как спрях косопада
Ето как спрях косопада с една лесна и интересна рецепта с

Как спрях косопада с репейно масло и средства против сърбящ скалп

Ето как спрях косопада с една лесна и интересна рецепта с репейно масло против косопад, която директно можете да вкарате в употреба!

Но преди това най-главното, което помага при косопад на островчета (на петна):

Скилидка почистен чесън се разрязва на две.

С тях натривате оголените места на главата. Процедурата се прави 4-5 пъти на ден. След кратко време косопадът спира и започва да расте нова коса.

Ето я и самата рецепта с масло от репей!

Към половин чаша репейно масло се добавят 1- 2 яйчни жълтъка, соковете от половин лимон и 1 портокал. Разбива се добре и се втрива в косите и кожата на главата. Държи се 45 минути и се измива.

Прави се 2 пъти седмично в продължение на 4 седмици. В периода между процедурите в корените на косите се втрива ракия за подобряване на кръвообръщението.

При силен косопад – друга рецепта.

След измиване косите се плакнат със запарка от полски хвощ. 3 супени лъжици стръкове се заливат с 1 литър вряща вода, сместа кисне 30 минути и се прецежда. Прави се 5 дни подред.

Какво се прави при зачервен и сърбящ скалп? А при мазен скалп?

Повечето проблеми с косата и скалпа подлежат на природолечение. Пърхотът и косопадът са резултат от нездравословно хранене, стрес, заболяване или неправилно лечение.

Те се появяват и като странични ефекти при приема на медикаменти. Оредяването на косата често се дължи на хормонални причини, които са временно състояние или дълготрайни промени в резултат на стареене.

Степента на омазняване на косата е генетично заложена и зависи от хормоналния баланс в организма. Мастните жлези на скалпа са най-активни по време на пубертета. Изобилието от люспите на пърхота свидетелства за бърза смяна на клетките на кожата на главата и вероятна гьбична инфекция.

Временно оредяване на косата се получава след шок, стрес, раждане, болест или лечение с определени медикаменти. Мускулното напрежение в резултат на стрес стяга скалпа и не позволява на кръвта, носеща хранителни вещества, да стигне до космените фоликули.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Тогава корените не могат да се хранят и косата окапва преждевременно. Оплешивяването на отделни петна се дължи на гьбична инфекция, например трихофития (Tinea capitis).

Дайте мнение и Вие тук!
ПРОФИЛАКТИКА на коса и скалп.

Състоянието на косата и скалпа е тясно свързано с начина на живот на човека. Консумирайте храни, богати на белтъчини, каротини, незаменими мастни киселини, желязо, силициев двуокис, цинк и витамини от групата на витамин В (особено биотин), С и Е.

Избягвайте газираните напитки, които водят до загуба на минерални вещества в косата. Стремете се да не отслабвате рязко с нездравословна диета и използвайте техники за справяне със стреса. Редовно се занимавайте с физически упражнения, за да подобрите кръвообращението и хранителните вещества да стигат до корените на косата.

ЛЕЧЕНИЕ на заболявания на скалпа и косата.
Ароматерапия:

Изберете някоя от посочените по-долу рецепти според съответния проблем. Нанесете сместа върху засегнатия участък и я оставете да престои през нощта. Отмийте с шампоан на следващата сутрин и при последното изплакване използвайте същите етерични масла, разтворени в кана с топла вода. Повтаряйте през ден-два и при настъпване на подобрение сведете процедурата до 2 пъти седмично.

Зачервена и сърбяща кожа на главата: Добавете по 2 капки гераниево и лавандулово и 1 капка сандалово масло към 2,5 чаени лъжички зехтин или масло от сладък бадем.
Суха, белеща се кожа: В 5 чаени лъжички зехтин (студенопресовано олио или масло от сладък бадем) добавете 2 капки от сандалово и по 3 капки лавандулово и гераниево масло.
Мазна кожа на главата, покрита с люспи: Добавете към 5 чаени лъжички неароматизиран лосион за тяло 3 капки масло от атласки кедър, 2 от розмарин (не се препоръчват при бременност) и 2 капки лимоново масло.

Масаж: Масажът на скалпа с билки или етерични масла освобождава породеното от стрес мускулно напрежение и подобрява кръвообращението. Раздвижете не само косата, но и кожата на главата. Използвайте чай от коприва или репей, а също и тоник, приготвен по следния начин: по 3 капки масло от розмарин и иланг-иланг, 2 капки масло от атласки кедър, половин чаена лъжичка водка, 5 чаени лъжички вода от портокалов цвят. Маслата от розмарин и атласки кедър не се препоръчват при бременност.

Подправки за коса

Семената от гръцки сминдух съдържат алкалоида триго нелин, който усилва кръвоснабдяването на скалпа и спомага за стигането на хранителни вещества и кислород до корените на косата. Химическата му структура наподобява тази на миноксидила, препарат, стимулиращ растежа на косата. За отлични резултати изпивайте всекидневно по чаша чай.

Домашни средства

При прекомерно омазняване изплакнете косата с дестилирана вода, към която сте добавили малко лимонов сок.
Два часа преди измиване с шампоан втрийте с пръсти в косата една супена лъжица рициново масло. То придава блясък и заздравява цъфтящите връхчета.
За борба с пърхота в 2 чаши вода сварете 4 супени лъжици изсушена мащерка. Използвайте сместа охладена. Нанесете я върху чиста и влажна коса.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
  • Проблемът не отшумява след домашно лечение.
  • Косопадът води до участъци, в които липсва коса.
  • Появяват се и други симптоми, например умора и слабеене.

Хвърлете един поглед и ТУК: Топ 10 олио за коса, шампоани против косопад и бабини рецепти!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

2 Мнения

  1. Много мирише този чесън. Трябва да се затворя за месец вкъщи, за да правя маска срещу косопад с чесън. Предпочитам билките, защото не миришат. Ползвам, репей, коприва и масло от макадамия. Преди два месеца закупих и един интересен продукт – ускорител за растеж, който включва шампоан и лосион за коса. Лосионът съдържа чемерика, репей, коприва и още нещо, но не си спомням, трябва да погледна етикета. Купих го като поредния козметичен продукт, но вече го обожава. Косата ми расте здрава, лъскава, придава обем, който е важен за мен, лесно я реша и най-вече спрях косопада, който е плашещ понякога.

  2. Лекар.БГ

    Вярно е, но затова рецептите са три. Тази с чесъна е повече за косопад на петна, но за сметка на това безотказно действа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *