нисък хемоглобин при рак на дебелото черво

Нисък хемоглобин е един от признаците за рак на дебелото черво

Статистиката показва, че от рак на дебелото черво заболяват най-често хората, които водят застоял живот и се тъпчат с пикантна и вкусна храна.

При консумирането на прекалено много мазнини, месо, висококалорична храна и алкохол (особено бира) се отделя голямо количество жлъчна киселина. Излишната се разлага в червата с помощта на бактерии и по този начин се създават канцерогенни вещества, каквито се образуват и при пърженето на храни при висока температура. Ако към неправилното хранене се прибавят и пушенето и заседналият начин на живот, картината става тревожна.

На практика става така, че тези, които живеят добре и се хранят вкусно, боледуват по-често от останалите.

Вегетарианците, които се хранят само с растителна храна, се разболяват много рядко от рак на дебелото черво.

РАКЪТ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО НЕ Е НАСЛЕДСТВЕН

Ракът на дебелото черво се образува години наред. Преди това се появяват предракови изменения като доброкачествени тумори (аденоми, полипи), които впоследствие се прераждат в злокачествени. 95 на сто от болните нямат наследствена предразположеност. При единственото наследствено заболяване – семейната полипоза, в дебелото черво се образуват много полипи, от които почти в 100 процента от случаите се развива рак.

ВСЯКА ГОДИНА ТРЯБВА ДА СИ ПРАВИТЕ КОЛОНСКОПИЯ

Тези, които се числят към рисковата група:

  • страдат от полипи;
  • от хронични възпалителни заболявания на червата;
  • имат в семейството случаи на рак на дебелото черво или други органи.

Те трябва да са много внимателни към здравето си и всяка година да си правят колоноскопия. Анализът на кръвта за определяне на раковия маркер – раково ембрионален антиген, за съжаление, не е много показателен. Той се повишава само при 30- 60 на сто от болните и основно в късния стадий на заболяването.

Затова на този метод за диагностика не бива да се разчита.

ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ, НА КОИТО НЕ ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ

  • обща слабост, за която няма видима причина
  • бърза умора;
  • избледняване на кожата, заради драстично намаляване на хемоглобина. Констатирането на нисък хемоглобин е един от сериозните признаци за опасността от доброкачествен тумор на дебелото черво или рак. Това се установява с кръвен тест.
  • изпражнения с малинов цвят (при рак на дясната половина на червото);
  • тежест в дебелото черво;
  • дискомфорт;
  • болка в горната половина на корема, която често се смятат за холицистит, гастрит или панкреатит, а всъщност е рак на дебелото черво;
  • подуване на корема;
  • внезапна остра болка;
  • запек, който впоследствие се превръща в чревна непроходимост при рак на лявата половина на дебелото черво;
  • смес от слуз и кръв в изпражненията;
  • чувство за непълно облекчаване;
  • лъжливи позивни и болки при рак на дясната половина на правото черво.

При появата на тези симптоми, особено при хора над 50 години, трябва веднага да се отиде при лекар.

ТЕСТ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ на рак на дебелото черво.

Съществува прост и безболезнен анализ, който позволява да се предвиди ракът на дебелото черво още в ранния му стадий. Това е кръвен тест за т.нар. скритата кръв, който позволява да се предположи появата на рак на дебелото черво още в ранния му стадий. Изследванията показват, че при тези, които редовно си правят този тест за скрита кръв, смъртността от рак на дебелото черво намаляла до 30 на сто.

Който има проблеми с червата, трябва по-често да си прави колоноскопия. Ако по време на изследванията се открият полипи или изменения на лигавичната обвивка, колоноскопията трябва задължително да се повтори след година, а ако няма нищо подозрително – след три години.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА “рак на дебелото черво”.

“Фигурин

Ендоскопските изследвания на правото черво дават най-пълна информация за състоянието на този орган. При ректороманоскопия, с помощта на твърд ректоскоп, може да се огледа около 30 сантиметра от червото, като се започне от ануса.

Съвременният гъвкав фиброколоноскоп позволява да се види лигавичната обвивка на всички части на дебелото черво и ако лекарят открие тумор, веднага да вземе материал за хистологични изследвания (биопсия). Ако се открие макар и един тумор, важно е старателно да се провери цялото дебело черво, защото ракът, появил се от многото полипи, често се скрива в различните части на червата.

Когато туморът толкова стесни проходимостта на червото, че не може да се направи преглед с ендоскопа, се прибягва до криоскопия. Това е рентгеново изследване, преди което на пациента се прави клизма с контрастно бариево вещество.

При съмнение за рак на правото черво се прави ендосонография. Това е вътрешно ултразвуково изследване с въвеждане на датчик в правото черво, с помощта на който се определят дълбочината и прорастването на тумора, намесата му в работата на съседните органи: пикочен мехур, матка, влагалище, както и състоянието на лимфните възли.

ТУМОРИТЕ на дебелото черво СЕ ОТСТРАНЯВАТ ХИРУРГИЧНО

Основният метод за лечение на рака на дебелото черво си остава хирургичният. Лъчева и химиотерапия се прилага само в съчетание с операцията, за да се намали вероятността от рецидиви. Последните два метода се използват само когато операцията е невъзможна поради съпътстващи тежки заболявания или при множество ракови разсейки по цялото тяло.

Практиката показва, че дори при четвъртия стадий на рак на дебелото черво отстраняването на тумора и единичните метастази от черния дроб, бъбреците, белите дробове и други органи, дава възможност живота на болния да се продължи с около пет години. Операциите от такъв род са много сложни, изискват специално оборудване и затова се правят в онкологичните стационари или хирургичните центрове.

Дайте мнение и Вие тук!

Истината е една – колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-голяма е вероятността да се успее в лечението.

Факт!

След оперативно отстраняване на рака на дебелото черво оздравяват от 50 до 70 на сто от болните, а при тези, при които болестта е в начален стадий – 90 на сто.

ЛАПАРОСКОПСКАТА ОПЕРАЦИЯ СЕ ПРАВИ, КОГАТО ТУМОРЪТ Е В НАЧАЛЕН СТАДИЙ

Чрез хирургична интервенция се отстранява тумора от червото и се изрязва една част около него – хранещите съдове и лимфните възли.

При начален стадий на заболяването се прибягва към лапароскопска хирургия. В коремната стена се правят няколко пробива, коремът се раздува с въглекисел газ, за да има възможност хирургът да работи спокойно, и туморът се отстранява през малък разрез.

След такава операция на болния обикновено не се налага да лежи в реанимация, бързо го изписват от болницата за домашно лечение и не изпада след това в паника от големия белег на корема си.

Ако ракът се развива от полип и не е успял да врасне в мускулния слой на червото, той може лесно и успешно да се премахне чрез ендоскопия, тоест без операция в обикновения смисъл на думата. Малките тумори на правото черво се отстраняват с упойка през ануса, т.нар трансанално изрязване.

ПРИ НАПРЕДНАЛИ ТУМОРИ ОПЕРАЦИЯТА СЕ ПРАВИ НА ДВА ЕТАПА

Ракът на дебелото черво се открива рядко в началото на развитието му. Хората не бързат да споделят с лекаря “деликатния” си проблем, а и не навсякъде се провежда грамотно изследване.

Повечето болни се озовават в онкологията с вече напреднали тумори, с усложнения като непроходимост на дебелото черво или кръвоизливи. При такива усложнени случаи хирурзите работят на два етапа.

Отначало отстраняват усложненията (например при непроходимост поставят колостома – изкуствен анус – с отстраняване или без отстраняване на тумора), а след известно време – реконструктивна операция (затварят колостомата).

Вижте и ТОВА:

Синдром на раздразненото дебело черво, болки в червата и разстройство

Първоначално публикувано на:21.07.2008 @ 21:14

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ракът на дебелото черво може да се избегне чрез приема на аспирин

Как аспиринът пречи за появата на рак на дебелото черво. Научен материал по информация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *