интеркостална невралгия плексит симптоми лечение
Какво се прави при интеркостална невралгия или плексит. Симптоми и лечение на прищипан, възпален нерв и другите подобни диагнози.

Интеркостална невралгия. Дълго ли трае лечението? Симптоми

Интеркосталната невралгия се характеризира с възпаление на нервните окончания (интеркосталните нерви), намиращи се между ребрата.

Пациентите, страдащи от интеркостална невралгия се оплакват от болка между ребрата, която варира в зависимост от тежестта на състоянието.

Пациентите могат да развият междуребрена невралгия в резултат на травма, която уврежда нервите, или в резултат на дегенеративно заболяване, което уврежда нервите.

Обикновено се изпитва болка при кашлица, смях и при дишане.

Междуребрената невралгия може да се прояви като мравучкане, изтръпване, сърбеж или болка, а понякога и всички тези усещания се появяват в различно време. В някои случаи болката е изгаряща и понякога се описва като „мълния.”

Диагностицирането на състоянието може да бъде доста сложно. Тъй като симптомите могат да се дължат и на други заболяване, е важно да се изключат всички други възможни причини за болката.

Често пъти заболяването се диагностицира трудно, тъй като болката може да се сбърка с болка в сърдечната област и да се сметне, че пациентът е застрашен от инфаркт. Когато болката се усеща в областта на гърдите, може да става въпрос за пневмония, за това е важно преди да се предприеме каквото и да били лечение, категорично да се установи за болката.

Незабавното овладяване на интеркосталната невралгия включва прилагането на аналгетици за намаляване на болката, заедно с противовъзпалителни лекарства за намаляване на възпалението на нервите.

При нужда може да се приложи обезболяваща инжекция, по преценка на лекуващия лекар, ако болката е прекалено силна. Друг вариант за облекчаване на болката е физикална терапия и масаж, които се извършват от специалист.

Някои лекари прилагат комбинирано лечение, в зависимост от тежестта на състоянието.

Ако тези мерки не дадат резултат, медицината разполага и с по-агресивни методи за лечение на интеркостална неврлагия.

Нервната стимулация, често пъти има положителен ефект. Този вариант на лечение първо бива тестван с външно стимулиране на мястото и, ако пациентът получи облекчение се имплантира вътрешно устройство.

Дайте мнение и Вие тук!

Последният и най-краен вариант, ако няма подобрение след прилаганото лечение е хирургичната намеса, за да може възпаленият нерва да спре да изпраща болкови сигнали до мозъка.

Демир бозан за безсъние

Преди да стигнете до крайните мерки обаче, защо не опитате някой алтернативни средства, които могат да ви донесат нужното облекчение.

Разтягането може да ви помогне за облекчаване на болката. Вижте две полезни упражнения:

Правете упражнения, които включват вдигането на ръцете над главата и сключването им. Внимателно се наклонете надясно, докато ръцете са вдигнати и сключени и се резтегнете. Върнете се в стартова позиция и се наклонете на ляво, като задържите позицията за няколко секунди.

Друго полезно упражнение е да застанете на касата на вратата и да вдигнете ръце на 90 градуса като се хванете за горната част на касата. Разтворете краката и леко се отпуснете на ръцете си, като усетите как мускулите на гърдите и на гърба се разтягат. Разтягайте се всяка сутрин всяка вечер, като повтаряте упражнението по 3-5 пъти.

Упражненията за разтягане, последвани от масаж ще имат удивителен ефект и ще облекчат болката от невралгията предизвикана от възпален нерв.

Други средства за облекчаване на интеркосталната невралгия:

  • Локален компрес с гореща вода може да помогне за подобряване циркулацията на кръвта, което от своя страна ще облекчи болката.
  • Добавете супена лъжица куркума и мед към чаша топло мляко и консумирайте три-четири пъти на ден. Куркумата помага за намаляване на възпаление на нервите, с действие много подобен на обезболяващите, докато медът има успокояващ ефект.
  • Масажът е чудесен начин за облекчаване на болката, но трябва да се прави от квалифициран специалист кинезитерапевт.
  • Някои експерти смятат, че акупресурата и акупунктурата също са много полезни алтернативни начини за справяне с интеркосталната невралгия
  • Ароматерапията с етерични масла,по-специално карамфилово масло може да помогне за облекчаване на симптомите на болка и парене и ускоряват процеса на възстановяване.

Непременно погледнете и ТОВА:

Невралгия. Лечение на троичен нерв с Баклофен, билки и хапчета

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво действие има Валидол при паник атака?

Валидол при ускорен пулс, паник атака, нервен стомах и др. Мнения

Как се ползва Валидол при паник атаки, аритмия, при нервен стомах и ускорен пулс? Може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *