Защо отичат очите и краката?

Сутрин вие забелязвате, че под очите ви са се образували торбички, а привечер силно отичат краката ви.

Ако това се случва всеки ден и без видима причина, значи, че организмът ви сигнализира за появили се проблеми със здравето.

За какво говорят отоците?

Най-често отоците се появяват при хронична сърдечна недостатъчност. В групата на риска са хора над 40 години, страдащи от хипертония. Основната препоръка е да контролират теглото и кръвното налягане и да не допускат тяхното повишаване.

Подуването в областта на клепачите може да бъде признак на преумори или проблеми с бъбреците.

В този случай особено внимателни трябва да бъдат трудохолиците и тези, които често боледуват от простуди. Вашата задача е разумно да разпределите силите си и да се закалявате.

Усещане на тежест в краката в края на деня и отоци говорят за това, че трябва да се консултирате със специалист флеболог.

На първо място сред причините за подобни отоци е венозна недостатъчност. Повече страдат от нея жените, на които се налага да стоят дълго време прави като продавачи, фризьори, келнери…

Дайте мнение и Вие тук!

Те трябва да носят стегнати чорапи и да ползват специални мазила. Да правят чести почивки с повдигане на краката. Като диуретично средство могат да ползват чай от хвойна или касис.

Отоците – това е натрупване на излишна течност в нашия организъм. При сърдечно болните отоците се явяват най-напред на краката и в областта на кръста. При проблеми с бъбреците отичат първо клепачите, лицето и ръцете.

Отоци около очите могат да се появят и при здрави хора, които спят по корем или прекаляват до късно вечер с алкохол и цигари. Те предизвикват задържане на течности в тъканите.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се прави компрес с Риванол и за какво се използва?

За какво се използва Риванол и как. Компрес, крем, цена. За какво помага? Действие

Ето за кои страдания не се знае нито какно ги причинява, нито как успешно да се лекуват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *