артишок лекарство цинарикс

Артишокът (и лекарството Цинарикс) са ефикасно средство за лечение на жлъчни дискинезии

От артишок се прави лекарството цинарикс, което лекува жлъчка и даже някои го ползват за отслабване.

Той предпазва черния дроб от токсично увреждане и способства за по-бързото му възстановяване при наличие на токсиинфекциозен процес. Продължителната му употреба намалява нивата на серумния холестерол и триглицеридите.

Артишокът (Суnara Scolymus) е зеленчук, който. се култивира в Южна Америка и Средиземноморието.

Напоследък е широко разпространен и 8 Европа. Характерен е с горчивия си вкус, който се дължи на цинарина и цинаропикрина, съдържащи се 8 зелените части на растението. Именно те притежават висока лечебна стойност. От тези вещества се прави известното лекарство цинарикс, което служи за отслабване.

Използването на артишока като лечебно растение датира от древността. Употребяван е като храна и лекарство още от древните египтяни, гърци и римляни. Гален го е препоръчвал за облекчаване на храносмилането, за увеличаване на диурезата и против атеросклероза.

Едва в началото на XX век по научен път е установено неговото лечебно действие, обуславящо се от съдържащите се в него ценни съставки, като кафеен и киселини, цинарин, хлорогенова киселина, лутеолин и гликозидите сколимозин и цинарозил, които възбуждат стомашната и жлъчната секреция и благоприятстват процесите на храносмилането.

Успоредно с холеретичното действие на артишока се наблюдава намаление на серумния холестерол и триглицеридите. Неговото най-ценно качество е, че предпазва черния дроб от токсично увреждане и способства за по-бързата регенерация на чернодробните клетки при състояния на токсиинфекциозен процес.

Едва ли има друго средство освен артишока, което да предизвиква такова силно отделяне на жлъчен сок. Този ефект се отразява благоприятно върху процеса на храносмилането, тъй като едновременно стимулира чревната перисталтика и улеснява дефекацията.

Холеретичният ефект е особено полезен при болни след операция с отстраняване на жлъчния мехур поради наличието на конкременти (камъни) в мехура, както и при т.нар. синдром след холецистектомия, характерен с недостиг на жлъчен сок в дванадесетопръстника, което затруднява разграждането на мазнините, а това от своя страна причинява дискомфорт.

Ако в такива случаи не се подпомогне и стимулира изтичането на жлъчка, са налице предпоставки за образуването на нови конкременти в жлъчните канали. Затова е напълно обосновано приемането на артишок или на произведените от него растителни препарати.

Но, внимание! При болни, при които жлъчният мехур е изпълнен с конкременти и жлъчните пътища са почти запушени, артишокът не се препоръчва. Същото се отнася и в случаите на гноен процес, локализиран в жлъчните пътища, както и при алергично болни.

Демир бозан за безсъние

Освен при дискинезия на жлъчните пътища, зеленчукът е подходящ за употреба при стеатоза на черния дроб, след прекаран хепатит и след холецистектомия, при хроничен запек и метеоризъм.

Дайте мнение и Вие тук!

Клиничните проучвания показват, че продължителната употреба на артишок предпазва от образуването на атероматозни плаки, понеже намалява нивата на серумния холестерол средно с около 40% и по-специално – на “лошия” холестерол (LDL) с над 30%.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/01/05/%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%88%D0%BE%D0%BA/

И ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/17/%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%81/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *