отстраняване на матката, премахване, хистеректомия
Стартов материал за четене по темата за отстраняване на матката, премахване, хистеректомия

Оплаквания след хистеректомия. Отслабване след отстраняване на матката

Последствия и оплаквания след хистеректомия. Как се постига отслабване след отстраняване на матката. Мнения. Има ли цикъл? Розово течение и изсипване. Хранене след операция на матката.

Промените, които настъпват след премахване на матката, на първо място, са свързани с изчезване на оплакванията, които са станали причина за прибягване към тази операция.

Ако заболяването на матката е предизвиквало болки, нередовна или твърде обилна менструация и друзи подобни – тези оплаквания престават да бъдат пречка за нормален живот.

При жени с отстранена матка, независимо какви са били оплакванията им, настъпват още две промени – липса на менструация (ако преди-това я е имало) и невъзможност за забременяване и раждане на деца (ако до операцията забременяването и раждането са били възможни).

Тревогите на жените, претърпели такава операция, обикновено са свързани с по-различни очаквания: преждевременно настъпване на менопаузата, промени в либидото, промени в отношението на сексуалния партньор, невъзможност за справяне с обичайните физически и професионални натоварвания.

За настъпване на преждевременна менопауза не може да се говори, ако е останала дори част от единия яйчник. Когато при операцията яйчниците не са премахнати изцяло (и ако яйчниковата тъкан функционира нормално), едно от основните опасения – това за преждевременно остаряване след премахване на матката – отпада. Именно яйчниците, а не матката, са органът, който поддържа усещането за младост при жената. Вижте и това, преди да продължите надолу:

Хистероскопия. Как и къде през 2019 г.?

Жени, претърпели оперативно отстраняване на матката, често се измъчват от съмнения относно своята сексуална пълноценност.

Важно е да се разбере, че тази операция не води до промени в сексуалността, тъй като влагалището запазва своята дълбочина, а останалите ерогенни зони са извън обсега на оперативната намеса.

Отсъствието на матка не се отразява по никакъв начин и на сексуалните възприятия на партньора. Около месец след операцията жената може да поднови обичайния си полов живот, с обичайната интензивност на усещанията – както за нея, така и за партньора й.

Друг въпрос, който понякога буди тревога, е какво остава на мястото на отстранената матка. Както е известно, природата не търпи празно пространство. Мястото на матката в малкия таз се заема от черва.

Дайте мнение и Вие тук!

Още нещо интересно:

Миома на матката може да се лекува и без операция

“Демир

Възстановяването на добра физическа кондиция протича индивидуално, но може да се твърди, че до три месеца след подобна операция повечето жени са в състояние да работят, спортуват и живеят пълноценно.

Хистеректомията не бива да се възприема като загуба на женственост или крачка към старостта. Това, уви, са неизбежни процеси и те рано или късно настъпват – но не с операцията, а с времето.

Слагайки край на оплакванията, които са пречели на пълноценния живот, хистеректомията се оказва необходимото средство, чрез което неприятностите остават в миналото.

Вижте и ТОВА:

Живот без матка има! Може ли да се забременее след хистеректомия?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката?

Живот след премахване на яйчници и матка. Мнения за отстраняване на матката

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката? Мнения за отстраняване на …

16 Мнения

  1. Diana Gospodinova

    Na 39 godini mi mahnaha matkata poradi golemi miomni vazli,no mi zapaziha jaichnicite,Sega sam na 53godini.Koga shte nastapi menopauzata i kak da razbera simptomite.useshtam goreshti valni,no i sled operaziata imah mnogo takiva periodi,poniakoga imam panik ataki,no te sa ot 23god.vazrast,napadat me negativni misli,no i te ne sa ot sega,glavobolie,no i to ne e ot sega i t.n…Molia za po-podrobna informacia.Blagodaria i se izviniavam,che niamam kirilica.

  2. На 35 години съм с отстранена матка(като са запазени яйчниците)-имам проблем и с щитовидната жлаза(хошимото).Интересува ме освен л-тироксина за жлезата трябва ли да приемам и други хормони.

    • Даниела

      Ани,аз нямам щитовидна жлеза и лекарката ми каза само да си пия 150 Елтироксин нищо повече,щом са запазени яйчниците те произвеждат хормон.

  3. maxnaxa mi matkata i qi4nitzite sa6to i apendisita poduvam se v koremnata oblast i sam poduta do rebrata boli me no lekarite kazvat dobre xsi neznam kakvo da kaza

  4. Ако има несемейна бездетна дама,подложила се на хистеректомия и мечтаеща да стане майка,нека се обади на тел.0988726278,ще и се помогне да сбъдне мечтата си в клиниката в Харков.

  5. Здравейте,
    Наскоро направиха хистеректомия на майка ми (52г.) и поради внезаптното настъпване на менопаузата тя започна да се държи като тийнейжър, искам да попитам дали това е напълно нормално или е нужна професионална намеса?
    Благодаря предварително.

  6. Наталия Русчева 47 г.

    На 47 години съм. Вчера бях при гинеколог и той ми постави диагноза. Три миоми в матаката от по 3 см. и една киста в левия яйчник с големина от 3-4 см. Каза да си направя туморни маркери и ми предложи отстраняване на матка и ляв яйчник. Искам второ мнение, но не знам къде да го потърся. Ако имате опит с този проблем, моля да ми препоръчате специалист!!!
    Благодаря!

    • Наталия

      Д-р Валери Нецов-потърсете него-началник на отделението по Акушерство и гинекологияв МБАЛ “Софиямед”-страхотен специалист.Преди месец ме оперира-хистеректомия лапороскопски-чуствам се перфектно-на втория ден след операциятя станах на крак-на десетия ден тръгнах на работа

  7. ivanka peycheva

    2013god mi napraviha histerektomiq,a sega ot 2 dni imam prokarvqvane.Kakvo stava?

  8. Стоян Гочев

    Госпожо Русчева – при моята жена има подобни оплаквания ходихме до Пловдив и се налага операция .Най добрите са в Плевен там е най добрата апаратура и операцията се прави с лазер без да те режат .Операцията е към 3 000лв. Болницата е нова и се намира на края на града. Интересувайте се питайте

  9. Stefka Vasileva

    Здравей те! На 53 години съм!Преди 4 месеца претърпях операция за рак на гърдата! Назначена ми беше лъчева терапия!Но , скоро ми беше поставена и диагноза изсипана матка “Пролапс„! В първата клиника ми казаха ,че трябва да ми бъде отстранена матката и яйчниците!Притесних се много !Отидох при друг гинеколог хирург ,той ми каза ,че ще ми отстрани само матката ,ще ми остави яйчниците ,защото те все още са ми необходими!Веднага приех!Но когато отидох при моята лекуваща гинеколожка ,тя ми каза ,че това е лудост,да ми бъдат оставени яйчниците е много рисковано !Имайки предвид диагнозата ми и това ,че съм на 53години!Обадих се отново на хирурга ,той ми отговори ,че здрави органи няма да отстранява,ще отстрани само матката!Много моля, всеки който може да ми даде някакъв съвет, да ми помогне ,защото аз съм много притеснена и не мога да взема правилното решение! Предварително ви благодаря!

  10. Zdraveyte.Operirana sam ot mioma predi 4 meseca- laparotomiya.korema mi se poduva.Kakvo da napravya da se pribere

  11. Здравейте.Преди близо 5 месеца съм оперирана от миома махнаха ми матката.Яйчниците останаха.Но корема ми почна да се пофува.Една позната ми каза че трябва да си слагам колан.Не е ли късно вече?Моля помогнете.

  12. Светлана Димитрова

    На 46 години съм и без доказани образувания в матката поради обилни кръвоизливи, постоянна анемия (сHgB 50 се наложи и кръвопреливане миналия декември) и след две абразио, ми беше предложена тотална хистеректомия със запазване на яйчниците. Да се подложа ли на такава операция? Имам назначен преглед на 13.11.2019г.

  13. Елеонора

    Здравейте. На 49г. съм. Преди 2 месеца лапароскопски ми беше премахната матката, но остана левият яйчник здрав. Днес на контролният преглед доктора установи, че имам киста 27см.Притеснена съм. Какво може да се очаква от кистата?

  14. Антония Янкова

    Здравейте, през октомври ще стане една година от както направих тотална хистеректомия, без да съм имала проблеми. Претършях рак на гръдата и с превантиван цел ми препоръчаха тазиоепрация. На 44г съм Проблемът ми е, че напълнях с 5г. след операцията и не успявам да ги сваля, въпреки диетите и спорта. Вес още съм и на хормонална терапия, Фазлодекс всеки месец и на три месеца Золедронат.
    Моля за съвети как да влезна отново във форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *