Как се диагностицира болест на Паркинсон

При поставяне на диагнозата Паркинсонова болест (Болест на Паркинсон) се вземат предвид анамнезата и неврологичното изследване.

В анамнезата влизат сведения за близки роднини с това заболяване и приемането на медикаменти, които могат да симулират Паркинсонова клинична картина.

Неврологичният преглед включва оценка на походката, координацията, както и задаването на някои задачи за изпълнение с ръце (откопчаване и закопчаване, завързване на връзки на обувки и т.н.).

Диагнозата Паркинсонова болест е много вероятна, ако имате:

  • поне два от трите основни симптома – тремор, забавяне на моториката, мускулна ригидност.
  • начало на симптоматиката само в едната половина на тялото.
  • треморът е по-изразен в покой, напр. когато ръцете ви почиват в скута.
  • силен отговор към антипаркинсоновия медикамент леводопа.

Усложнения: Паркинсоновата болест често се съпътства от допълнителни проблеми.

Един от тях е депресията – тя може да се появи преди Паркинсоновата симптоматика.Адекватната антидепресивна терапия прави по-лесно управляеми останалите прояви на паркинсонизма. Пациентите често имат проблеми със съня. Те изпитват трудности при дъвкането и преглъщането – мускулите, които участват при тези движения, могат да бъдат засегнати.

Болестта на Паркинсон може да предизвика уринарна инконтиненция (неволно изпускане на урина) или ретенция на урината (затруднено освобождаване) в пикочния мехур. Много пациенти развиват констипация, тъй като се засягат моторните функции на храносмилателната система. Сексуални дисфункции и спадане на сексуалните желания също се появяват при някои болни.

Дайте мнение и Вие тук!

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/01/21/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%BD/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

паркинсон симптоми

Паркинсон. 10+ ранни симптоми на болестта. Изследвания, фази

Паркинсон, паркинсонизъм: що за болест? Причини за страданието; ранни признаци и типични симптоми. Психични изменения. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *