Синузитът най-често е усложнение след хрема

Към усложненията на хремата спада възпалението на носните кухини, наречено синузит.

Носните кухини представляват разклонена и изпълнена с въздух система от кухини, стигащи чак до челото.

Те са покрити с лигавица, която се самопочиства чрез отделяне на секрет, който пък изтича през малък отвор към носа.

При хрема този отвор може да се запуши и възпалението бързо се разпространява в страничните синуси.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА СИНУЗИТ?

Причината за синузита може да не бъде само в бактериалните и вирусните заболявания.

Той може да бъде причинен и от деформирана носна преграда, получена в резултат на травма или вродена, от трета сливица, от алергичната хрема, от полипи на носа или от гранулом на горните зъби.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ, ПО КОИТО МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИМ, ЧЕ СМЕ БОЛНИ ОТ СИНУЗИТ?

Най-чести оплаквания при синузит са главоболие и болки около очите и скулите. Особено се засилват тези болки при навеждане на главата. Може да има и повишена температура и жълто-зелен секрет от носа.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА синузит?

Най-точна диагноза се поставя с рентгенова снимка. Обикновено хремата преминава за няколко дни, но ако продължи повече от една седмица, трябва да се потърси лекарска помощ. Така може да се пресече възникването на синузит.

АКО ОТКРИЕТЕ ТЕЗИ СИМПТОМИ, ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОТИДЕ НА ЛЕКАР?

Задължително. Синузитът може да причини инфекции на очите и мозъка, ако не бъде лекуван своевременно. Освен това е възможна инфекция на челюстните кухини. В най-лошия случай може да причини запушване на кръвоносен съд в мозъка.

ЛЕКАРСТВОТО СЕ ВЗЕМА ДО 4 ДНИ СЛЕД ИЗЧЕЗВАНЕ НА СИМПТОМИТЕ.

В повечето от случаите лекарите предписват широкоспектърни антибиотици, а също така и медикаменти, които успокояват лигавиците. Тук е важно да се каже, че за да се предотврати нова инфекция, антибиотикът трябва да се взема три-четири дни след изчезването на симптомите. Ако това лечение се окаже неефикасно, се извършва промиване на синусите.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ СЕ ПРИЛАГА?

При лечение с антибиотик, капки за нос и физиотерапия синузитът минава до седмица – седмица и половина. След това трябва да се пазите от простуда, защото има опасност синузитът бързо да се възстанови. Антибиотикът обикновено е от тетрациклиновата група – вибромицин или доксициклин.

Може да приложите и старото, но изпитано средство – да налагате челото си и двете страни на носа с торбичка със затоплена морска сол или фин пясък. По този начин се стимулира кръвоснабдяването на кухините.

Но внимание: нагряването е противопоказано при синузит, причинен от алергична хрема.

МОЖЕ ЛИ СИНУЗИТЪТ ДА СТАНЕ ХРОНИЧЕН?

Да. Когато симптомите не изчезнат след месец и половина, трябва да се отиде при специалист по уши-нос-гърло. В много от случаите носните кухини са запушени от т.нар. полипи. Това са болестни изменения на лигавичната тъкан. При силно възпаление може да бъде увредено и някое от очите. Затова трябва веднага да се проведе лечение.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Не бива да се ходи в студеното време без шапка. Особено опасно е да се излезе на улицата, след като току-що сте били в банята и сте все още затоплени. В никакъв случай не си мийте косата, когато ви се налага да бъдете навън при минусови температури.

Онези, които вече имат хроничен синузит, трябва да носят шапка и шал, особено когато духа студен вятър. Те трябва да се пазят и от течение.

Още топ материали, свързани с темата:
Синузитът най-често е усложнение след хрема
3.5 (70%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *