кръв в урината
какво означава кръв в урината

Кръв в урината? Това е сериозно!

Кръв, белтък и левкоцити в урината. Бактерии и еритроцити. Ешерихия коли. Тъмна, мътна и стерилна урина

Кръв в урината? И без да си специалист ти е ясно, че нещо с тялото ти не е наред.

При всички случаи трябва да се говори с лекар, дори кръвта да е малко и да се е появила инцидентно.

Налага ли се спешна помощ?

Да – ако кървенето продължава, появяват се съсиреци, ако има затруднения с отделянето на урина (urology.bg).

Задача на лекаря е да установи каква е причината за появата на кръв в урината.

Някои от тези причини са свързани със сериозни заболявания и колкото по-бързо се вземат мерки, толкова по-добре.

Кръв, белтък и левкоцити в урината.

Кръв в урината (хематурия) може да се появи поради проблем в различни зони на отделителната система: уретер, пикочен мехур, бъбрек, при мъжете – простата.

Ето най-честите причини за кръв в урината:

  • възпалителен процес, инфекция;
  • камък в бъбрека;
  • тумор на пикочния мехур;
  • тумор на бъбрека (по urology.bg);
  • прием на медикаменти – антибиотици, антикоагуланти;
  • хронични заболявания – диабет, хипертония;
  • големи физически натоварвания.

Прегледът и лабораторният анализ са първите стъпки за установяване причината за кръв в урината.

Важно е пациентът да бъде точен при информирането на лекуващия за субективните си усещания: болки, възможни физически натоварвания и травми, имал ли е и друг път такива проблеми.

Естествено – диагнозата определя вида на лечението, което може да бъде медикаментозно или оперативно. Понякога се налагат допълнителни изследвания – с ехограф, скенер и т.п.

“Фигурин

При анализ на урина може да се установи, че в нея има белтък: наличието на протеини обикновено сигнализира за болестен проблем в бъбреците. Т.н. протеинурия е класифицирана доста сложно в зависимост от вида и количеството на белтъка в урината, от това – дали появата му е инцидентна или е постоянно присъстващ.

Неслучайно се казва, че урината може да каже много, ако не и всичко за здравето на един човек.

Наличието на протеини в урината, също както и кръв в урината, е сигнал за болестен проблем (arsmedica.bg). Белтък може да се появи след усилена тренировка, но също при възпаление, при инсулт или менингит, при сърдечна недостатъчност.

Тревожен симптом е и присъствието на левкоцити в урината. Нормално е в урината на здрав човек да има единични левкоцити (бели кръвни телца). Когато обаче е налице възпалителен процес в някоя от зоните на отделителната система, както и на половата, количеството на левкоцитите се увеличава и урината става мътна. В някои случаи дори са видими частици в нея (по puls.bg).

Бактерии и еритроцити в урината. Ешерихия коли

кръв в урината
При кръв в урината са възможни няколко диагнози

Специалистите сравняват бактериалните инфекции на отделителната система с тези на горните дихателни пътища.

Само че тези на дихателните пътища отшумяват значително по-бързо, докато онези на отделителната система са упорити, има голяма вероятност да преминат в хронична форма и да причинят по-сериозни здравословни проблеми.

Точно по тази причина лечението им на всяка цена трябва да бъде определено от специалист и да се спазват режим и терапия, препоръчани от лекар. От бактериите , които причиняват възпалителни процеси – включително тежки, с кръв в урината, без съмнение “шампион” е ешерихия коли (jivotatdnes.bg).

Когато причинителят на инфекцията е ясен, се препоръчва медикамент – по правило антибиотик, като след приключване курса на лечението се прави контролно изследване на урина.

Дайте мнение и Вие тук!

Специалистите препоръчват паралелно с антибиотика да се спазва здравословен режин: прием на достатъчно количество вода, грижа краката да са на топло, отказ от солени и пикантни храни, ограничаване на животинските продукти.

Поддържаща функция при бактериални инфекции могат да оказват различни билкови чайове и отвари; известни са лечебните антибактериални свойства на билките златна пръчица, червената американска боровинка, брезови листа.

Те доста успешно се справят с упоритите ешерихия коли, като възпират напъна им да образуват колонии и да се заселват трайно в различни участъци на отделителната система, най-вече в пикочния мехур.

Какво означава наличието на еритроцити в урината? Споменаването на еритроцити ни отвежда към основния въпрос – за наличие на кръв в урината. Еритроцитите или червени кръвни телца могат да са налични без здравословен проблем, но единични, в много малки количества (arsmedica.bg).

кръв в урината
Появата на кръв в урината винаги тревожи

При болестно състояние броят им се увеличава. Колко точно са еритроцитите, се установява чрез микроскопско проследяване. Но ако урината е оцветена е ясно, че става въпрос за неслучаен проблем.Специалистите могат да се насочат към източника на кръв в урината по цвета й: ръждивата и кафеникава обикновено се свързва с бъбрек, докато ясната, розова или светлочервена е свързана с уретер или с пикочния мехур.

Тъмна, мътна и стерилна урина

  1. Тъмната урина е сигнал за заболяване на черния дроб, жлъчката или панкреаса; възможните диагнози включват възпаления, хепатит, злокачествени заболявания. Цветът на урината е тъмножълт до кафеникав (framar.bg).
  2. Мътна става урината при наличието на еритроцити или левкоцити над обичайната норма; мътната урина е знак за проблеми с бъбреците, но може да е и следствие от прием на някои напитки и храни. Замътване на урината може да има и от наличието в нея на бактерии, слуз или сперма.
  3. Стерилна урина – има специални изисквания към начина, по който се дава урина за прецизно лабораторно изследване, особено ако се касае за установяване вида на болестотворни микроорганизми (бактерии).

В такива случаи пациентът преди изследването не трябва да приема медикаменти, храни и напитки, които оцветяват урината – както е например с червеното цвекло или с витамин В. Стерилна урина се изследва извън дните на месечния цикъл; преди изследването също така не бива да има големи физически натоварвания.

Самата процедура по даване на урина изисква прецизна хигиена. Урината се събира в стерилна чашка с капаче; взема се проба от първата сутрешна урина след интимен тоалет. Отделянето на урина започва над гърнето или писоара за кратко, след което внимателно, без да се докосват ръбовете се поднася чашката към струята. При затварянето на чашката отново се внимава да няма докосване на ръбовете.

Вижте и ТОВА: Какво трябва да се пие при кръв в урината? Кой антибиотик се дава според причината за кървенето? Какви билки може да се вземат при мъже, при жени и при деца?

Първоначално публикувано на:21.05.2009 @ 1:01

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хроничен панкреатит. Симптоми и лечение

Хроничен панкреатит: Характерните симптоми и правилното лечение

Причини и симптоми на хроничен панкреатит. Как се поставя диагнозата. Успешни методи на лечение; медикаменти, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *