Естрагонът връща съня и гони токсините, цена

Описваме основните ползи от употребата на естрагон, както и на каква цена може да се купи той.

В интернет на много места се продава естрагон като семена на добра цена, като най-скъп е така нареченият био естрагон на цена от 2.65 евро за 12 грама. Същото количество обаче може да се намери и за левче, и дори за 99 стотинки. Естествено, доставката се начислява отделно.

Днес има два вида естрагон: руски и френски. Френският е характерен с фините си тъмнозелени листа, а руският, който идва от Сибир, с по-светли листа с по-слаб аромат. Най-често като подправка се използват изсушените листа и цветове, както и връхните части на стъблото. Богати са на етерични масла, витамини и гликозиди.

Цъфти през август в жълто-черни цветчета. Обича слънцето, така че ако решите да си го гледате вкъщи в саксия, имайте го предвид. Може да си го закупите от големите вериги магазини.Листата се изсушат на слънчево и сухо място, например в началото на есента, след което се съхраняват в кутии с капак.

Естрагонът е много ароматна и вкусна подправка, от него се приготвя и естрагонов оцет. От своя страна, оцетът влиза в съставките на много апетитния сос тартар.

Известен е и с медицинските си приложения, не сосът, а естрагонът. Любопитен факт е, че древните гърци го използвали при зъбобол, като дъвчели неговите листа. Т.е. има успокоително действие.

Дайте мнение и Вие тук!

Помага при проблеми със съня, така че може да пийвате чай от листата му вечер преди лягане, ако страдате от безсъние.

Завирате 1-2 чаени лъжички, след това оставяте да кисне около 40 минути и си имате природен лек срещу инсомния.

Освен това облекчава стомашни спазми и повишава апетита. Една лъжица естрагонов оцет преди хранене улеснява храносмилането.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лек или антибиотик при зъбобол

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

Първа помощ. Търсене на лек: Лед. Жабурене. Карамфил. Алкохол. Кое лекарство за зъбобол действа веднага. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *