температура
При бебета и деца рисковете с повишена температура са по-сериозни

Висока температура – как да я смъкнем без хапчета

Как да свалим температура без лекарства. Какво се прави при висока телесна температура?

Висока температура: когато изречем тези думи е ясно, че става дума за тревоги около някакво болестно състояние. Изразите “топъл” и “гори” са популярните за състояния с температура, която не е нормалната.

Коя телесна температура се счита за нормална и кога трябва да се тревожим за отклоненията от “стандарта”? Според puls.bg нормална е температурата около 36 до 37 градуса по Целзий.

Телесната температура винаги варира с по няколко градуса под въздействието на външни и вътрешни фактори, дори когато човек е в добро здраве. Имат значение подробности като температурата на помещението, поетата храна и нейният състав, емоциите.

Приема се, че при температура над 37 градуса в тялото се е настанила някаква инфекция. Организмът се мобилизира да се справи с нея, т.е. високата температура е имунна, защитна реакция. Патогенните микроорганизми се чувстват комфортно при нормална температура на тялото, а при висока загиват.

Тъкмо по тази причина в някои случаи лекарите препоръчват да се изтърпят състоянията с висока температура – стига тя да не създава други рискове за здравето.

Вижте обезателно и ТОВА: Кога да ни е страх от висока температура? Начини за бързо сваляне. Поддържане на 38 градуса. Смъкване с оцет. Свещички.

Температура със стойности 37.3 до 38.3 градуса се смята за леко повишена; от 38.4 до 39.7 е повишена, а при над 39.8 се говори за висока температура.

За неспециалистите обаче всяко отклонение над 37 градуса си е температура, която трябва да бъде смъкната веднага, по възможност с хапчета или капки.

Защо ни тревожи повишената температура?

Повишената температура обикновено е придружена и с други болестни симптоми: главоболие, повръщане, болки в корема или ставите. Това означава, че една от първите задачи е да се определи причината за болестното състояние, за да се назначи адекватно лечение. Някои специалисти са на мнение, че ако има леко повишена температура без други сериозни болестни симптоми, не е наложително веднага да се ходи на лекар. Ако обаче това състояние продължава над 48 часа, лекарят е задължителен.

температура
Необходими ли са хапчета при такава температура?

При бебета и малки деца подобно изчакване е опасно – там болестите се развиват много бързо и може да се стигне до опасни състояния: гърч, обезводняване.

Дайте мнение и Вие тук!
“Фигурин

Ето кои са възможните причини за повишената температура: настинка, никнене на зъби при бебетата, грип, менингит, раково заболяване, възпалителен процес в стомашно-чревния тракт, болест на Крон, бронхит и бронхопневмония, ревматоиден артрит.

Най-обезпокоителни са състоянията, когато повишената температура има стойности над 39 градуса. Тогава е възможно изпадане в шок с тежки последици за здравето на пациента, особено когато се касае за малко дете. Независимо от това – дали става дума за малки отклонения от нормата или за опасно висока температура, тя трябва да се контролира.

температура
При бебета и деца рисковете с повишена температура са по-сериозни

Изключително важно е при състояния с температура човекът, чието тяло страда, да получава много течности. Това предпазва от дехидратация, от възможни мозъчни увреждания и съдейства на тялото по-бързо да се справи с инфекцията.

Коя температура да атакуваме с лекарства

Температура под 38 градуса не трябва да се лекува с медикаменти (в pramed.com). При температура 38 до 39 градуса вземаме един от утвърдените медикаменти с такова предназначение: аспирин, аналгин, нурофен, парацетамол. Много е важно да се запомни, че АСПИРИН НЕ СЕ ДАВА НА ДЕЦА! Този популярен медикамент не бива да се комбинира с НУРОФЕН!

При температура над 39 градуса се комбинират два медикамента, например аналгин и парацетамол. Таблетките действат след час, а течните варианти и свещичките са по-бързи. При деца бърз ефект за смъкване на температура дава комбинацията ефералган свещичка + капки хексалгин.

Как да смъкнем висока температура без лекарства

  1. Запомнете, че съвременната терапия на състояния с температура НЕ ПРЕПОРЪЧВА прием на каквито и да било лекарства до 38 градуса (blitz.bg). Такава температура доказва, че имате проблем, но имунната ви система може да се справи с него. Само не забравяйте да поемате много течности – за препоръчване чай от лайка, липа, мента, ягоди. Това е единият от начините за смъкване на температура без медикаменти. Към чая прибавяйте мед, както и подправки – джинджифил, канела, кардамон, дафинов лист. Режимът с много чай е успешен, ако си останете вкъщи за 2-3 дни и си почивате.
  2. Повишена температура може да се смъкне също чрез разтриване на тялото и крайниците с ракия, разтриване на ходилата с ракия или спирт (народната медицина препоръчва след разтриване на ходилата – намазване с мазнина и обуване на вълнени чорапи на босо). Целта е изпотяване – изпотяването смъква със сигурност вашата висока температура. Подредете си леки памучни дрехи, с които да се преобличате след всяко изпотяване. Проветрявайте често стаята, в която се намирате, но внимавайте да не стоите на течение.
  3. От zdrave.bg припомнят за варианта с охлаждащи компреси: приготвяме студена вода и оцет, като на половин литър вода сипваме една супена лъжица оцет. В тази смес потапяме памучна или ленена кърпа и я изстискваме хубаво, след което с нея правим компрес на челото. Този компрес се сменя периодично, след като се затопли. С вода и оцет в съотношение 2:1 правим разтвор за обтриване – с хавлиена кърпа или изстискан сюнгер обтриваме цялото тяло, ръцете и краката.
  4. При температура над 39 градуса се практикува увиване в хладен мокър чаршаф. Ако става дума за малко дете – след чаршафа се слага одеалце. Във форумите можете да откриете различни практики за смъкване на висока температура, особено при деца: обуват се мокри чорапки, накиснати във вода с оцет и сода, мажат се ходилата с мед, с разбит белтък, слага се на челото компрес с настърган суров картоф и т.н. Понякога и мокрият чаршаф не спасява и за да се избегне възможен гърч при температура около 40 градуса, се правят обливания с хладка вода.
    температура
    Високата температура се нуждае от контрол и топли течности

ВИДЕО: Висока температура и фебрилните гърчове

Първоначално публикувано на:04.04.2009 @ 15:49

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

3 Мнения

  1. НЕДКА ИВАНОВА

    МНОГО, ВИ БЛАГОДАРЯ! А МОЯТА ЛИЧНА ЛЕКАРКА МИ КАЗА НИКАКЪВ ОЦЕТ С ВОДА ПОПИТАХ ЗАЩО БИЛИ СТАРИ МЕТОДИ НО НА ДЕТЕТО МИ МНОГО ПОМОГНА ТОЗИ СТАР МЕТОД…БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ…..

  2. Детето ми е 4 години и е с температура от 5 дена. Лекарите казват, че е вирус това. Нормално ли е? Има ли опасност и какво мога да направя?

    • Порасналото дете

      Аз имам спомени от детските си години, когато се разболявах от простудни заболявания моята баба ми намазваше стъпалата на краката с газ за горене от лампата и със същия газ напояваше вестник и ми слагаше на стъпалата като топъл компрес и обувах топли хавлиени и вълнени чорапи.Лекуваше ме вечер преди лягане и сутринта като се събуждам усещах че симптомите са отшумели и нервните окончания са отпуснати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *