Има ли алтернативно лечение ревматоидният артрит?

Видовете лечение на ревматоиден артрит са два: официален и алтернативен. И от двата можете да получите облекчение. Но официалният си е официален.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване с хронично-рецидивиращ ход, което засяга 2.5-3 процента от възрастните хора.

Нарича се още хроничен полиартрит и представлява особена форма на ставно възпаление, което възниква обикновено около 40-годишна възраст (при жените се среща три пъти по-често, отколкото при мъжете). Характеризира се с развитие на възпалителен процес, често симетричен, болка, оток и некроза на ставната тъкан.

Заболяването има хронично протичане, при което периоди на относително добро състояние се редуват с обостряне на симптоматиката. Ако не се лекува, прогресира и може да доведе до тежки, деформиращи анкилози на ставите.

Тази форма на артрит се лекува чрез прием на: нестероидни противовъзпалителни средства, които не водят до дефинитивно оздравяване, но повлияват болковата симптоматика; кортизонови и имуносупресивни препарати, които повлияват различните симптоми на болестта.

Често се наблюдава обостряне на клиничната симптоматика след тяхното спиране. Понякога се прибягва и до вътреставно инжектиране на кортикостероиди; златни соли под формата на инжекции, които имат добър ефект при някои пациенти.

Те трябва да се прилагат много внимателно, тъй като могат да имат токсично въздействие върху кожата, бъбреците и костния мозък.

Лечението на ревматоидния артрит включва още:

  1. общи лечебни мерки, като подходящ дневен режим, добре балансирана диета, избягване на стресови състояния и т.н.;
  2. местни процедури с физиотерапия (хидротерапия, термотерапия);
  3. хирургични интервенции, целящи избягване на деформациите.

Тези мерки са насочени към овладяване на острата симптоматика, не е изключено те да повлияят прогресиращия ход и да забавят установяването на трайни деформации.
Все пак добре е да спазвате предписанията, които ви е направил лекуващият лекар. Той ще прецени дали лекарствата, които приемате, ще престанат да действат с времето или не.

Дайте мнение и Вие тук!

Ще ви предложим и една билкова рецепта, ако държите на алтернативното лечение:

три чаени лъжички ситно нарязани корени и коренища от жълта тинтява (горчив корен) се варят в три чаени чаши вода в продължение на 20 минути.

Сместа се оставя да кисне захлупена два часа и се прецежда.

Приема се по половин чаена чаша 3-4 пъти дневно преди ядене.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

дексаметазон

Дексаметазон на ампули и таблетки. Мнения, кога, как?

Какво е дексаметазон. Капки за очи. Ампули. За инхалации. При бронхит. При ларингит. Други респираторни. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *