Червеният ориз намалява нивото на холестерол в кръвта, сочат резултатите от американско проучване. Хранителна добавка набира популярност!
Според него храната, която от векове е залегнала в традиционната азиатска медицина, има резултат, сходен с този на статините (лекарства, смъкващи нивото на холестерол), но не предизвиква странични ефекти. Знае се, че медикаментите за намаляване на холестерола могат да предизвикат високо кръвно у някои пациенти, тъй като намаляват обема на кръвоносните съдове.
Проучването е направено с 62-ма души, прекратили лечението си със статини. Освен смяната на терапията те са променили и някои от навиците си. В продължение на 24 седмици част от тях са приемали червен ориз като хранителна добавка, а другата част – плацебо лекарства.
Нивата на холестерола в първата група са спаднали с 43 пункта за 12 седмици, срещу само 11 при останалите. За целия период на изследването резултатите са 35 срещу 15 пункта.
Въпреки тези показатели учените изрично подчертават, че данните не са достатъчни, за да се докаже пълната безопасност на лечението и хората трябва да се консултират със специалисти, преди да им щукне да си назначат самолечение с червен ориз.
Освен като хранителна добавка, червен ориз се използва и като оцветител на храна, която искаме да бъде червена, а също и като консервант.
В българския интернет може да се намери дори хранителна добавка, която се нарича “Екстракт от червен ориз” и към днешната дата се продава на цена от порядъка на 45-50 лева.
Става дума за пластмасово шишенце с 60 капсули вътре, всяка със съдържание 600 милиграма.