киселец

Киселецът е от армията на зелените лекарства

Днес е трудно да си представим, че някога киселецът е бил смятан за най-обикновена трева и не е било прието да се готви с него.

В лечебните свойства на това растение обаче хората винаги са били убедени!

От най-древни времена киселецът е служел за лекарство. Използвали са го знаменити лечители като Авицена, Гален, Диоскорид. В него се съдържат практически всички полезни за здравето ни вещества.

В състава на киселеца влизат витамин С и органични киселини, които спомагат организмът да изгради имунитет срещу различни инфекции и простудни заболявания.

Витамините от групата В, на които е богат киселецът, взимат активно участие във всички процеси при обмяната на веществата. Те са особено важни за образуването на червени кръвни телца и обновяване на клетките.

Растителната целулоза стимулира дейността на червата и помага на организма да се отърве от шлаката и токсините.

Калцият и фосфорът защитават зъбите ни от ка-риес, укрепват и възстановяват повредения емайл.

Киселецът активизира дейността на черния дроб, пречиства кръвта и успокоява болката. Помага при колит и хемороиди: 2 с. л. от растението се заливат с чаена чаша кипяща вода. Държат се на водна баня в продължение на 20 минути, охлаждат се и се прецеждат.

Отварата се приема 3-4 пъти дневно, по 1 / 3 чаена чаша. Сок от свежи листа киселец може да се пие по 1 с. л. 3 пъти дневно – като жлъчкогонно средство и при отоци. Изгорени места по тялото (включително и при слънчеви изгаряния) налагайте с листа от киселец.

Трябва да се има предвид, че растението не бива да се готви след началото на юли, защото след това в него се натрупва голямо количество киселина, вредна за здравето.

Вместо лекарство

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ДАЛАКА:

Дайте мнение и Вие тук!

Сварете корени от киселец в оцет, смелете ги и налагайте с тях болното листо.

ПРИ ОБРИВИ И ИЗПРИЩВАНИЯ:

Мажете поразените места със сок от киселец. За приготвянето му попарете листа от растението. Прецедете получения сок и го кипнете за 3-5 минути.

ПРИ ХЕЛМИНТОЗА (глисти):

залейте 1 кг киселец с литър кипяща вода, подръжте на водна баня около 2 часа и прецедете. След това добавете 50 г захар и варете течността, докато обемът стане 1 чаена чаша. В рамките на деня пийте по 1-2 глътки на няколко пъти.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *