далак
Далак е важен орган от имунната система

Кога се маха далак? Местоположение. Живот без далак

До неотдавна не беше ясно каква функция изпълнява органът далак (слезка) в човешкия организъм, защото медицинската практика е показала, че човек може да живее и без него.

А понякога се е налагало да бъде премахнат – когато например при травма в коремната област далакът започва силно да кърви.

В средата на миналия век учените са се досетили, че в него се разпадат остарелите еритроцити. Но им се сторило странно и неясно. И чак когато имунологията е започнала да се развива със стремителни темпове, тогава се изяснила истинската роля на далака в организма.

Органът далак е малък, с дължина от 8 до 15 см и ширина от 6 до 9 см.

Разположен е в коремната кухина, в лявото подребрие, симетрично на черния дроб. Артерията, от която далакът получава кръв, излиза непосредствено от най-важната артерия в организма – аортата. И вече от далака по венозните съдове кръвта преминава в черния дроб. Това разположение на магистралните пътища на кръвообращението говори за връзка между функцията на далака и състава на кръвта.

И така: далакът изпълнява имунологична, филтрационна и кръвотворна функция. Взема участие в обмяната на веществата, по-точно на желязото и белтъчините. Виждате, че ролята на този орган никак не е малка.

Ако далакът заболее, лицето се оцветява в жълтеникави цветове. Хората с болен далак се нахвърлят на храни и напитки, чийто вкус е сладък.

Болки в далака – какво може да значат

Специалистите обясняват, че самият орган далак не боли, а болката е в коремната област. При абсцес в резултат на инфекциозно заболяване в засегнатия далак може да се събере гной и тогава болката в горната лява част на корема, непосредствено под ребрата, е сигнал за сериозен здравословен проблем (framar.bg).

Едновременно с това може да се установи и уголемяване на далак – по принцип той е около 150 грама, но може да достигне на тегло до половин килограм. Далакът може да се увеличи и да причини болка в долната част на корема при чернодробен проблем – хепатит или цироза.

Друг казус с болки в областта, където знаем, че се намира далак, е при нараняването на този орган. Макар да е разположен дълбоко в коремната кухина и да е сравнително добре защитен, той лесно се наранява и травмата причинява болки на практика в съседни тъкани.

Може да се появи притискане от хематом при нараняване – в катастрофа, при удар или инцидент. Болки в зоната на проблемен далак се чувстват и в случаи, когато се получи запушване на голям кръвоносен съд, касаещ далака.

В някои случаи се усещат болки в областта на далак при тичане (bb-team.org.). Смята се, че причина за това е нарушената циркулация на кръвта и недостиг на кислород.

Причини за увеличен далак. Симптоми

далак
Далак е важен орган от имунната система
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Увеличен далак (спленомегалия) може да се диагностицира при заболявания на самия орган, като кисти, абсцес или тромбоза.

Тъй като споменатият далак е кръвно депо и важен фактор в имунната система, някои кръвни заболявания водят до аналогичен резултат – например хемолитична анемия, лимфогрануломатоза, левкоза.

Увеличен далак причиняват и болести на черния дроб – хепатит, цироза. При малария и коремен тиф промяната е от същия тип. Към симптомите за увеличен далак отнасяме дискомфортът, болезненост на коремната област, където се намира далакът, при връзка с чернодробно заболяване – пожълтяване на кожата. Обикновено при болен далак апетитът намалява, може да се появи запек, не са редки температурните състояния, констатира се загуба на тегло.

Други болести

С далака е свързана диагнозата хипослпенизъм – това са редуцирани или липсващи функции на далака поради анатомична аномалия. Същата диагноза се отнася и за случаите при липсващ далак след отстраняване поради необратима травма, катастрофа. Липсата на далак е своеобразен удар по имунната система, тъй като той играе ключова роля в имунитета.

Хроничната застойна спленомегалия е увеличаване на далака при застойна сърдечна недостатъчност. Далакът боледува също от абсцеси и кисти, възпаление (спленит), фиброза (framar.bg).

Непременно вижте и ТОВА:

Далак и болки в далака в лявото подребрие. Защо и как да се оправим?

Дайте мнение и Вие тук!

Други начини за лечение. Билки

При здравословни проблеми с далака логиката е да се лекува основното заболяване. Обикновено това става при болничен режим, тъй като се налагат множество изследвания до потвърждаване на една или друга диагноза. Много често състоянието на далака е причинено от болести на черния дроб или сърдечно-съдовата система, но са възможни и инфекциозни заболявания с директно поразяване на далака (stomasniproblemi.blogspot.com).

Когато се лекуват болести на далака често се правят отпратки към наследството на Петър Дънов и Петър Димков. Препоръчва се чай от салвия, както и запарка от билкова смес – “…агримония, бударица, волски език, върбинка, жълт и червен кантарион и овчарска торбичка, пелин и цариче по 50 г от всяка, и хмел (шишарки) 100 г”. Две супени лъжици от сместа се варят с половин литър вода в захлупен съд 10 минути с чаена лъжичка семе от анасон. Отдръпваме от огъня и оставяме да изстине. Прецеждаме и пием три пъти по една винена чаша 15 минути преди хранене. Познато е и дългосрочно лечение на далака с бял трън.

Едновременно увеличение на далак и черен дроб

Има болестни състояния, при които се увеличават едновременно черен дроб и далак. Възможно е човекът с такъв здравословен проблем известно време да няма тревожни признаци за състоянието си. И двата органа обаче са жизненоважни и рано или късно – по-добре рано, разбира се, се налага да бъде потърсена лекарска помощ и увеличението се диагностицира.

При едновременно увеличение на далак и черен дроб се говори за т.н. хепатоспленомегалия. Най-често тя е резултат от заболявания като цироза, хроничен хепатит С, non-Ходжкинов лимфом (вид рак), левкемия или сърповидно-клетъчна анемия (latshaws.net).

Разположение на органа

Далак – това е вътрешен орган, важно звено в лимфната и кръвоносната система. Има отговорни функции, но не е сред жизнено важните, тъй като тези функции могат да се изпълняват и от други органи (framar.bg). Разположен е в горната лява част на коремната кухина, по-точно лявото подребрие – на нивото на 10-то, 11-то ребро.

Това е уязвим орган със структура, подобна на тази при лимфните възли. Въпреки, че се намира дълбоко в коремната кухина, не е напълно защитен при събития като удар, скок, произшествия от рода на пътни инциденти.

Операция на далак – какво представлява

далак
Уязвимият далак страда от много болести на другите органи и системи

За разлика от други органи, далакът не може да се изреже частично и да се зашие поради естеството на самата тъкан. Когато е необходимо той да бъде опериран, се премахва целият орган.

Това се прави в случаите, когато е травмиран и разкъсан, когато в него има тумор, когато не се кръвоснабдява нормално и е претърпял инфаркт, поради някакво друго заболяване – автоимунно, на кръвта, поради генетични дефекти.

Отстраняването може да стане чрез отворена коремна операция или по лапароскопски път. Често отстраняване на далак се налага при лимфоми и левкемии (hirurg.bg).

Нисък хемоглобин и болки в далака

Болки в далака при нисък хемоглобин – това може да е симптоматика на сърповидноклетъчна анемия. При такава диагноза често се развива спленомегалия или уголемен далак, има вероятност и от инфаркт на далака. Именно при инфаркт на далака се появяват силните болки (arsmedika.bg).
Подобни симптоми могат да насочат и към левкемия.

В същото време проявата на двата симптома не може да се счита за категорично указание за тези тежки заболявания. Тук има една особеност – далакът е разположен на място, където могат да се почувстват болки от стомаха, дебелото черво или левия бъбрек. Затова проявата на тези два симптома може да е признак на съвсем друго заболяване и не е задължително то да е от най-тежките.

Тения в далака

Тения в далак е един от вариантите за развитие на киста с паразитен произход. Т.н. кучешка тения или ехинокок може да се развие в различни органи, включително белите дробове и главния мозък. Рискът при нарастването на т.н. балон, киста, в която се развива паразитът, е да се спука и да причини необратими увреждания или внезапна смърт. Ако при ехографски преглед се установи наличието на тения в далака, единственият вариант за лечение е оперативното отстраняване на поразения орган.

Кучешка тения и др.: Съвременно лечение и симптоми. Лекарства или операция?

Далак и болест на Ходжкин

При лимфом на Ходжкин – едно от злокачествените заболявания на лимфната система – най-напред настъпват промени в лимфните възли; при голяма част от пациентите с такава диагноза в ранната фаза настъпва безболезнено уголемяване на лимфните възли по шията, по-често в лявата страна. По-късно могат да се появят и други уголемени лимфни възли, които при опипване се усещат като гумени.

далак
Болката отляво в корема не винаги означава проблемен далак

Увеличението на далака (спленомегалия) не е симптом, който се проявява при всички пациенти с тази диагноза, но все пак при доста това е насочващ към диагнозата признак. Възможно е да има и уголемяване на черния дроб едновременно с това при далак, или самостоятелно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *