Живот без матка има! Вижте как да се справите!

Живот без матка има и той може да бъде не по-малко пълноценен, отколкото този на здрава жена без операция.

Отстраняването на матката, или хистеректомия, се налага поради различни заболявания и след премахването качеството на живо на жената дори значително се подобрява. Причината е, че тя вече няма оплакванията, болките и притесненията, които е имала преди операцията.

Всъщност матката е мускулест орган, който има основна роля за износването на плода – в нея се развива ембрионът, и затова раждали жени, които не искат да има повече деца, не бива да се притесняват от хистеректомията. Жена без матка не може да забременее, но това не означава, че ще загуби женствеността си.

Нормално е да го има първоначалният шок при предстояща хистеректомия, затова ще се опитаме подробно да обясним какъв ще е животът на една жена без матка. Ще отговорим на някои от основните въпроси, които притесняват пациентките.

Защо се налага да премахнат матката ми?

Миома

Една от най-честите причини за отстраняване на матката е миома. Доброкачественият тумор често добива твърде големи размери и пречи, като в един момент се налага отстраняването му. В много от случаите заедно с миомата се премахва и матката.

Злокачествен рак

Злокачественият тумор, особено когато е с разсейки, също налага хистеректомия, за да не се разпространява ракът. Той може да е на шийката на матката, рак на яйчниците и др.

Ендометриоза

В някои случаи ендометриозата също може да наложи отстраняване на матката. Заболяването представлява вид киста, която може да причини сраствания и ако е в напреднал статии, се налага хистеректомия.

Какво представлява операцията?

Има няколко метода за извършване на операцията. Хистеректомията може да бъде коремна или вагинална, а също и лапароскопска.

Минималният болничен престой е два дни, ако е безкръвна, и 5 дни при останалите случаи. Месец-два след това жената отново ще може да се върне към нормалните си навици, да спортува, работи и т.н.

Ще настъпи ли преждевременна менопауза?

Ако е отстранена само матката, без яйчниците и тръбите, жената не бива да има никакви притеснения за преждевременна менопауза. Тя няма връзка с матката. Преждевременна менопауза може да настъпи само ако е правена хистеректомия с премахване на яйчниците и фалопиевите тръби.

Ще има ли промени в либидото?

Премахването на матката не влияе по никакъв начин на либидото. Още седмица-две след операцията жената ще може да се върне към нормалния си сексуален живот и да изпитва същото удоволствие, каквото е усещала и преди хистеректомията.

Не се наблюдават никакви проблеми в женствеността на жената без матка. Всички ерогенни зона функционират както и преди.

Промяна в сексуалното желание се наблюдава само ако са отстранени и яйчниците.

Какви промени ще настъпят след премахването на матката?

Менструацията на жените без матка спира, макар че при повечето случаи пациентките са имали нередовна или липса на такава още преди това.

Жената без матка не може да забременее. Това обаче далеч не означава, че не може да има деца!

Днес медицината е изключително напреднала по отношение на репродуктивното здраве и ако яйчниците са се запазили, жената може да стане майка. Нейна яйцеклетка може да се оплоди и да се постави в утробата на сурогатна майка.

Невъзможността да се забременее и липсата на менструация са единствените фактори, по които жените с хистеректомия се различават от останалите.

Така че живот без матка ИМА и винаги има решение!

Неотдавна 24-годишната Кристи Браун стана майка, въпреки че няма матка, а освен сурогатното майчинство, винаги има и опция осиновяване.

Споделете тази статия! Разпространете я с възможно най-много хора и предизвикайте вирусен ефект. Нека жените без матка знаят, че имат подкрепа и има надежда. Животът продължава и може да е по-хубав отвсякога!

Още топ материали, свързани с темата:
Живот без матка има! Вижте как да се справите!
3.5 (70%) 12 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Живот без матка има! Вижте как да се справите!

  1. имах също преди месец се оперирах от имахтумор на матката със 10 см увеличаване с доста възли и още някои работи но лекарят ме уперира и сега съм здрава имала съм миома сега се радвам че съм здрава и преди години имах доста аборти и може би затова се случи това нещо в живота беше ми много интересно да ви го кажа майка й на алис арменакова

  2. Ако има несемейна бездетна дама подложила се на хистеректомия,мечтаеща да стане майка,нека се обади на тел.0988726278,ще и сбъдна мечтата в клиниката в Харков.

    • Има ли шанс – жена с хистеректомия да сбъдне мечтата и да стане майка и какви са те? Ще съм ви много благодарна, ако това се сбъдне с мен.

    • Оперирах се от мийома махнахами матката но яучниуитеми стоуат на 45 години съм нямям детса иидкам да имам дете възмоноли е да стана майка

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *