Кератоконусът изкривява роговицата

Какво е кератоконус, кои са неговите симптоми и какво е неговото лечение с и без операция:

Върху повърхността на окото се развива изпъкналост, подобна на конус, като в резултат се получава отслабване на зрението. Нарушаването на зрението при кератоконуса може да се сравни с вид пътен знак, ако го гледаме през предното стъкло на автомобила в проливен дъжд.

Развитието на кератоконуса обикновено е бавно и може дори и да спре в началния или в по-късен стадий. Постепенно роговицата изпъква и става по-тънка, грапава и понякога е покрита с белези. Но за да се разбере същността на кератоконуса, трябва първо да разберем как очите ни позволяват да виждаме и каква роля в този процес играе роговицата.

Окото е обвито с еластична бяла обвивка склерата. Роговицата е прозрачното прозорче в тази обвивка, което позволява изображенията на обектите, които гледате, да проникнат под формата на леки вълни вътре в окото. Върху повърхността на роговицата започва пътят на светлината към очите ви.

Функцията на роговицата е да пропуска светлината и да фокусира. Защото роговицата, както например и страничното стъкло на автомобила, се намира на границата с външния свят, тя постоянно се подлага на влиянието на външни фактори, понякога доста агресивни.

Частиците прах и замърсяванията неизбежно намират път към очите ни и ги дразнят, стимулирайки отделянето на сълзи, за да се отстранят чуждите тела.

И ако е налице нарушение на гладкостта и загуба на прозрачността на тази обвивка, зрението ще се влоши.

Въпреки че роговицата изглежда като крехка, прозрачна мембрана, в действителност тя се състои от пет слоя биологични тъкани, всеки от които изпълнява конкретна функция. Тънкият външен слой – епител, е сигурна бариера, която защитава роговицата от инфекции.

Обикновено само ако е повреден епителът, инфекцията може да проникне в средния слой на роговицата -стромата. Този слой се състои от колаген – съединителна тъкан.

Ние обикновено усещаме само психическо неудобство, когато се опитваме да приемем дори най-сериозните белези по тялото си. Но не и върху роговицата! Дори леко повреждане на роговицата води до влошаване на зрението. Колкото и добре да работят останалите части на очите, белезите на роговицата, помътняването или изкривяването й, задължително ще се отрази на способността ни да виждаме добре.

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ОТ КЕРАТОКОНУС?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Характерът на разпространението на заболяването не е уточнен. Това не е обикновено очно заболяване, но не е и много рядко срещано, около 1 на 2000 пациенти боледуват от него в рамките на една година. Заболяването засяга младите хора по време и след пубертета, на възраст около 20 години.

Какви са причините за увреждане на окото?

Кератоконусът се характеризира с промяната на нормалната кривина на роговицата, което води до влошаване на зрението.

Заболяването е познато най-малко от 200 години, но е описано адекватно, както и разграничено от другите заболявания на роговицата, едва в средата на деветнадесети век.

Причините за него все още са неизвестни. Въпросът за влиянието на наследствеността върху болестта се е появил по време на проучването й. Изследванията показват, че около 7 на сто от пациентите имат роднини, които също страдат от кератоконус.

Ако вашите предци не са боледували, тогава шансовете децата ви да се разболеят са от 1 до 10 процента.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Първият признак за появата на кератоконус е нарушаване на зрението, изкривяване на предметите.

Ако се разпознае в начален етап, загубата на зрителната острота може да се компенсира с помощта на очила за астигматизъм, с оптични характеристики, които ще трябва да се променят често поради постепенното изкривяване на роговицата. Процесът на изтъняване на роговицата обикновено става в продължение на 5-10 години и след това спира развитието си.

Понякога прогресира бързо ипо време на по-късните стадии в развитието му пациентът може изведнъж да почувства потъмняване на зрението в болното око, което постепенно се разсейва в продължение на няколко седмици или месеци. Това е остро оттичане, което се появява като резултат от проникването на течност в областта на роговицата. В тежки случаи по повърхността на роговицата се формират повърхностни белези, които влошават зрението.

Как се лекува заболяването?

В първоначалния етап на развитие на кератоконуса възникват леки прояви на астигматизъм и късогледство, които може да се коригират с помощта на обикновени очила. С развитието на болестта това се оказва недостатъчно, за да се компенсира изкривяването и тогава се налага поставянето на контактни лещи. Те остават основно средства за корекция за доста дълго време.

Контактните лещи трябва да се избират много внимателно и точно. При повечето пациенти се изисква честа проверка и промени в конфигурацията на лещата, за да се постигне добра зрителна острота и да се поддържа необходимият комфорт.

Следва да се отбележи, че процедурата непрекъснато се подобрява и отваря нови възможности за пациентите. Така например през 1994 г. са били разработени лещи, които се оказалиполезни дори и в случаите на напреднал кератоконус. Именно затова трябва да се използват лещите, докато възникне необходимост от хирургично лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

Хирургична операция се налага в 10% от случаите. По време на операцията по-голямата част от централната зона на роговицата се премахва и се заменя с роговицата на донор наскоро починал човек.

При трансплантация на роговицата е много малка вероятността от отхвърляне в сравнение с други органи, тъй като тя не се нуждае от кръв.

Въпреки факта, че 95 на сто от операциите приключват успешно, вероятността от неуспех остава, както е с всяка друга операция. При отрицателен резултат може да се предприеме успешна ретрансплантация. Появата на кератоконус в трансплантираната роговица се случва, но в изключително редки случаи.

Пълна загуба на зрение също не е изключена, но това се случва отново много рядко. Към трансплантация се прибягва само в тези случаи, когато пациентът не е в състояние да носи лещи или качеството на зрението се е влошило прекалено много, въпреки предприетото преди това лечение.

Трансплантацията премахва проблема с постепенното изкривяване на роговицата, но за да се коригира зрението, обикновено се изисква използването на очила или контактни лещи. В много случаи се налага използването на твърди лещи, за да се коригират значителните неравности по роговицата, които остават след присаждането на чуждата роговица.

Този проблем възниква, защото роговиците на донора и пациента се различават по формата си, и не зависи от професионалното ниво на хирурга.

ХИРУРГИЧНАТА НАМЕСА ГАРАНТИРА ЛИ ПЪЛНО ИЗЛЕКУВАНЕ?

В края на XX век очната хирургия постигна високо ниво на качество и ефективност. Сред всички процедури за трансплантация, присаждането на роговица е най-успешната. При операцията може да се използват обща и местна упойка, а пациентите остават в болницата само един-два дни.

След това пациентът трябва да остане още няколко дни в болничен режим. Повечето хора са изненадани от липсата на дискомфорт и болка след трансплантацията. Времето, за което се забранява на пациентите да работят, зависи от вида на самата работа. Тези, които работят седнали, обикновено се връщат след една-две седмици.

Превръзката от очите обикновено се сваля след седмица или две, но и след това. зрението няма да е достатъчно ясно. Ще минат няколко месеца, за да се стабилизира така, че да може да се носят очила или контактни лещи. С течение на времето можете да се научите да живеете с кератоконус, независимо от това, дали имате нужда от операция или не.

Хората реагират по различен начин на новината, че са болни от тази болест. А дискусията може да им помогне спокойно и компетентно да погледнат на проблема. Липсата на знание често поражда страх.

Може би няма по-добър начин за психотерапия от възможността пациентите да споделят своя опит с хора в тази ситуация.

Първоначално публикувано на:06.10.2008 @ 20:40

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *