Той е огледало на стомаха, твърдят лекарите

Нацепен език и др. Езикът говори за вътрешните органи

Ще разгледаме различните видове болен език: географски, нацепен, малинов, скротален и други.

Измененията на езика нерядко биват вродени състояния – например т. нар. географски език (със своеобразни петна, напомнящи острови на географска карта), скротален език (с дълбоко нарязана повърхност) и др.

По-важни са придобитите изменения на езика, тъй като те са често ранна изява на редица вътрешни заболявания. Твърде често хората се оплакват от сухия език.

Той се наблюдава при остри инфекции, повишена температура, загуба на течности (изобилни диарии и повръщане) и бъбречна недостатъчност. Облагането на езика може да бъде различно изявено -от тънка млечна пелена до дебела, трудно отстранима мръснокафява покривка.

Често то е свързано с неприятна миризма от устата. В някои случаи може да се наблюдават изменения в цвета на езика. Познат е например малиновият език при скарлатината.

Зачервяване и изглаждане на езика (лъскав, лакиран език) се наблюдава при дефицит на витамини от групата В, при пелагра, злокачествено малокръвие, недостиг на желязо, хронични диарии, употреба на антибиотици и сулфонамиди.

Изглаждането на езика обикновено се съпровожда с нарушение на вкуса и неприятно парене.

Уголемен език, който понякога едва се побира в устата и е с характерни отпечатъци от зъбите по ръбовете, се наблюдава при хроничен гастрит, при употреба на медикаменти (напр. някои противоепилептични средства) и най-често при микседем (намалена или липсваща функция на щитовидната жлеза).

В някои случаи върху езика се образуват единични или множествени силно болезнени язвички с характерно зачервени краища.При много болни измененията на езика се съчетават с изменения по лигавицата на устата и венците.

Поради честотата и значението на измененията на езика, те се описват отделно при заболяване на храносмилателната система. Отдавна се знае, че езикът е огледало на стомаха.

При остър гастрит често се наблюдава обложен език, лош вкус и дъх в устата.Обикновено при хроничен гастрит езикът е различно обложен, но може да бъде изгладен, сух и зачервен.

Дайте мнение и Вие тук!
Демир бозан за безсъние

Плътно, зловонно облагане на езика се наблюдава при рак на стомаха и при стеснение на пилора на стомаха.

У много болни, след резекция на стомаха, езикът атрофира, изглажда се и се зачервява.

При заболявания на червата, протичащи с диария, често се наблюдава обложен и сух език.

Не са редки обаче и случаите с изглаждане, зачервяване и атрофия на езика. При запек езикът се облага с лек белезникав налеп, който е най-силно изявен в средата на езика. Страничните части са свободни и зачервени.

Отдавна е познат т. нар. чернодробен език. Той се наблюдава при някои хронични чернодробни заболявания -най-често при чернодробна цироза. Езикът е зачервен, изгладен, намален по обем.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 Мнения

  1. Liliana Miteva

    Kakvo predstavljava kistichen endometrialen polip i nabotievi kisti ?

  2. Ованичка

    Как да го излекува ме ???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *