ЗА СИЛНИ МУСКУЛИ И ЗОРКИ ОЧИ

Черница. Най-добрите рецепти за лечение с нея

Освен сочните плодове на разпространената навсякъде черница, се използуват и пъпките, листата, кората и корените ѝ.

Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността. Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите-затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство.

Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.

Листата се използуват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях вит. В2 помага за задържането на гликозата в тъканите.

Пъпките се берат през зимата и в ранна пролет. От изсушените пъпки се приготвя отвара при затлъстяване и сърдечносъдови смущения.

От кората на черничевото дърво става мехлем, с който се мажат порезни рани, драскотини, леки изгаряния. Приготвя се от стрита на прах кора, разбъркана с зехтин в съотношение 1:30.Кората на корените се използува за приготвяне на отвара за регулиране на нередовна и оскъдна менструация.

ОТВАРА: 1-2 ч. л. нарязани листа или кора от корени, се заливат с 250 мл кипяща вода и се варят 10 мин. Прецедената течност се пие на глътки през целия ден,

Дайте мнение и Вие тук!

ЗАПАРКА: 2 с. л. листа се заливат с 400 мл кипяща вода и захлупени киснат 1 час. Прецедената запарка се изпива на 4 пъти преди хранене.

СИРОП: Изцеждат се 1 кг плодове, прибавят се 1 кг захар и сокът на 1-2 лимона. Бърка се до стопяване на захарта и се наливат в сухи бутилки, които се запечатват добре.

ВИНО: 1 кг плод и 1 кг захар се заливат с 3 л вода и се оставят в покрит с марля съд 15-20 дни, като често се разбъркват. Течността се прецежда през марля и се налива в дамаджана, където престоява около 20 дни, за да ферментира отново. Прецежда се през двойна марля и се налива в сухи бутилки, които се запечатват добре.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Елудрил (Eludril). Жабурене и гаргара при афти и възпалени или кървящи венци.

Елудрил или Листерин? Мнения, видове, цена. При възпалени венци, джоб и изваден зъб

Жабурене и гаргара при афти и възпалени или кървящи венци. Джоб на венец. Вода за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *