ОТ ГРЪДНА ЖАБА БОЛЕДУВАТ ПРЕДИМНО МЪЖЕ МЕЖДУ 40 И 60 ГОДИНИ

При стенокардия помага таблетка нитроглицерин

Как се взимат хапчета нитроглицерин. Гръдната жаба, известна още като стенокардия и ангина пекторис, се проявява с притъпена болка в сърдечната област (зад гръдната кост).

Често това става с характерно излъчване към лявото рамо, лявата ръка и лявата плешка, а понякога и към дясното рамо, между плешките, шията и лицето, съпроводена в някои случаи със страх от настъпваща смърт.

Имаме и по-добър материал по темата ТУК: Топ 15 факта за болестта стенокардия, които просто трябва да знаем!

Болестта се среща по-често у мъжете (4—5 по-често, отколкото у жените), и то главно между 40 и 60-годишна възраст. Причина за възникването на сърдечната болка е недостатъчното снабдяване на сърдечния мускул с кръв.

Това се дължи най-често на болестни промени в коронарните артерии, които нямат необходимата еластичност и приспособяемост към повишените нужди на сърцето в дадени моменти. Най-честа причина за намалената еластичност на коронарните артерии е атеросклерозата.

В някои случаи причината за намаления приток на кръв към сърцето е спазъмът на коронарните артерии, който може да се обуславя от тютюнопушене, нервнопсихични напрежения, силни емоции. Болестта се проявява най-често при физически усилия — извършване на физическа работа, качване по стълби, продължително ходене (особено при изкачване на наклон). Болката е по-силна при поемане на студен въздух.

Понякога е така силна, че принуждава болният да спре всякакви движения. Продължителността й е от няколко секунди до няколко минути. След почивка или поставяне на таблетка нитроглицерин под езика, бързо преминава, но може да се повтаря след различни интервали от време.

Дайте мнение и Вие тук!

По време на пристъпа болните се чувствуват отпаднали, имат понякога гадене, повръщане, оригване, обилно отделяне на слюнка или сухота в устата. Макар и по-рядко стенокардията може да настъпи без никакъв повод и при покой.

Когато сърдечната болка е извънредно силна, продължава повече от 30 минути и не се влияе от почивката и поставянето на нитроглицерин под езика, има основание да се подозира по-сериозно заболяване, а именно инфаркт па сърцето.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кога се прави коронарография?

Кога се прави коронарография, къде и как? Цена. Колко време продължава?

Кога се прави коронарография? Колко време продължава? Къде и на каква цена? Видео как се …

Едно мнение

  1. Страхотна статия. Многог БЛАГОДАРЯ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *