петниста остеопороза
бонвива или пролиа, лечение остеопороза форум, степени, последствия

Остеопороза. Достъпни лекарства като Пролия и др.

Кои са достъпните лекарства за остеопороза, заместител на Пролия. Симптоми и лечение. Диета. Сусам при остеопороза. Изследвания и профилактика

Остеопороза е широко разпространено заболяване на скелета, при което процесите на разграждане на костното вещество изпреварват изграждането. Това причинява загуба на костно вещество – костите стават леки, “рехави”, чупливи.

Заболяването е социално значимо и по събития с летален изход заема трето място след онкологичните и сърдечно-съдовите страдания. Проблемите, свързани с боледуването от остеопороза, прогресивно се увеличават при нарастващата средна продължителност на живота.

Какво е лечението на остеопороза и кои са достъпните лекарства

Най-доброто лечение е превенцията: това общо правило с особена сила се отнася за болестта остеопороза.

Има ефикасни медикаменти за профилактика и за вече развиваща се остеопороза, но голяма част от тях са недостъпни за възрастните хора, предимно жени, заради цените и заради хала и политиката на Здравната каса.

Farmacy-bg.com цитира случая на Надка Георгиева, която има остеопороза и трябва да й се инжектира еднократно медикаментът пролия: инжекцията струва 428 лв, възрастната жена с пенсия от 200 лв трябва да плати от тях 300.

Предаден е и коментар на лекари специалисти, които припомнят – на тази възраст, която е атакувана от остеопороза, хората страдат и от други заболявания и плащат още лекарства. На практика те не могат да се лекуват.

Други данни сочат, че поемането на по-голяма част от плащанията за профилактиката на остеопороза наистина ще натовари бюджета на касата с едни 3 милиона лева. В същото време ще се спестят други 15 милиона от лечението на предотвратени счупвания.

Счупванията при остеопороза са факт; най-тежки са тези на шийката на бедрената кост. Те обездвижват пациента; на такава възраст възстановяването е проблемно – около 20% от възрастните хора със счупвания поради остеопороза умират в рамките на половин година, след като развият пневмонии от залежаването или правят белодробна емболия.

Според данни от медицински източници в България има най-малко 400 000 жени с остеопороза, но от тях поради описаните причини се лекуват не повече от 4%. Българките не се лекуват от остеопороза на първо място поради липса на пари, на второ – от незнание.

Симптоми и лечение на остеопороза

остеопороза лечение
Отляво е кост, поразена от остеопороза, а отдясно е нормална костна тъкан.
“Фигурин

Коварството на болестта остеопороза се състои в това, че първоначално пациентът няма никакви оплаквания, често докато не получи някакво счупване. Това е и характерният симптом на заболяването. Ето кои са най-честите признаци при вече стартирала болест:

  • чупливост на костите – то е възможно при съвсем лек удар, счупване на прешлен може да стане дори при рязко отпускане или падане в леглото;
  • болка в отделни зони на тялото – бедрото, китката; пациентът обръща внимание на тази болка или си спомня за нея при фрактура;
  • хронична болка в гърба – при деформиране на прешлени вследствие на остеопороза; тази болка може да затихне за известно време, след като гръбнакът компенсира преразпределението на натоварването при деформирани прешлени;
  • деформиране на скелета, прегърбване или изкривяване, смаляване на ръста (по framar.bg).

С лечението на остеопороза българската медицина е наясно; на практика в България могат да се прилагат лекарства за остеопороза – профилактика и лечение, от всички познати групи по света. А те са:

  1. хормонални препарати за заместваща терапия в климактериума; част от тях частично се финансират от Здравната каса;
  2. бифосфонати – доказано ефективни за профилактика и лечение на остеопороза чрез 15-годишна практика; функцията им е да блокират разграждането на костното вещество;
  3. селективни модулатори на естрогеновите рецептори – химически съединения с естрогено подобен ефект; действат избирателно, като възпират разграждането на костно вещество и подобряват качеството на наличното;
  4. калцитонин – лекарствен продукт, въвеждан чрез инжекционен разтвор или спрей-инхалации; блокира рушенето на костта, подобрява здравината на костната тъкан, реализира обезболяващ ефект;
  5. калций + витамин D : прием по схема, определена от лекар; този вариант има по-слаб ефект, но и по-малко от възможните негативни странични ефекти, характерни за някои от по-горе изброените медикаменти (по zdrave.bg).

Диета при остеопороза

остеопороза,пролия
Храненето при остеопороза е много важно, както и физическата активност

Диетата е част от успешното лечение на остеопороза. Вижте 6-те правила, чието спазване ще отложи или предотврати появата на остеопороза от книгата на Флоранс Пике “Хранителен режим за борба с остеопорозата” (в puls.bg). Същите се спазват и ако болестта вече се е отключила. Ето кои са те:

  • Яжте мазни риби – скумрия, херинга, сардини, сьомга, риба тон; избирайте растителни мазнини от рапица и лен, орехи, от гроздови семки;
  • Избирайте по-често алкализиращите храни – плодове, зеленчуци, вместо подкиселяващите (месо, зърнени продукти, млечни произведения);
  • Плодове и/или зеленчуци при всяко ядене, плюс ядки;
  • По-малко сол;
  • Достатъчно витамини D и К – излизайте на чист въздух и слънце; включвайте в менюто необезмаслено мляко, спанак, зеле;
  • Внимателно с храните, съдържащи калций: повече от един млечен продукт дневно не е полезно заради подкиселяващия ефект и стимулирането на възпалителни процеси.

Сусам при остеопороза

Преди да продължите, задължително погледнете и ТОВА:

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Кое е най-доброто лекарство. Бонвива или Пролиа? Или др.?

Дайте мнение и Вие тук!

Към полезните храни срещу/при остеопороза могат да се прибавят соята, бобовите, фолиева киселина, минерални добавки – магнезий, бор, цинк, манган, силиций. Препоръчва се възможно най-активно движение, физически упражнения, отказ от цигари и алкохол, малко захар.

Народната медицина признава сусама и сусамовия тахан като продукт с много лечебни ефекти, сред които и свързания с остеопороза: за профилактика и лечение. Лесно и добро приложение има сусамовият тахан: разбъркват се равни части сусамов тахан и мед и от тази смес се вземат по 2-3 супени лъжици дневно.

остеопороза изследвания
Направете си изследване за остеопороза дори нищо да не ви боли!

Ето и рецепта за сусамово мляко при остеопороза; една чаша от него дневно предпазва от фрактури (athost.net): 100 г необелен сусам и една супена лъжица мед се разбиват с блендер, като постепенно се добавят 200 мл вода. Течността става бяла при разкъсването на сусамовите семена – сусамовото масло и водата образуват емулсия.

Изследвания за остеопороза

лекарства при остеопороза
Здравната каса поема от 25 до 50% от стойността на някои лекарства при остеопороза, но те пак си остават трудно достъпни

От медицински център “Света София” в Бургас са обявили месец за профилактика на остеопорозата; срещу 10 лв всеки от този град може да си направи изследване, което да потвърди или отхвърли съмненията му, че има остеопороза. Тази кампания продължава до 17 декември.

Трябва ли да чакаме подобни кампании, за да си направим подобно изследване? Профилактично изследване за костна плътност чрез специална апаратура (остеометър) може да се направи в много здравни заведения – попитайте за подобна възможност личния си лекар!

Направете го без отлагане, ако имате постоянна болка в гърба, китките на ръцете или бедрените кости. Направете го задължително, ако сте на възраст над 50 години – дори и нищо да не ви боли.

Чудесна работа върши и лечението на костната система с мумио!

Вижте и ТОВА:

Най-успешното лечение на остеопороза: ето как!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

4 Мнения

  1. С постфрактура съм на гръбначен прешлен в резултат на остеопороза. Поради други здравни проблеми не е безопасно да се лекувам с известните лекарства. А и те само забавят резорбцията на костта. Търся възможности за лекарства или природни продукти, които изграждат кост. В нета открих реклама на ALGAE PLUS. Някой ползвал ли го е? Продава ли се в България?

  2. Госпожо намерете информация за продуктите на Аквасорс ,изцяло природни сигурна съм че ще ви помогнат.

    • Sudovolstvie bih probvala,no iskam realno napraveni izsledvaniq za dokazvane efekta za IZGRAJDANE NA KOST i kolko vreme da se piqt

  3. Госпожа Тенева мога да ви добавя към група на Аквасорс но трябва ваш емейл или да сме приятели в фб.ако желаете моят е с име:Kichka Todorova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *