Критическа възраст при жените – как да превърнем ада в рай

Когато чуем за критическа възраст при жените, първата картина, която се появява в съзнанието ни е безпомощна лелка, с наднормено тегло, горещи вълни и непредсказуеми промени в настроението.

Въпреки че симптомите на критическа възраст при жените са ясно изразени, всяка жена изживява този преходен период по свой индивидуален начин.

При настъпването на менопауза се появяват различни по честота и интензитет симптоми на емоционално и физическо ниво.
В общия случай менопаузата настъпва в средата на 40-те, когато жената започва да губи репродуктивните си способности.

Етапът, през който започва колебанието на нивата на хормоните се нарича пременопауза, като този период може да продължи около 2 години.

Кои са най-често срещаните симптоми на настъпващата менопауза?

Горещи вълни.

Внезапният прилив на топлина, познат като горещи вълни е един от най-често споменаваните и често срещани признаци. Причината е в реакцията на тялото към промените в нивата на естроген. Почти половината жени изпитват горещи вълни – в зависимост от степента на промени в естрогенните нива се променя и интензитетът на горещите вълни.

Нощно изпотяване.

Виновникът тук отново е хормоналният дисбаланс. При някои жени нощното изпотяване е толкова силно, че нарушава спокойния сън и води до проблеми в ежедневието.

Нередовен месечен цикъл.

Появата на проблеми с месечния цикъл се появяват след 40-те и се характеризират с нередовен цикъл, по-малка или по-голяма продължителност, кървене между отделните цикли. Преди да отдадете това на менопаузата, посетете лекар, който да потвърди подозренията ви, тъй като причината може да е заболяване или дори бременност.

Намалено либидо.

Хормоните са тези, които отново си играят с нас и водят до намаляване на желанието за интимност. Имайте предвид, че либидото се влияе, както от физически, така и от емоционални фактори.

Промени в настроението.

Честите промени в настроението са още един често срещан признак на менопаузата и вероятно вече се сещате, че и тук хормоните си казват думата. Ако хормоните се балансират, това неудобство значително ще се редуцира.

„Бърза помощ“ при менопауза:

Спрете симптомите с подходящ хранителен режим!

  • Най-ефикасното лекарство за всички заболявания и неразположения е правилната храна! За да контролираме менопаузата, трябва да си създадем балансиран хранителен режим от „добри“ мазнини, комплексни въглехидрати и протеини.
  • Освен това се уверете, че консумирате достатъчно плодове и зеленчуци на всяко хранене, включително и на закуска.
  • За да поддържате кръвната захар в норма, яжте по три пъти на ден и още два пъти между храненията.
  • Важно е да намалите до минимум консумацията на преработени захари, тестени изделия и въглехидрати.
  • Също така трябва да си осигуряваме достатъчно количество витамини и минерали.

Използвайте билкови добавки за контрол на хормоните!

Друг начин е да използваме природната аптека под формата на билки и билкови добавки. Удивително е как билките могат да удовлетворят нуждите на тялото по-добре от всички медикаменти. Такива билки са пасифлора, червена детелина, чесън, вечерна иглика, глог.

Дайте мнение и Вие тук!

Практикувайте любимите си упражнения, за да контролирате теглото си и регулирате нивата на естроген и прогестерон.

Демир бозан за безсъние

Много жени драстично напълняват по време на менопауза, особено в областта на стомаха и талията. Това е доста смущаващо и действа негативно на емоционалното състояние. Една от причините за това са рязко променящите се нива на естроген, които „помагат“ на тялото да трупа мазнини.

Освен храната и билките, физическата активност е другото естествено лекарство, което ще ви помогне да контролирате менопаузата.

Правете това, което ви харесва и не се насилвайте. Основно правило е да тренирате с удоволствие и без да се насилвате – плуване, бягане, дори интензивно ходене или танци…

Предприемете необходимото, за да намалите стреса до минимум.

Стресът може да бъде виновника за допълнителен дисбаланс в хормоните и невротрансмитерите, които влияят на настроението, както и умствената функция, функцията на щитовидната жлеза, храносмилателната функция и по-специално дисбалансите на кръвната захар. Стресът също е свързан със симптоми като горещи вълни и ниско либидо.

Един от най-ефикасните начини за намаляване на стреса е прилагането на дихателни техники. Помислете колко лесни би било да спрете да правите, каквото правите и да дишате и издишате дълбоко няколко пъти.

Разберете, че ЕМОЦИИТЕ ИГРАЯТ КЛЮЧОВА РОЛЯ ПРИ КОНТРОЛА НА МЕНОПАУЗАТА.

Чували ли сте израза „Мислите създават реалността“. Това важи за всичко, но в частност и при справянето с менопаузата. Нашите мисли и чувства имат драматично влияние върху здравето, защо тогава не се възползваме от тази своя способност. Един от начините е да поддържате дневник, за да следите чувствата си и това как се променят. Около нас цари толкова негативност, че е трудно да се абстрахираме от нея, но можем поне да опитаме.

Вижте и ТОВА:

Менопауза: Как да се справим с лекарства, билки и упражнения

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

climenum, Отслабване с Клименум. Колко време да го пия?

Мнения за Клименум Ден и Нощ. Отслабване, странични ефекти

Отслабване с Клименум. Мнения и странични ефекти. След колко време започва да действа Клименум Ден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *