Синапен компрес за кашлица в сезона на простудите

Как да използваме синапено семе за кашлица и въобще против простуди.

Няколко рецепти и хватки, които сме изпитали върху себе си и гарантираме, че действат! Синапеното семе съдържа до 7 на сто синигрин, който в присъствие на вода и под действието на ферментния комплекс мирозиназа отделя тъй нареченото етерично синапено масло.

В народната медицина синапеното семе открай време се използва като средство, което предизвиква нахлуване на кръв към болното място, затопля, подобрява кръвообращението и лекува възпалителния процес.

Освен това то дразни и дихателния център и подобрява дишането. Най-често се прилага външно под формата на компреси на различни части от тялото при простудни състояния, бодежи, бронхити, пневмонии, а също така и при ревматизъм, лумбаго, артритни болки и др.

Много по-рядко се използува вътрешно (смесено с мед) при бронхити, или за стимулиране на жлъчната секреция.

Най-често срещаният компрес е следният:

Синапеното семе се счуква, след което се смесва с брашно в съотношение 1:1 (Внимание! – за деца брашното е 2—3 пъти повече от синаповото семе).

Прави се гъста каша с хладка вода и малко оцет (водата не трябва да бъде гореща, защото ще инактивира фермента, под влиянието на който се получава дразнещото вещество).

Така получената смес се разстила между сгънато на две парче плат и се поставя върху болното място. Компресът се държи до зачервяване на кожата, като се внимава да не се прекали и да изгорите кожата.

Дайте мнение и Вие тук!

Болният не трябва да усеща силна болка. Обикновено е достатъчно компресът да се държи 10 – 20 мин при възрастните, а при децата – за много по-кратко време.

При продължителна или честа употреба кожата може да се нарани. Със същата цел могат да се използват и синапените хартии. Счукано синапено семе може да се използва и за “синапена” вана.

Демир бозан за безсъние

Между 200 и 500 г се слагат във водата и се киснете в нея около 20-30 минути. Ефектът от нея идва много бързо! Опитайте и споделете опита си с нас и със своите приятели!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *