Колко филии хляб можем да си позволим да ядем на ден, за да не се разболеем? Хлябът не е толкова калоричен продукт – около 250 ккалории на 100 грама.
Но ни засища, затова този, който си хапва хляб на обяд и вечеря, по-малко рискува да преяде.
Диетолозите са на мнение, че здравият човек, без да се притеснява за своята талия, може спокойно да си изяжда по 300 г хляб на ден. Това са около 6-7-8 много тънки филии дневно. Или половин-един хляб в зависимост от това колко грама е.
Освен това ще снабди организма си с достатъчно количество витамини и полезни вещества – повярвайте, в хляба те никак не са малко.
В хляба се съдържат витамини от групата В, без които са невъзможни здравият сън и доброто настроение, витамин Е – признат борец с преждевременното стареене.
Хлябът съдържа и желязо, толкова необходимо на кръвта ни, и полезния за нервната система магнезий.
Доказана е и друга полза от хляба – тези, които си ядат хляб, по-рядко се оплакват от очни проблеми. А хлебната коричка е не по-лоша от четката за зъби, за да изчисти зъбния налеп.
Меката част, наред със слюнката, нормализира киселинно-алкалната среда в устната кухина и препятства възникването на кариес.
Нека накрая отбележим, че всичко, което споменахме, се отнася именно за хляба, а не за тортите и баничките. Те наистина могат сериозно да навредят на фигурата ви.