Как се живее без далак

До неотдавна не беше ясно каква роля изпълнява далакът в човешкия организъм, защото медицинската практика е показала, че човек може да живее и без него.

А понякога се е налагало да бъде премахнат – когато например при травма в коремната област далакът започва силно да кърви. В средата на миналия век учените са се досетили, че в него се разпадат остарелите еритроцити. Но им се сторило странно и неясно. И чак когато имунологията е започнала да се развива със стремителни темпове, тогава се изяснила истинската роля на далака в организма.

Този орган е малък, с дължина от 8 до 15 см и ширина от 6 до 9 см.

Разположен е в коремната кухина, в лявото подребрие, симетрично на черния дроб. Артерията, от която далакът получава кръв, излиза непосредствено от най-важната артерия в организма – аортата. И вече от далака по венозните съдове кръвта преминава в черния дроб. Това разположение на магистралните пътища на кръвообращението говори за връзка между функцията на далака и състава на кръвта.

И така: далакът изпълнява имунологична, филтрационна и кръвотворна функция. Взема участие в обмяната на веществата, по-точно на желязото и белтъчините. Виждате, че ролята на този орган никак не е малка.

Как се живее без далак 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Как се живее без далак ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар