Бактериална вагиноза
Бактериална вагиноза лечение

Бактериалната вагиноза може да причини спонтанен аборт

Бактериалната вагиноза е заболяване, за което много от жените дори и не подозират.

То води до сериозни проблеми и може да стане причина за цял букет от женски болести, дори и за спонтанни аборти.

Как жената може да разбере, че става дума за бактериална вагиноза?

При бактериалната вагиноза има патологично течение с неприятен мирис. Но този признак невинаги е налице. Болната жена не взема мерки, защото смята, че всичко е наред. Или обратното – по съвет на приятелки дълго прилага самолечение с вагинални супозитории, които днес са много популярни. И понякога се получава бърз, но, за съжаление, краткотраен ефект.

Симптомите на заболяването се появяват отново. В действителност причината е в нарушен баланс на микрофлората на лигавицата на влагалището. Той може да протича и без характерните симптоми – сърбеж, парене, зачервяване.Най-често засяга жените, които дълго време са се лекували с антибиотици и хормонални препарати.

Характеризира се и с отслабване на имунитета.

Вследствие на тези процеси във влагалището изчезват нормалните млечнокисели бактерии. Те изработват млечна киселина, която спира размножаването на други микроорганизми. Отсъствието й създава благоприятни условия за размножаване на патологични микроорганизми, които в нормални условия присъстват в малки количества.

При възрастните жени благодарение на млечнокиселите бактерии природата е създала мощна защитна бариера. Тя предпазва жената от нежелани инфекции. А когато тази бариера не действа, възникват условия за развитие на бактериална вагиноза или за проникване на някаква външна инфекция.

Съвременните методи за лечение са много.

Но те трябва да се прилагат под лекарско наблюдение и препоръка. Първата стъпка е потискане на растежа на патологичните микроорганизми. За тази цел се използват вагинални свещички с широко антибактериално действие, които се поставят преди лягане.

Дайте мнение и Вие тук!

Следващата стъпка е възстановяване на нормалната микрофлора на влагалището. Това се постига с прилагането на препарати, които съдържат живи млечнокисели бактерии. Едновременно с това се провежда коригиране на местния и общия имунитет, лечение на хормоналните разстройства, ако пациентката се нуждае от такова лечение.

По-добра статия по темата имаме ТУК:

Симптоми и лечение на бактериална вагиноза с лекарства и билки

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Доста жени смятат, че са достатъчно добре запознати с темата вагинални гъбички

5 признака, че имате вагинални гъбички!

Въпреки че доста жени смятат, че са достатъчно добре запознати с темата вагинални гъбички или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *