Мастопатия и кисти на гърдата

Мастопатия е обобщеното наименование на доброкачествените изменения на млечните жлези, значително различаващи се помежду си по анатомични признаци

Става дума за клинични прояви и тази опасност, при която мастопатията може да се разглежда като предраково заболяване.

Мастопатията започва с разрастване на съединителната тъкан, при което се образуват малки възелчета и втвърдявания. Тази форма на мастопатия се нарича дифузна. При по-нататъшно развитие на болестта могат да се образуват плътни възли с размери от грахово зърно до орех.

Това е възлестата мастопатия.

За дифузната мастопатия са характерни уплътняването и болковите усещания в млечните жлези 7-10 дни преди очакваната менструация, които изчезват след началото й. При възлестата форма измененията на млечните жлези не изчезват с началото на цикъла, а от зърната може да изтича мляко, кръвениста или прозрачна течност. Мастопатията често е съпроводена с повишена възбудимост, безпокойство, чувство за страх, главоболие.

КИСТА НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Вижте още задължителни материали по темата “мастопатия”:

  1. Мастопатия или как жените си плащат за равноправието;
  2. От мастопатия до рак на гърдата – има ли връзка?

Кистите се появяват най-често у жени на възраст 40-50 години, а до 30-те се появявят рядко. Почти не се срещат злокачествени кисти (0,1 на сто от случаите). Заболяването протича безсимптомно, открива се при ултразвуково изследване или мамография. В тези случаи се прави пункция на кистата с последващо цитологично изследване. Фиброаденомата (доброкачествен тумор) спада към възловата форма на мастопатията. Тя се появява най-често при жени на възраст от 20 до 30 години. Туморът е ясно отделен от останалите тъкани – той е кръгъл, плътен, гладък, подвижен. След пункция и цитологично изследване той се отстранява по хирургичен път.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА: МАСТОПАТИЯ

  • 600 г сушени кори от трепетлика се заливат с 2 л вряща вода, ври 1 час на слаб огън, кисне до изстиване и се прецежда.
  • Добавя се 500 мл ракия и сместа се разделя на 20 части.
  • Пие се всеки ден по 1 част 30 мин. преди ядене.
  • Прекъсва се 20 дни и може да се повтори.

Друга рецепта за мастопатия:

  • Добре узрели плодчета черен бъз се нареждат на слоеве, редувайки със захар, в 3-литров буркан, затваря се с капак и се държи 24 часа на открито, но не на слънце.
  • После 8 денонощия се държи в хладилник.
  • След което се прецежда, като плодчетата се изстискват.
  • Съхранява се на студено.

Взема се по 1 ч. л. сироп сутрин 1 час преди ядене и 1 ч. л. вечер, също 1 час преди хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Задължително вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/05/26/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

възпалена киста на гърдата

Възпалена киста на гърдата може да се избегне с подходящи грижи

Възпаление на гърдата (киста, мастит, мастопатия, фиброаденом) е само един от проблемите, които може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *