Болка в рамото

Скованост, остра болка при движение, изтръпване и неподвижност. Познати ли са ви тези симптоми? Ако и ви страдате от болки в рамото, попаднали сте на правилното място. В тази статия ще намерите полезна информация за облекчаване и трайно лечение на вашето състояние.

В медицината този вид болка се нарича още Синдром на замръзналото рамо. Наблюдава се по-често при възрастните над 55 години, но в зависимост от естеството на работа възрастовата граница може да бъде рязко снижена.

Причини за болка в рамото

  • Травми

Най-често от този синдром страдат спортистите, които натоварват горните си крайници. Гребци, тенисисти, волейболисти и пр. с години не могат да се излекуват от травми, които в последствие прерастват в хронична болка в рамото.

  • Възпаление на нервния сплит

Нервите на рамото са твърде повърхностни, поради което стават уязвими на простудни заболявания и вируси. Някои увреждания по гръдния кош също могат да причинят възпаление на нервния сплит и съответно – болка в рамото.

  • При извършване на еднотипни действия

Професията ни също може да бъде причина за Синдрома на замръзналото рамо. От остра болка в рамото често се оплакват монтажници, техници, строители и други, които извършват еднотипни действия и натоварват силно раменната област. Тук можем да говорим за периартрит на раменната става – вследствие на битовото натоварване тя се износва и обвивките й се възпаляват.

  • Шипове

Шипове на шийните прешлени са сред най-честите виновници за болка в рамото. Вследствие на износване на шийните прешлени се появяват шипове, които притискат нервите на рамото. Болката не е постоянна, но е силна и засяга не само раменете, а и ръцете. Утихва по време на покой.

  • Изменения в гръбначния стълб

Изменения в гръбначния стълб също могат да причинят болка в рамото, ето защо е особено важно лекуващият лекар да изследва внимателно проблемните ставни структури. Рентгенова снимка или ядрено-магнитен резонанс ще покажат евентуални изменения.

Лечение на болка в рамото

Не обездвижвайте!

Много лекари препоръчват обездвижване на засегнатото място, но според последните проучвания това е крайно погрешно. Обездвижването може да облекчи болката, но не е решение на проблема, а задълбочаване!! По този начин при всеки по-нататъшен опит за движение, болката ще се усилва и в един момент ще стане нетърпима, а подвижността невъзможна.

В такива случаи не бива да се обездвижва рамото, а напротив – да се стимулира движение.

Инжекции

Много често болките в рамото се повлияват само от една-единствена инжекция. Лекуващият лекар може да ви изпише Deca-Durabolin, Колаген или друго, в зависимост от причинителя на болката. Не е препоръчително продълженото лечение с кортикостероиди заради страничните ефекти.

Акупунктура или Боуен терапия

Точковото масажиране дава много добри резултати. Чрез притискането на определени точки, специалистите ще облекчат болката, а Боуен техниката може изцяло да реши проблема, задавайки кодове за самолечение на вашия организъм.

Затопляне

Затопляне на болезненото място с електрическа възглавница или грейка успокоява нервите в рамото.

Джинджифил и моркови

Джинджифилът действа благоприятно при болка в рамото, както и в други стави. Той е изключително подходящ, тъй като има и противовъзпалително действие.

Друг много ефикасен метод е компресът от настъргани моркови. С помощта на найлон и парче плат, с настърганите моркови се покрива болното място и се престоява с компреса най-малко 24 часа.

Болка в рамото 3.22/5 (64.44%) 9 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Болка в рамото ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар