Много болести оставят своя отпечатък върху езика на човека.

Пъпки по езика и други симптоми. Езикът е огледало на здравето

Издаденият навън и треперещ език говори за заболявания на нервната система, за тиреотоксикоза, отравяне с живак, или… алкохолизъм.

Ако езикът ви е удебелен с отпечатъци на зъбите по краищата, това говори за нарушения в храносмилателната система.

Ако освен всичко това е и зачервен и покрит с цепнатини и ранички – това е признак на възпаление на езика, което се нарича глосит.

Значителното уголемяване по размери наезика, когато с труд се побира в устата, е характерно за болест, която се нарича акромегалия (повишена функция на хипофизата), хипотиреоидоза (понижена функция на щитовидната жлеза) и болестта на Даун.

Когато човек е здрав, долната част, гърбът на езика е покрит с пъпчици и самият той е като кадифен.

При различни заболявания могат да намалеят в размери тези пъпчици, да станат много мънички, т.е. да атрофират или, обратно, да се увеличат.

Те може да се дължат на множество причини и само лекар би могъл да каже дали това е в резултат на недохранване, алергия, на някое заболяване на вътрешен орган, на херпес, язва или гангрена по езика или на някаква механична повреда на вашия вкусов орган от рода на прехапване, прищипване и така нататък.

Дайте мнение и Вие тук!

Естествено, вие също можете да познаете някое от тях, но е най-хубаво за всеки случай да попитате и лекар, защото причините може да бъдат комбинирани, а пъпките по езика да издават тежко вътрешно заболяване.

На първо време е добре да се разтревожите и да се обърнете към лекаря, на когото се доверявате.

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *