Бедата наречена камъни в бъбреците

За наличието на песъчинки или камъни в бъбреците човек може и да не подозира.

По правило разбираме за проблема съвсем случайно, когато си направим рентгенова снимка, отидем на ехограф или когато камъните станат с такива размери, че изхвърлянето на урината е болезнено.

Това е и времето, когато започват да се появяват първите стягания в кръста, неприятни усещания в таза, последвани с появата на кръв в урината и обостряне на хроничните заболявания на пикочно-половия тракт.

Основен белег – утайката Докато не бъде констатирана болестта от специалист, хората обикновено изобщо не обръщат внимание на очевидните симптоми – отпадналост, постоянна умора, въпреки че са си починали или изобщо не са извършвали физическа или умствена работа.

Жените страдат от бъбречно-каменната болест или нефролитиаза, много по-често, отколкото мъжете. Причината се крие в хроничните възпаления на половите органи или храносмилателната система, тютюнопушенето или авитаминозата.

Специалистите са доказали, че много често това страдание е свързано с хранителните навици. Ако обичате да си хапвате кисело, люто или пикантни деликатеси, то вероятността да развиете нефролитиаза е много по-голяма.

Усложнения.

Най-честото усложнение на бъбречно-каменната болест е острият и хроничен пиелонефрит (възпаление на бъбречното легенче).

Освен това води и до развитие на бъбречен и паранефритичен абсцес (кухина с гной), пионефроза (изпълване на целия бъбрек с гной, водещо до неговото практическо унищожаване), хидронефроза (повишено налягане и разширение на бъбрека), атрофия на бъбрека, остра бъбречна недостатъчност, уросепсис (отравяне на кръвта с бъбречен произход).

Лечение.

При наличие на пясък или дребни камъни най-доброто лечение е обилно приемане на течности, включително и минерална вода. Добри пикочогонни средства са чайове от смокинови листа, липов цвят, лозови листа. Когато имате уроколика, помага поставянето на топла грейка в поясната област. При наличие на уратни камъни от храната се изключват животински вътрешности, пържено и печено месо, солена риба.

Препоръчват се млечни произведения, плодове и зеленчуци. Пие се алкална минерална вода. При наличие на фосфатни камъни се назначава месна диета и се забраняват храни, съдържащи калциеви соли (яйца, млечни произведения, картофи, зеленчуци, алкални води). Пият се кисели минерални води, газирани напитки.

При оксалатни камъни се назначава смесена храна, като се изключват марули, спанак, киселец, лапад, сини сливи, боб, грах, какао, шоколад. Препоръчва се алкална минерална вода.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Бедата наречена камъни в бъбреците
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *