-силното доказателство, че сме прекалили със солта е това, че изпитваме жажда. Но ако някой постепенно повишава консумацията на сол, или редовно пресолява храната си, то неговият организъм привиква и вече не реагира със жажда. Който поема недостатъчно количество сол, също ожаднява. Защото тогава голямото количество вода се отделя с урината или потта.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *