червен ориз хранителна добавка 01
червен ориз като хранителна добавка

Червеният ориз смъква холестерола

Червеният ориз намалява нивото на холестерол в кръвта, сочат резултатите от американско проучване. Хранителна добавка набира популярност!

Според него храната, която от векове е залегнала в традиционната азиатска медицина, има резултат, сходен с този на статините (лекарства, смъкващи нивото на холестерол), но не предизвиква странични ефекти. Знае се, че медикаментите за намаляване на холестерола могат да предизвикат високо кръвно у някои пациенти, тъй като намаляват обема на кръвоносните съдове.

Проучването е направено с 62-ма души, прекратили лечението си със статини. Освен смяната на терапията те са променили и някои от навиците си. В продължение на 24 седмици част от тях са приемали червен ориз като хранителна добавка, а другата част – плацебо лекарства.

Нивата на холестерола в първата група са спаднали с 43 пункта за 12 седмици, срещу само 11 при останалите. За целия период на изследването резултатите са 35 срещу 15 пункта.

червен ориз хранителна добавка 02
Яката хранителна добавка Червен ориз, 600 мг.

Въпреки тези показатели учените изрично подчертават, че данните не са достатъчни, за да се докаже пълната безопасност на лечението и хората трябва да се консултират със специалисти, преди да им щукне да си назначат самолечение с червен ориз.

Освен като хранителна добавка, червен ориз се използва и като оцветител на храна, която искаме да бъде червена, а също и като консервант.

Дайте мнение и Вие тук!

В българския интернет може да се намери дори хранителна добавка, която се нарича “Екстракт от червен ориз” и към днешната дата се продава на цена от порядъка на 45-50 лева.

Става дума за пластмасово шишенце с 60 капсули вътре, всяка със съдържание 600 милиграма.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 1

Артишок: Топ рецепти и продукти. Пречистване от холестерол и лечение

Даваме най-добрите рецепти с артишок за лечение на жлъчка и холестерол. За отслабване. Отглеждане. Сравнение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *