фолиева киселина, неофолик мета
Фолиева киселина: Странични ефекти, при бременност. Абофолик. Мета. Инофолик. Фолацид

Фолиева киселина. Странични ефекти и плюсове. Инофолик Комби и Неофолик Мета

Какви странични ефекти има приемът на фолиева киселина. Как действат Инофолик Комби и Неофолик Мета? Цена, предозиране, отслабване. Фолацид.

Съдържание:

Още в текста: Фолиева киселина = витамин В9: какво е значението й за здравето. Фолиева киселина и бременност: рискове на дефицитите. Как да си набавяме фолиева киселина – храни и хранителни добавки. Предозиране – опасно ли е, симптоми на дефицита и на предозирането

Фолиева киселина или витамин В9: тя е известна отдавна на хората, но сравнително отскоро се води медицинска пропаганда за приема на това вещество.

Фолиева киселина назначават като планова профилактика при бременност; включват я в комплексни терапии на сърдечните заболявания; говори се и в светлината на антираковата профилактика и лечението на злокачествени заболявания. При цялата многопосочност на теории и критики няма съмнение в едно: коментираната фолиева киселина е потребна на организма и особено – на бъдещите майки.

Какво е фолиева киселина (витамин В9), принцип на действие

Фолиева киселина: що е то? Всеки може да каже по нещо за компоненти като калций, магнезий и желязо, за витамините А, С, дори В2 или В6, но за В9 се говори малко. Повече ще чуете израза “фолиева киселина” или фолат, понякога – като синоними, както и същинското название на това важно вещество – витамин В9.
Всъщност фолатите или веществата, отнасящи се до витамин В9, са естествени съставки в храните и се усвояват директно в тънките черва.

За въпросната фолиева киселина знаем, че за да се усвои, е необходима първоначална преработка в черния дроб. Тази преработка става с участието на специфичен ензим, който не се отличава с особена активност и ако приемът на фолиева киселина е твърде висок, вместо да си осигурин необходимите фолати, ще наситим телесните течности със свръхколичества фолиева киселина. Защо това е опасно, ще видим по-късно.

Фолатите, заради чийто дефицит приемаме витамин В9 или фолиева киселина, са много важни за синтеза на ДНК. Освен това именно фолатите съдействат за продукцията на ферменти, които дейно участват в профилактиката срещу образуването на злокачествени клетки. Недостиг на фолиева киселина най-често се открива при хора на възраст 20-45 години, бременни и кърмачки. Този дефицит може да провокира мегалобластна анемия или – при бременност, раждането на деца с дефекти в развитието. Има някои симптоми, които сигнализират за подобен дефицит: треска, често появяващи се възпалителни процеси, разстройства на храносмилането – гадене, диария, анорексия. Симптом е и хиперпигментацията.

Фолиева киселина за бременни

Фолиевата киселина участва в синтеза на ДНК, деленето на клетките и възстановяването на клетъчната маса. Затова е важно да се приема при планирана бременност и при кърмене. Приемът дори трябва да започне още преди да е настъпила бременността – веднага щом се вземе решението за забременяване. Дефицитът може да стане причина за дефекти в развитието на плода като заешка устна, хидроцефалия, вълча уста, дефекти при формирането на невралната тръба, нарушения в психическото и интелектуалното развитие на детето.

Преди бременност
фолиева киселина
Без балансирано хранене и прием на фолиева киселина има рискове за бременността

Приемът на фолиева киселина е с доказана полза, когато започне два-три месеца преди планираната бременност. Игнорирането на ролята, която В9 играе, може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане, отлепване на плацентата или аномалии в развитието на плода.

Защо е важен прием на фолиева киселина преди бременността? Моментът на зачатието не може винаги да се засече с точност, но с точност например се знае, че двуседмичният ембрион вече започва да формира главния мозък. Много често в такъв ранен етап от бременността бъдещата майка не подозира за състоянието си. ако фолиевата киселина е приемана системно и в адекватни дози, можем да разчитаме на нормално делене на клетките, както и на правилно формиране на нервната система. Разглежданото вещество участва активно и в образуването на кръвните клетки при формирането на плацентата – в състояние на дефицит има висок риск от спонтанен аборт.

Фолиева киселина – това НЕ Е само за бременни!

Недостиг на Витамин Б9
Демир бозан за безсъние

Недостигът на фолиева киселина може да създаде сериозни здравословни проблеми не само при бременност. Потребностите всъщност не са твърде високи: 200-400 микрограма дневно за възрастен, или 40-100 за дете. Има няколко сигурни признака затова, че сте в дефицит и ви е нужна фолиева киселина:

  • Отслабена имунна система, чести простуди;
  • Синдром на хроничната умора, проблеми със съня;
  • Лошо храносмилане – запек, метеоризъм;
  • Проблеми с развитието на плода и бебето, в това число нисък ръст в по-голяма възраст;
  • Анемия;
  • Преждевременно побеляване на косата;
  • Кожни заболявания – акне, псориазис, екземи;
  • Чести главоболия.

Има потребителски групи, при които рискът от подобен дефицит е по-висок. За бременните жени, желаещите да забременеят и кърмещите вече стана дума. В подобна ситуация са и пациентите с чернодробни заболявания, диабетиците – приемащи специфични медикаменти, или често приемащи диуретици и слабителни. В същата позиция са и алкохолиците, болните на хемодиализа, при непълноценно хранене.
Специално се обръща внимание на приеманите дози при бременност: те трябва да бъдат изчислени с оглед здравето на плода, да го предпазят от възможни дефекти, а не толкова да поддържат добрия тонус на бъдещата майка. Профилактичният прием преди бременност е средно 200 микрограма дневно; при бременност – 400, при кърмене – 300.

На Здраве.ОРГ има подробен и хубав материал: За употребата на фолиева киселина при бременност! Вижте го!

Производство на серотонин

Коментираната фолиева киселина има ключова роля в производството на т.н. хормони на щастието – серотонин и норадреналин. Тя участва активно и в обменните процеси на протеина метионин. При това се образуват нови хормони и невротрансмитери – молекули, които предават сигналите в нервната система. Това именно са нервните възбудители серотонин и норадреналин.  Серотонинът успокоява мозъка и нервната система, помага ни да пребиваваме в сферата на светлите мисли и сънища. Норадреналинът ни зарежда с оптимизъм и помага с ентусиазъм да преодолеем неизбежните стресови ситуации. И серотонинът, и норадреналинът се синтезират в мозъка и в особени зони на нервните клетки. Ако на организма не му достига фолиева киселина, човекът ще се противопостави на стреса енергично и решително, но ще му липсват еуфорията и радостната възбуда.  Често фолиева киселина се добавя при комплексното лечение на депресии и неврози.

Други ползи и употреба на фолиева киселина

Витамин В9 или анализираната фолиева киселина е важна не само по изложените дотук причини. Дори фактът, че балансът й има значение за предпазването от оплешивяване при силния пол, има особено значение. Нека да видим какви още са ползите от фолиевата киселина:

  • Нормализира храносмилателните процеси и участва в синтеза на протеини, мазнини, въглехидрати и ДНК;
  • Поддържа работата на черния дроб и имунната система;
  • Балансира функциите на главния и гръбначния мозък;
  • Нормализира артериалното налягане, предпазва от инсулти, инфаркти и различни проблеми на сърдечно-съдовата система;
  • Предпазва от пародонтит и гингивит;
  • Профилактира рака на млечната жлеза;
  • Подпомага освобождаването на организма от токсини;
  • Участва в продукцията на кръвни клетки;
  • Съдейства за нормалното протичане на половото съзряване при подрастващи.

Прием и дозировка

фолиева киселина
Храните с фолати трябва редовно да са в менюто

Поддържането на добро здраве изисква всекидневно постъпление на необходимата фолиева киселина в организма. Различните източници не са напълно единни в уточняването на оптималната норма за това, но най-често като такава е сочена 200 микрограма в денонощие за здрави възрастни от двата пола. Според някои специалисти обаче това е минималната дневна доза, а оптималната е 400 мкг.

Допълнителен прием на фолиева киселина е необходим по време на бременност, при увеличено умствено и физическо натоварване, при продължително боледуване и стрес. Особено важно е това за професионалните спортисти. При особени случаи минималният прием може да достигне до 300-400 мкг, а оптималният до 600. най-често специалният витамин се приема по време на хранене или непосредствено след това, веднъж дневно и в продължение на два-три месеца. Освен задоволяването на специални нужди на организма тези постъпления трябва да поддържат здравословното ниво на компонента в организма, което е от 10 до 30 милиграма.

Ето как изглеждат потребностите от всекидневен прием на фолиева киселина при деца…

От 0 до 6 месеца40 микрограма
6 месеца – една година60 мкг
1 — 3 години100 мкг
3 — 10 години200 мкг
Подрастващи  на 11-18 години200 мкг

…и за възрастни:

Мъже и жени над 18 години200 мкг
При бременност400 мкг
При кърмене300 мкг

При установен дефицит на фолиева киселина лекуващият трябва да определи индивидуална норма за прием на пациента си, защото горните стойности са стандартни и не покриват многообразието на конкретни състояния. Особено важно е точното определяне на дозата за всекидневен прием по време на бременност и кърмене, но също така като средство за профилактика на раковите заболявания.

Неофолик (Neopholic)

Препаратът неофолик съдържа 0.4 мг фолиева киселина в доза и е специално предназначен за бременни или за жени, които планират бременност. Да припомним: фолиевата киселина участва в създаването на нови клетки – това е важно както за бъдещото дете, така и за женския организъм в процеса на забременяване и бременност. Вече разгледахме риска от дефекти в развитието на плода в условия на фолиев дефицит. Той е опасен и за здравето на самата жена; образуването на нови – здрави клетки с участието на фолиева киселина е важно за сърдечната дейност, възстановяването на кожата, растежа на ноктите и косата. Дефицитът на фолиева киселина води до нарушения при образуването на червените кръвни телца – еритроцитите, проявяващи се като анемия. Ето защо и онези жени, които не са бременни, трябва да проверяват стойностите на въпросния компонент периодично и да съобразяват с тях храненето си и приема на добавки с фолиева киселина. Неофолик е една от популярните за целта.

За забременяване
фолиева киселина
Неофолик е един от вариантите за попълване на дефицита от фолиева киселина

Специалистите препоръчват профилактика на фолиев дефицит преди забременяване, като се взема по една таблетка неофолик от 0.4 мг дневно поне един месец (в някои коментари този срок е до три месеца). Приемът при непланирана бременност трябва да започне веднага щом тя се установи. Някои източници посочват по-високи дози от обичайните 0.2 – 0.4 мг дневно. Колко точно да се приемат, може да посочи единствено лекуващият. Възможно е приемът да бъде осуетен от алергични реакции, конкретна преценка за безопасен прием се налага при пациентки на антиконвулсанти, страдащи от епилепсия и пр. Базовият продукт неофолик се продава по 5 лв за 90 таблетки от 0.4 мг.

Неофолик форте

Това “заглавие” буквално е неоткриваемо в предложенията за лекарства и хранителни добавки. Ровейки се в нета можеш да научиш, че таблетките на неофолик форте са от 4 мг, т.е. характеристиката “форте” наистина назовава един значително по-силен с активната си съставка продукт. Препоръчван е за жени, които планират бременност, и като цяло за хора, упражняващи тежък физически труд. Продуктът липсва от актуалната листа на производителя Неофарм, а в сайтовете за онлайн търговия е отбелязан като изчерпан.

Неофолик Мета, метилирана, разлика

Неофолик Мета е специална форма на фолиевата киселина, т.н. L-метилфолат. Това е активната форма на киселината, до която тя достига в организма след сложни органични трансформации. При някои жени такива трансформации са неизпълними поради наследствен ензимен дефект. Това значи, че при бременност те дори да вземат необходимите дози фолиева киселина, няма да я усвояват и рискът за бременността и възможните увреждания на плода ще съществуват. С приема на Неофолик Мета тази опасност се избягва.

При планиране на бременност приемът на този вариант на фолиевата киселина също започва поне месец по-рано  и продължава през първите три месеца след зачатието. Редовната доза е една таблетка от 0.4 мг. Ако лекуващият нареди, може да се мине на две таблетки дневно, но това е максимално позволената доза. Цената на продукта е по-висока от тази на базовия неофолик, по-точно двойно – 10 лв за опаковка от 90 таблетки.

Неофолик йод на таблетки

В този продукт стандартната доза фолиева киселина от 400 микрограма е комбинирана с 200 микрограма калиев йодид. Новият компонент попълва възможните дефицити на йод и подпомага функциите на щитовидната жлеза. Продуктът се приема профилактично през първите три месеца на бременността като условие за правилно формиране на мозъка и периферната нервна система на бебето. Опаковка неофолик с йод може да се купи за десетина лева – това са 90 таблетки. Кой точно вариант на продукта да приема бъдещата майка, най-добре определя наблюдаващият лекар.

Инофолик (Inofolic)

фолиева киселина
Инофолик е работеща комбинация от фолиева киселина и инозитол

Инофолик е комбинация от инозитол и фолиева киселина; продуктът е специално разработен за жени и предназначението му е да оптимизира яйчниковите функции. За ролята на нашата фолиева киселина вече говорихме немалко, сега за инозитола. Той е витаминен фактор от В-групата и присъствието му подобрява отглеждането и отделянето на здрави яйцеклетки. Освен това балансира метаболизма на захари и мазнини и поддържа нормалните функции н нервната система. Наличието му в норма означава отлично състояние на косата, нормален растеж и предотвратяване на косопад. Хранителните добавки тип инофолик са няколко и често са препоръчвани като средство за нормализиране функциите на яйчниците преди забременяване и при вече настъпила бременност.

Инофолик саше

Вариантът инозитол саше позволява да се набавя необходимата доза от двете съставки с едно пакетче от продукта. Сашето съдържа два грама инозитол и 200 микрограма фолиева киселина. Разтваря се в чаша вода; може да се изпива във всяка част на деня – без връзка с храненията. Продуктът се препоръчва при дефицит на двата компонента в организма, за оптимизиране функцията на яйчниците и метаболизма на мазнини и захари. Инфолик саше може да е и част от комплексната терапия при хиперстимулация на яйчниците като подготовка за инвитро процедури. Цената на продукта е около 30 лв за опаковка с 30 пакетчета.

Инофолик комби на капсули

Капсулите инофолик комби са комбинация от мио-инозитол, D-хиро-инозитол и фолиева киселина.  Двата изомера на инозитола: мио-инозитол и D-хиро-инозитол поддържат хормоналните функции на инсулина, фоликулостимулиращия и тироид-стимулиращия хормон. Балансираният хормонален фон гарантира оптимални функции на яйчниците. Трите компонента на инофолик комби са в точно определени пропорции, чрез които се осигурява необходимиян състав на фоликулярните тъкани и течност и “отглеждането” на пълноценни яйцеклетки. Дисбаланс на изомерите може да се констатира при поликистозни яйчници с проблемно забременяване.

Продуктът  инофолик комби съдържа в една капсула 1100 милиграма мио-инозитол, 27.6 милиграма D-хиро-инозитол и 400 микрограма фолиева киселина. Приемът е два пъти дневно по една капсула с интервал от 12 часа. Цената на опаковка от 30 капсули е около 31 лв.

При бременност. Прием

Приемът на инофолик се препоръчва при подготовката за забременяване, тъй като компонентите му постигат фоликулостимулиращ ефект чрез оптимизирането на хормоналния фон на организма. Подходящите продукти са класическите сашета – едно дневно в чаша вода, или вариантът с капсули комби – приемът е два пъти по една. Режимът на прием трябва да бъде назначен от лекар в зависимост от състоянието на конкретната женска репродуктивна система. Доказано е, че инозитолните съставки модулират функциите на овариалните тъкани и увеличават шанса за зачеване при пациентки с поликистозни яйчници и нарушена толерантност към глюсозата.

Цикъл и отслабване

Приемът на инофолик може да бъде препоръчан и за нормализиране на цикъла при изразена нередовност, както и при липса на овулация. Продължителността на приема, както и изборът на един или друг продукт е задача на гинеколога.

Друга причина за терапия с участието на инофолик може да е метаболитният синдром или наднорменото тегло, затлъстяването. Доказано този продукт балансира хормоналния фон на организма и оптимизира метаболизма на мазнини и захари – това разбираемо се отразява на килограмите.

Фолацид (Folacid)

фолиева киселина
Всяка таблетка фолацид съдържа 400 микрограма фолиева киселина

Фолацид е хранителна добавка за профилактика на дефицита на фолиева киселина; всяка таблетка съдържа 400 микрограма киселина. Препоръчва се прием преди планирана бременност и през първия триместър на бременността, както и в качеството й на предпазна мярка против анемия.  Намалява риска от аномалии при формирането и развитието на нервната система на плода, като същевременно осигурява балансирано здраве на бременната.

Вижте и ТОВА: Други таблетки фолиева киселина и цени в подробно и практично разработена тема!

Действие преди забременяване, за бъдещи майки

Около месец преди планирана бременност бъдещата майка трябва да започне да приема един от продуктите с фолиева киселина, в случая фолацид. Това позволява да се очаква нормално протичане на овулация и формиране на жизнеспособна яйцеклетка. Дозата от 400 микрограма фолиева киселина осигурява пълноценно формиране на невралната тръба у плода и растежа на клетките на нервната система, който е интензивен през първия триместър на бременността. Същевременно се създават условия за стабилност на имунната и нервната система на бременната и неутрализиране на усещането за умора, присъщо на това състояние.  Приемът на фолацид е един от вариантите за подготовка на женския организъм за износването на успешна бременност, както и за раждането на здраво и жизнеспособно бебе.

Странични ефекти

Обикновено при коментари за въпросната фолиева киселина и за хранителните добавки с фолиева киселина – в случая фолацид, се говори преди всичко за ползата от продукта. Както е и с други добавки, прекомерната употреба все пак може да навреди. Точно по тази причина е добре приемът да бъде консултиран с лекар, като на първо място се уточни коя от стандартните дози следва да се взема дългосрочно, дали с 200 или с 400 микрограма киселина. Известно е, че в някои случаи дневният прием може да е и по-висок, но не и над 800 микрограма дневно. Вижте страничните ефекти от приема на фолиева киселина, ако тя се взема във високи дози или прекалено дълго:

  • Дискомфорт в стомашно-чревния тракт, гадене и повръщане, спазми и болки в корема, диария, газове, обриви с различна интензивност, припадъци, влошено качество на съня, възбудимост и промени в поведението, при сърдечно болни – риск от инфаркт, нарастваща опасност от рак на панкреаса и простатата. Такъв тип странични ефекти наистина са редки, но все пак трябва да се знае за тях и стриктно да се спазва режимът на прием.
Марки, производители, цени

Продуктът фолацид е представен на нашия пазар основно от Хелти Лайф. Може да се вземе опаковка от 100 или 120 таблетки за 4.50 – 5.00 лв. Достатъчен е прием на една таблетка дневно, което гарантира постъпление от 400 микрограма фолиева киселина.

  • Подобен продукт е фолик ацид на GNC, 100 таблетки за 10 лв; фолиева киселина от Биомеда – 30 таблетки за 2.00 лв; фолиева киселина на Адифарм – 60 таблетки за 5 лв. Всички тези продукти имат идентични дози от по 400 микрограма киселина и се различават по някои от спомагателните вещества. Приемът стандартно е е дан таблетка дневно.
Фолацид или Неофолик?

Фолацид и неофолик са продукти с аналогично действие, препоръчвани като профилактика преди планирана бременност и през първия триместър от бременността. Една по-различна добавка е неофолик мета със съдържание на L-метилфолат. Това е активна форма на фолиевата киселина, която при повечето потребители се получава след сложни трансформации. Този етап е спестен при терапии с неофолик мета и така продуктът се усвоява по-бързо и пълноценно. Около 12% от потребителите не са в състояние да усвояват базовата фолиева киселина поради вродената липса на специфичен ензим. Така че неофолик мета е удобният за тях продукт.

Абофолик (Abopholic), прием, действие

фолиева киселина
Абофолик: 30 хапчета за три лева

Таблетките абофолик на Абофарма са един от продуктите, препоръчвани при подготовка за зачеване и през първите три месеца на бременността. Обикновено една таблетка от продукта, съдържаща необходимата в такива случаи доза от 400 микрограма фолиева киселина, е достатъчна за поддържане и удовлетворяване потребностите на женския организъм от този компонент. Базовият продукт съдържа също и комбинацията от витамини В – 1, 2, 6 и 12. По лекарска преценка може да се препоръча всекидневен прием на две таблетки абофолик, но това е пределната зона, при която не се очакват странични ефекти.  Цената на опаковка от 30 таблетки е 3.67 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Абофолик мета, метилирана

Абофолик мета е продукт, подобен на неофолик мета. Фолиевата киселина в доза от 400 микрограма е в активна форма, метилирана – т.н. калциев L-метилфолат, чието усвояване е улеснено, случва се по-бързо и е възможно включително за жените, които са с генетично определен дефицит на специфичен ензим. Отсъствието на този ензим прави невъзможно усвояването на фолиева киселина; дори жената да приема предписаните дози под формата на хранителна добавка, те не вършат работа, ако не са в мета-формат. Както при повечето продукти с фолиева киселина, абофолик мета се взема веднъж дневно; една таблетка съдържа 400 микрограма фолиева киселина и комбинация от В-витамините 1, 2, 3, 5, 6, 7 и 12. Цената на опаковка от 30 таблетки е около 7 лв.

Абофолик и витамин В

Този продукт е вариант на базовия – с комбинация от фолиева киселина без метилиране, и комбинацията от В-витамини: 1, 2, 3, 5, 6, 7 и 12. Усвояването на този продукт е по-бавно в сравнение с абофолик мета; не се прилага при групата жени в детеродна възраст, за които е установена липсата на описания по-горе ензим. Именно тази липса е причина за разработването на абофолик мета. Цената на абофолик с В-витамини е около три лева за 30 таблетки. Приемът е веднъж дневно по една таблетка, само при лекарска препоръка – две максимум.

Абофолик или Неофолик?

От описанието на двата продукта се вижда, че абофолик е продуктът с по-богато съдържание в сравнение с неофолик. Абофолик надгражда полезните въздействия при формирането на нервната система на ембриона с комбинации от В-витамини, които играят ключова роля в този процес. Присъствието им намалява допълнително риска от дефекти в ембрионалното развитие, като същевременно стабилизира ролята на холиевата киселина върху майчиното здраве, поддържането на нервната система на жената през цялата бременност и осигуряването на антистресово въздействие върху нея.

Марки, производители, цени

Абофарма е основният производител на продуктите абофолик. Цените на отделните продукти се движат около 3 лв за 30 таблетки, единствено при мета-варианта цената е по-висока, към 7 лв за 30 таблетки.

Странични ефекти на абофолик

Обикновено няма странични ефекти с негативни последици за организма на потребителя. Все пак продължителният прием може да стане причина за някои симптоми, свързани с дискомфорт  на стомашно-чревния тракт, болки и метеоризъм, диария. Тези странични ефекти са по-вероятни, ако освен продължителен приемът е и по-висок. Припомняме, че пределната доза абофолик за 24 часа е две таблетки.

Малтофер фол (Maltofer Fol)

Малтофер фол е комбиниран продукт, фолиева киселина + желязо. Продуктът е предназначен за профилактика и лечение на железен дефицит и анемия. Често е препоръчван при подготовка за планирана бременност, по време на бременност и кърмене.

Малтофер фол на таблетки

Малтофeр фол е хранителна добавка под формата на таблетки за дъвчене. Всяка таблетка съдържа 0.35 мг фолиева киселина и 100 мг желязо. Компонентите на продукта са във форма, която не дразни стомашно-чревния тракт и се усвоява пълноценно. Желязото добавя полезното си въздействие към това на фолиевата киселина, като по този начин се избягват проблеми с хемоглобина, формирането на кръвните съставки, поддържа се енергичност и бодрост и не се допускат прояви на желязодефицитна анемия. Профилактичната норма на прием е една таблетка дневно, а при установени състояния с железен дефицит приемът е 2-3 пъти дневно по една таблетка, до края на бременността. Цената на една опаковка от 30 таблетки малтофeр фол е приблизително 7 лв.

Малтофер фол солуцио на капки

Течната форма на продукта се прилага при железен дефицит в организма, както и превантивно – срещу железен и фолиев дефицит. Веднъж дневно застрашеният потребител трябва да приеме определена доза от продукта. Дозата за кърмачета е (10-20 капки дневно, за деца от 1 до 12 години – 20 до 40 капки; възрастни и кърмачки приемат по-висока доза, до 120 капки. За недоносените бебета и деца се преброяват по 1-2 капки на килограм телесна маса. Терапията  продължава около месец. Цената на 30 мл е 6 лв за 30 мл на продукта.

Други таблетки фолиева киселина

Освен базовата фолиева киселина, в множеството хранителни добавки с този компонент могат да се включват и други съставки. По този начин комплексно се решават различни дефицити на организма или се извършва успешна профилактика за състоянието и функциите на различни органи и системи. Припомняме, че в избора на един или друг продукт водеща роля трябва да има медицинско лице, за да се извлече максималната полза от фолиевата киселина и още някоя съставка.

Допелхерц актив: Фолиева киселина, омега 3 и витамини

Немските витамини на Допелхерц се представят на нашия аптечен пазар с изключително разнообразие. Няколко от продуктите са любопитни с оглед ролята на фолиевата киселина. Така например таблетките с фолиева киселина, омега 3 и витамини В6 и В12 са насочени към оптимизиране функциите на сърдечно-съдовата система, но също и на главния мозък и очната ретина. Приемът на такива капсули подкрепя имунната система и процесите на кръвообразуване. Съдържанието им е обогатено с масло от сьомга и витамин Е. Цената за опаковка от 60 капсули е 9.49 лв. Приемат се два пъти дневно по една, по време на хранене.

  • Друга комбинация на фолиева киселина от Допелхерц е тази с витамините Е, С, В6 и В12. Препоръчвана е за оптимизиране процесите на кръвотворене и състоянието на кръвоносните съдове. Взема се веднъж дневно – по една таблетка след хранене. Цената за 30 таблетки е 12 лв.
  • Още един продукт на Допелхерц  с фолиева киселина – Имуноактив, със съдържание и на цинк, селен, витамини С и Е. Предназначен за подсилване на имунната система и подобряване на клетъчния метаболизъм. Приема се  една депо таблетка дневно, след хранене. Опаковка с 30 таблетки се купува за около 8 лв. В този продукт фолиевата киселина е 200 микрограма в таблетка – стандартна доза за поддържане на киселината в нормални параметри, без постигане на дефицити.
  • Капсулите на Допелхерц “Актив мама” са комбинация от 12 витамина (сред които и фолиевата киселина) и пет микроелемента. Отлично балансиран продукт, подходящ за профилактика и лечение преди зачеване, при бременност и кърмене. Приема се дългосрочно; цената на опаковка с 30 капсули е към 10 лв. една капсула дневно е достатъчна за балансирана профилактика при описаните състояния.
  • Има и такъв продукт на Допелхерц – фолиева киселина, магнезий и В-витамини 1, 6 и 12. Препоръчва се за активно спортуващи и хора, упражняващи тежън физически труд. Предпазва от мускулни схващания, стрес и напрежение, върши работа при преумора. Подпомага сърдечната дейност, нервната и имунната система. Взема се половин разтворима таблетка дневно – разтворена в 100 мл вода. Опаковка с 15 ефервесцентни таблетки струва 3.50 – 4.00 лв.
На Биомеда. На Адифарм

Фолиевата киселина на Биомеда е чист продукт; всяка таблетка съдържа 400 микрограма от киселината. Това е вариант, предназначен за бременни и кърмачки, за прекарали продължителни заболявания – с изтощен организъм, при заболявания на кръвта и отклонения в кръвотворенето.  Дозата от 400 микрограма дневно е достатъчна за поддържане нормалните стойности в организма и за наваксването на лек дефицит. Възможно е при лекарска препоръка да се вземат за кратък период по две таблетки дневно. Цената на продукта е два лева за опаковка от 30 таблетки.

Адифарм също предлагат фолиева киселина в таблетки по 400 микрограма. Една опаковка от 60 хапчета струва около пет лева. Препоръчваният прием също е една таблетка на ден; добра е за вече посочените потребителски групи, както и за жени, приемащи противозачатъчни таблетки; при пациенти с чернодробна и бъбречна недостатъчност, при депресия и състояния с хронична умора. Продуктът може да бъде препоръчан и за хора, които злоупотребяват с алкохола.

Желязо с фолиева киселина

Някои от актуалните продукти – комбинация на желязо и фолиева киселина, вече бяха споменати в този текст. Комбинацията се препоръчва при дефицит на желязо и фолиева киселина, обикновено водещ до анемия – желязо дефицитна или мегалобластна. Текива състояния могат да са свързани с бременност и кърмене, но също кръвоизливи, оперативни интервенции, непълноценно хранене.

За пример може да се посочи продуктът на Nutrilite – желязо с фолиева киселина плюс. В пациентската листовка е посочено, че  всяка таблетка съдържа по 15- микрограма фолиева киселина и 10 мг желязо. Към споменаваните дотук потребителски групи са добавени също възрастни хора и активно спортуващи. Приемът е преди всичко профилактичен; посочена е доза от една таблетка дневно. Опаковка от 120 таблетки струва към 32 лв.

Vitamins for Life (с витамин Б комплекс)

Този продукт е съчетание от 9 витамина, сред които и фолиева киселина. Представена е цялата В-група – 1, 2, 3, 5, 6, 9, 10, 12 и биотин (H). Използва се в случаи с нервни и мускулни смущения – неврити, невралгии,  токсикози, кожни заболявания и болести на нервната система, възпаления в стомашно-чревния тракт и устната кухина, при анемии и атеросклероза, при отклонения в чернодробните функции. При бременност и кърмене този продукт трябва да бъде препоръчан от лекар. Цената на една опаковка от 15 таблетки е 2.00 лв.

На Джеймисън

Фолиевата киселина на Джеймисън също е чист продукт, без втори активен компонент. Всяка таблетка съдържа 400 микрограма киселина; това прави продукта подходящ за профилактика на бременността. Това е идин от продуктите, препоръчвани профилактично месец преди забременяването и през първия триместър от бременността. Една таблетка е достатъчна за поддържане здравословни нива на фолиевата киселина в майчиния организъм в етапа, когато се формират нервни клетки, мозък и пр. на ембриона. Приемът намалява риска от спонтанен аборт и съдейства за здрава бременност. Опаковка от 200 таблетки се продава по 14 до 18 лв в зависимост от цените на доставчика.

Фолацин (Folacin) на Солгар

Фолиевата киселина на Солгар – фолацин, дава на потребителя с всяка таблетка по 400 микрограма от коментираното вещество. Комбинирано е с витамини С и В12 и се препоръчва при анемия, депресивни състояния и отслабена имунна система. Продуктът е добър при бременност и кърмене; обичайната доза е една таблетка дневно. Цената на опаковка от 100 таблетки е 11 лв.

“Мама протект” на Актавис

Актавис предлагат този продукт като възможност за поддържане здравословни стойности на важните витамини и микроелементи в организма на бъдещата майка. Освен 400 микрограма фолиева киселина, всяка капсула съдържа балансирани количества от витамините А, С, Е, D, В-витамините 1, 2, 6 и 12, ниацин, пантотенова киселина, както и калций и магнезий. Взема се по една капсула дневно по време на хранене. Приемът на този продукт създава условия за поддържане на женския организъм с всички нарастващи натоварвания, както и за правилното формиране на детския организъм.  Цената на опаковка от 30 капсули се продава по около 18 лв.

“Бебе протект” на Булфарм

Още един продукт – тип хранителна добавка с фолиева киселина. Таблетките са с по 400 микрограма фолиева киселина. Режимът на прием е познат, една таблетка дневно осигурява необходимите постъпления при бременност. За 90 таблетки тук се плащат около 5 лв.

Вижда се от представените данни, че вариантите за прием на хранителни добавки с фолиева киселина са два: чиста фолиева киселина (200 или 400 микрограма), и фолиева киселина + с няколко типа допълнителни компоненти от типа на витамини и микроелементи. При избора се отчитат индивидуалните потребности на конкретния пациент, както и достъпната цена.

Храни, богати на фолиева киселина

фолиева киселина
Набавянето на фолиева киселина може да става с редовен прием на подходящите храни

Представянето на всеки продукт с фолиева киселина започва с препоръката за балансирано и здравословно хранене, при което организмът не е застрашен от състояния с дефицити. Важно е да се знае кои храни съдържат важния витамин В9 и по какъв начин може да се поддържат стойностите му в организма в нормални граници. Ето кои са важните в това отношение храни:

ХраниСъдържание на витамин В9 –

микрограми в 100 г

Черен дроб – телешки, пилешки240
Фъстъци240
Спанак194
Черен дроб от риба треска110
Фасул, леща – бобови90
Авокадо81
Лешник68
Броколи63
Зелена салата48
Див чесън – левурда; гъби40

Не бива обаче да се забравя, че тези стойности не са константни и че редица фактори намаляват полезното съдържание на фолиевата киселина в храните. Такива фактори са например термичната обработка и престоят на светло. Фолиевата киселина се разгражда дори при стайна температура; затова продукти от посочената група не трябва да престояват много дълго преди консумация и по възможност да се готвят по-кратко. Добър избор е консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Други витамини при бременност

Освен фолиева киселина – чиста или в комбинация с желязо, бременната по препоръка на лекар може да приема различни поливитамини. Много от фармацевтичните компании произвеждат специални комбинирани продукти за бъдещи майки. Те са приготвени с полезните дози от най-важните витамини – надхвърлянето на тези дози може да е с опасни последици. Ето за какво става дума:

  • Фолиева киселина – 400 микрограма; желязо – 30 мг; цинк – 15 мг; калций – 250 мг; витамин В6 – 2 мг; витамин В12 – 2.6 микрограма; витамин С – 50 милиграма; витамин D – 5 микрограма; витамин А – 750 микрограма.

Предозиране и странични ефекти на фолиевата киселина

Фолиевата киселина, приемана във високи дози, може сериозно да увреди здравето на потребителя. Счита се, че предозирането с витамин В9 може да провокира рак. Ако това предозиране става при бременност, новороденото може да развие бронхиална астма. Имунитетът му ще е отслабен и често ще страда от простуди.

Предозирането е в състояние също да затрудни функциите на сърдечно-съдовата система, да отключи коронарна недостатъчност и след време да причини инфаркт.

При мегалобластна анемия приемът на фолиева киселина може да замъгли клиничната картина и симптомите да останат неразпознати; това е лошо, защото болестта ще се развива в отсъствието на адекватно лечение.

Може ли да се разпознае предозирането с фолиева киселина по някакви признаци? Специалистите сочат следните:

  • Обриви; металически вкус в устата; раздразнителност и тревожност; влошено качество на съня; проблеми при функционирането на храносмилателната система.
Взаимодействие с други препарати

Добре е фолиева киселина да се взема в комплекс с витамин С и В12. Разбира се – дозите на всеки компонент не могат да са произволни и е най-добре да се избира аптечен продукт с такова съдържание. Важно е да се отбележи, че приемът на фолиева киселина помага за усвояването на витамин В4.

Вредно въздействие върху фолиевата киселина има паралелният й прием с аспирин, противотуберкулозни препарати, противозачатъчни, аналгетици. Редовният прием на такива препарати води до дефицит на фолиева киселина в организма. Има и други лекарствени средства, които въздействат негативно на усвояването на В9: естрогенните препарати, противоязвените, статините, както и антиациди, сулфонамини, антиметаболити. Метотрексатът е медикамент, който влошава усвояването на препарата.

Кортикостероидите пък усилват извеждането на фолиевата киселина от организма. Затова пациентите, които лекуват някакво заболяване с кортикостероиди, превантивно приемат добавки с В9. Приемът на алкохол определено вреди на фолиевата киселина; негативно въздействат дори и лекарствата с етилов спирт.

Установено също, че месото, месните продукти и ствърдите високомаслени сирена също пречат на усвояването на фолиевата киселина.

Има ли напълняване от нея?

Напълнява ли се от прием на фолиева киселина? В някои от форумите, които обсъждат ползите от този важен витамин, се задават и такива въпроси. Всъщност с фолиева киселина по-скоро се отслабва, тъй като тя играе ролята на катализатор на метаболизма. Доказано фолиевата киселина сама по себе си не е средство за изгаряне на мазнини или за добър контрол върху апетита, но приемът й кара организма да се забърза, да ускори преработването на хранителните компоненти, да превръща в енергия собствените си мастни запаси и по този начин да редуцира, макар и бавно, телесното тегло. Още подробности по въпроса ТУК: Напълнява ли се от фолиева киселина? Ползи и недостиг от нея.

Кога се пият витамини: Сутрин или вечер и кога са полезни/вредни

Мнения на потребители

Форумите са единодушни по въпроса – трябва ли да се взема фолиева киселина преди и по време на бременност. Не липсват и предупреждения за спазването на дозите. Най-много мнения се изразяват във връзка с избора на един или друг продукт. Има питания – кой е най-добрият. Неофолик и фолацид са най-често сочените като добри и на достъпна цена варианти на фолиевата киселина. Популярна е в средите, които се интересуват от зачатие и износване на нормална бременност. При други потребителски групи – за болести на кръвотворенето, депресии, невралгии и пр., свободното тъэрсене е слабо и очевидно там приемът е само след лекарска препоръка.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплер и Доплеров ефект: ето какво да знаем по темата. Защо се правят Доплерови изследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *