Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката?
Полов живот и забременяване без матка или след операция от миома.

Живот след премахване на яйчници и матка. Мнения за отстраняване на матката

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката? Мнения за отстраняване на матката, полов живот и забременяване без матка или след операция от миома.

Живот без матка има и той може да бъде не по-малко пълноценен, отколкото този на здрава жена без операция. Но дали може да се забременее след хистеректомия?

Отстраняването на матката или хистеректомия, се налага поради различни заболявания и след премахването качеството на живо на жената дори значително се подобрява. Причината е, че тя вече няма оплакванията, болките и притесненията, които е имала преди операцията.

Всъщност матката е мускулест орган, който има основна роля за износването на плода – в нея се развива ембрионът, и затова раждали жени, които не искат да има повече деца, не бива да се притесняват от хистеректомията. Жена без матка не може да забременее, но това не означава, че ще загуби женствеността си.

Нормално е да го има първоначалният шок при предстояща хистеректомия, затова ще се опитаме подробно да обясним какъв ще е животът на една жена без матка. Ще отговорим на някои от основните въпроси, които притесняват пациентките.

Защо се налага да премахнат матката ми?

Миома

Една от най-честите причини за отстраняване на матката е миома. Доброкачественият тумор често добива твърде големи размери и пречи, като в един момент се налага отстраняването му. В много от случаите заедно с миомата се премахва и матката.

Злокачествен рак

Злокачественият тумор, особено когато е с разсейки, също налага хистеректомия, за да не се разпространява ракът. Той може да е на шийката на матката, рак на яйчниците и др.

Ендометриоза

В някои случаи ендометриозата също може да наложи отстраняване на матката. Заболяването представлява вид киста, която може да причини сраствания и ако е в напреднал статии, се налага хистеректомия.

При полипи?

При полипи не се налага хистеректомия, а само хистероскопия или абразио. Подробности ТУК.

Какво представлява операцията?

Има няколко метода за извършване на операцията. Хистеректомията може да бъде коремна или вагинална, а също и лапароскопска.

Минималният болничен престой е два дни, ако е безкръвна, и 5 дни при останалите случаи. Месец-два след това жената отново ще може да се върне към нормалните си навици, да спортува, работи и т.н.

Ще настъпи ли преждевременна менопауза?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ако е отстранена само матката, без яйчниците и тръбите, жената не бива да има никакви притеснения за преждевременна менопауза. Тя няма връзка с матката. Преждевременна менопауза може да настъпи само ако е правена хистеректомия с премахване на яйчниците и фалопиевите тръби.

Ще има ли промени в либидото?

Премахването на матката не влияе по никакъв начин на либидото. Още седмица-две след операцията жената ще може да се върне към нормалния си сексуален живот и да изпитва същото удоволствие, каквото е усещала и преди хистеректомията.

Дайте мнение и Вие тук!

Не се наблюдават никакви проблеми в женствеността на жената без матка. Всички ерогенни зона функционират както и преди.

Промяна в сексуалното желание се наблюдава само ако са отстранени и яйчниците.

Какви промени ще настъпят след премахването на матката?

Менструацията на жените без матка спира, макар че при повечето случаи пациентките са имали нередовна или липса на такава още преди това.

Жената без матка не може да забременее. Това обаче далеч не означава, че не може да има деца!

Днес медицината е изключително напреднала по отношение на репродуктивното здраве и ако яйчниците са се запазили, жената може да стане майка. Нейна яйцеклетка може да се оплоди и да се постави в утробата на сурогатна майка.

Невъзможността да се забременее и липсата на менструация са единствените фактори, по които жените с хистеректомия се различават от останалите.

Така че живот без матка ИМА и винаги има решение!

Неотдавна 24-годишната Кристи Браун стана майка, въпреки че няма матка, а освен сурогатното майчинство, винаги има и опция осиновяване.

Споделете тази статия! Разпространете я с възможно най-много хора и предизвикайте вирусен ефект. Нека жените без матка знаят, че имат подкрепа и има надежда. Животът продължава и може да е по-хубав отвсякога!

Вижте и ТОВА:

Оплаквания след хистеректомия. Отслабване след отстраняване на матката

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Boiron Folliculinum Фоликулинум 9 СН

Фоликулинум. Как се ползва при менопауза и за забременяване

Хомеопатичното лекарство за жени

14 Мнения

  1. алис арменакова

    имах също преди месец се оперирах от имахтумор на матката със 10 см увеличаване с доста възли и още някои работи но лекарят ме уперира и сега съм здрава имала съм миома сега се радвам че съм здрава и преди години имах доста аборти и може би затова се случи това нещо в живота беше ми много интересно да ви го кажа майка й на алис арменакова

  2. Ако има несемейна бездетна дама подложила се на хистеректомия,мечтаеща да стане майка,нека се обади на тел.0988726278,ще и сбъдна мечтата в клиниката в Харков.

    • Деница Желева

      Здравейте, искам да попитам как се случват нещата ?

    • Има ли шанс – жена с хистеректомия да сбъдне мечтата и да стане майка и какви са те? Ще съм ви много благодарна, ако това се сбъдне с мен.

      • Сурогатна майка трябва да Ви износи бебето в държава където е законно. Обещавам да Ви помогна, на Вас или на друга дама мечтаеща да стане майка. Пишете ми на вайбъра на тел. 0988726278

    • Оперирах се от мийома махнахами матката но яучниуитеми стоуат на 45 години съм нямям детса иидкам да имам дете възмоноли е да стана майка

  3. neriman salieva

    На всяка жена ли се взима матката като имаш възел на матката?

  4. zdraveite!bihte li kazali krie li opasnost ugolemena matka-kato 3 mese4na bremennost.ot 1-2 godini , ne uveli4ava razmera si,imam cik1l,lekarkata ne predlaga zasega operaciq?imam goresti valni ,trevojnost, napregnatost.izpisan mi e remifemin,opasen li e za ugolemqvane na matkata po natat1k?blagodarq!

  5. * Здравейте на 36г.съм преди 4 месеца ме оперираха от рак на матката … Оставиха ми яйчниците … Но след лъчотерапията те не функционират вече … и се оказа че съм в менопауза …. И трябва да приемам хормони моля кажете ми … плюсовете и минусите и как би било най добре с хормони таблетки или без … смисъл може ли да се приема някъв друг заместител който няма отрицателни ефекти *

  6. Стоянова

    Здравеѝте!Пише Ви жена ,която е оперирана-премахната миома както и матка!Бях само на 35 ,много ми се искаше да имам и други деца,но уви! Съветът ми е да потърсите мнението и на втори специалист ,както и на специалиисти от Варна,където премахват миоми с безкръвни операции! Запазват в по- вечето случаи матката,като премахват само поражените участъци,запазват Ви като жена с всички функции! Възстановявате се по-бързо и се чувствате както преди!Това са коментари на мои познати,аз се възстановихслед осем месеца ,а моя приятелка след месец ходеше на работа! Аз така наречената здравна пътека,тя заем платено във Варна,тя с функционална във фсичко жена ,аз осакатена !
    Решението е ваше,но не пренегребваѝте себе си за пари ,това е моя съвет!Успех на всички,дано съм помогнала в решението на някого,защото аз още съжалявам защото мен нямаше коѝ да посъветва,сега съм на 53 год. ,но още ме боли за пропуснатите възможности ! Успех!!!!!

  7. Десислава Далакова

    Здравейте,пиша ви защото аз също съм със отстранена матка,но със запазени яйчници на 40 години съм,семейна с две деца,но много искаме с мъжът ми още едно дете,може ли някой да ми даде съвет какво мога да направя,незнам къде се прави трансплатация на матка и дали въобще се прави в България,а незнам и къде в друга държава се прави.Моля някой да ми помогне ако знае,че мога да имам дете покакъвто и да е било начин!Моят съвет също е да потърсите второ мнение преди да са ви ОСАКАТИЛИ!!!Благодаря предварително!

  8. Здравейте,
    отстранена ми е матката, но имам шийка и яйчници.
    Може ли да настъпи извън маточна бременност?

    • Ако тръбите и яйчниците ги има, може би, така аз мисля, плода расте в тръбата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *