болест на Бюргер симптоми снимки - 0134
болест на Бюргер симптоми

Кои симптоми издават болест на Бюргер + снимки!

В тази подробна статия ще разгледаме основните симптоми на известната болест на Бюргер и някои от начините за нейното лечение.

Основните оплаквания на страдащите от болестта на Бюргер са вследствие от нарушеното кръвоснабдяване на тъканите. Ранните симптоми са мравучкане и изтръпване на крайниците. Болката е водещ симптом при нарушение в артериалното кръвоснабдяване.

В началото тя се появява само при движение и изчезва при покой. Характерно е т. нар. периодично накуцване, появяващо се при мускулно натоварване. След почивка оплакванията от него изчезват. С развитието на заболяването болката не изчезва дори и при пълен покой. Тя се усилва при повдигане на крайника.

Затова пациентите държат крайника си провиснал вън от леглото. Появят ли се рани (на пръстите на ходилото), болката става нетърпима.

Цветът на кожата също е белег за преценка на кръвоснабдяването. В началото крайникът е зачервен, а по-късно побледнява. Със задълбочаване на болестта се появява кафяво оцветяване. При напреднала хронична недостатъчност пръстите на ходилото (най-често палецът и 5-ият пръст) са синкавочервени, кожата им е изтънена, гладка и суха. Засегнатите части са по-студени и болезнени при докосване.

Появата на отоци сигнализира за напреднал стадий в развитието на съдовото заболяване.

А намалението или липсата на пулсации на долните крайници е винаги налице, с изключение на най-ранния стадий на болестта. Крайният етап от заболяването е разязвяването и умъртвяването на тъканите, започващи от крайните части на краката.

Профилактика и лечение на болестта на Бюргер

болест на Бюргер симптоми снимки - 01
Снимки на ужасната болест на Бюргер

Профилактиката на болестта на Бюргер включва премахване на факторите, водещи до намаление на кръвоснабдяването в засегнатия крайник:

• Тютюнопушене.

• Излагане на резки температурни колебания.

• Травми – от обувки; увреждания от йод, салицилова киселина и др.

• Лекарства със съдосвиващ ефект – да се избягват.

Демир бозан за безсъние

• Преумора на крайника – болният не бива да го претоварва, а при наличие на периодично накуцване да почива, докато преминат оплакванията му.

Дайте мнение и Вие тук!

• Гъбични инфекции

За подобряване на кръвоснабдяването при симптоми на болестта на Бюргер е необходимо:

• Пълна почивка на легло при болки в покой или в стадий на разязвяване и гангрена.

• Крайниците трябва да са на подходяща температура. Благоприятно се отразяват физиотерапевтичните процедури.

• Ако болният е на легло, главата му да е повдигната, а крайникът да е по-ниско.

• Прилагане на медикаменти, намаляващи съдовия спазъм и болката.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *