лечение с тиква и сок от сурова тиква

Лечение с тиква

В тиквата има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Това я прави ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Поради слабата киселинност и нежната целулоза тя е полезна при гастрит и колит, като има и леко слабително действие. Голямото количество пектин също помага срещу колит, а понеже пектинът изхвърля холестерола от организма – помага и срещу атеросклероза. Вижте и тази статия ТУК: Топ рецепти за лечение с тиква от БГ-Билка!

Високо е съдържанието на витамини С, групата В и бета каротин. Тиквите – кратунки надминават дори морковите по съдържание на бета-каротин. Добре е да се избират тикви с оранжева месеста част, в тях има повече бета-каротин.

Заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката се лекуват с прясно изцеден сок от сурова тиква. Тиквена отвара помага срещу безсъние и неспокоен сън. А каша от прясно настъргана тиква лекува изгаряния и някои екземи. Опитайте лечението с тиква, сега е сезонът!

С КАША ОТ ТИКВА И МЕД СРЕЩУ НЕВРОЗА

Взема се половин килограм тиква, обелва се от кората и се смила с месомелачка. Получената каша се смесва със 100 грама мед и добре се разбърква. С тази смес се намазва долната част на шията под гръкляна и встрани от него. Покрива се с парче хасе и така се лежи половин час. После се измива с хладка вода. Този компрес се прави сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 3 дни и се повтаря.

СРЕЩУ СТРЕС С ТИКВА, ЛИМОНИ И МЕД

Нарязва се месо от сурова тиква и се пуска в сокоизстисквачка. Трябва да се получи 1 винена чаша сок. Към него се добавят сокът от 2 лимона, 2 супени лъжици мед и гореща вода до 1 пълна водна чаша. Сместа се изпива на малки глътки. Тя доставя на организма калий, бета каротин, витамин С и захари, с които организмът преодолява нервното изтощение от стреса.

СРЕЩУ ЕКЗЕМА С ТИКВА ВЪТРЕШНО И ВЪНШНО

Всеки ден се пие сок от сурова тиква не по-малко от 1 винена чаша 2 пъти дневно половин час преди хранене. А на болното място се слага ситно нарязана и смляна на каша вътрешност от тиква. Завива се с хартия, завързва се и се оставя да пренощува. Сутринта мястото се изчиства с топла влажна кърпа. Процедурата се повтаря докато под струпея се образува нормална кожа и той падне.

ПАК СРЕЩУ ЕКЗЕМА СЪС СУРОВА ТИКВА

От месото на сурова тиква се вземат 200 – 300 грама, прекарват се на месомелачка и се оставят да престоят 2 часа в хладилник. С кашата се мажат засегнатите от екземата места, превързват се леко и така пренощуват. На сутринта местата се изтриват в влажна топла кърпа. Лечението продължава най-малко 10 дни.

С ТИКВЕНО МАСЛО СРЕЩУ ДОБРОКАЧЕСТВЕНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА

В домашни условия можете да си приготвите тиквено масло, но работата е доста трудоемка. Затова ви препоръчваме да си го вземете от пазара или магазин за хранителни стоки (не навсякъде го има). Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно след хранене. Подобрение при уринирането (намаляват ставанията нощем) се констатира още в края на първата седмица, но лечението трябва да продължава непрестанно!

С ТИКВЕНО СЕМЕ СРЕЩУ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА

Вземат се семената от една тиква, опичат се и се обелват. Добавя им се 100 милилитра зехтин. Разбиват се с миксер. Сместа се държи на хладно в затворен съд. От нея се взема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава поне 1 месец докато изчезнат неприятните признаци на тежест и затруднения при уринирането. Добре е да се повтори.

СРЕЩУ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Правят се 2 пъти седмично разтоварващи дни като през целия ден се консумира само печена или варена тиква общо към половин килограм. Ниската калоричност на тиквата (около 17 калории в 100 грама) я прави отлично диетично средство при наднормено тегло и високо ниво на холестерола.

СУРОВА ТИКВА И СОДА БИКАРБОНАТ СРЕЩУ ИЗГАРЯНЕ

Демир бозан за безсъние

Разрязва се тиква, отстранява се кората, вземат се 200 -300 грама от месото и се прекарват през месомелачка. Добавят се 2 супени лъжици сода бикарбонат и се размесват. С получената каша се покрива изгореното място и се превързва леко с парче плат. Стои така 2 – 3 часа, след което се сменя с ново. Помага дори след като са се образували мехури.

Дайте мнение и Вие тук!

С ТИКВА И МЕД СРЕЩУ КОЛИТ, БЪБРЕЧНИ И ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

При бъбречни колики от пясъци и камъни, както и срещу колит, трябва да се яде на ден поне по половин килограм варена тиква. Може да се подслажда с мед, ако болният не е диабетик. Диета с консумиране през целия ден само на варена тиква – общо около 1 килограм – се препоръчва при холецистит и цироза на черния дроб. Количеството варена тиква се разпределя на 5 порции по 200 грама, които се изяждат през 2 – 3 часа. Може да се подправя със счукани орехи.

СОК ОТ ТИКВА СРЕЩУ ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ, КОЛИТ И ЦИРОЗА

Взема се половин килограм обелена и нарязана на дребно тиква и се прекарва през сокоизстиквачка. Понеже тиквата е сух плод, се добавя по малко вода. Трябва да се получи 1 винена чаша сок. Към него се добавя 1 чаена лъжичка мед. Изпива се на гладно, половин час преди закуска.

Лечението продължава поне няколко седмици.

СРЕЩУ БЕЗСЪНИЕ И НЕСПОКОЕН СЪН

Сварява се половин килограм тиква в повече вода – така, че след сваряването да остане поне 1 винена чаша отвара. Тази отвара се изпива вечер половин час преди лягане.

СРЕЩУ ОТСЛАБЕНО ЗРЕНИЕ С ЛИМОНОВ СОК

Половин килограм обелена и нарязана тиква се прекарва през сокоизстиквачка като се добавя по малко вода. Към сока се добавя сокът от 1 лимон. Сместа се пие сутрин на гладно. А останалата каша от тиквата се сварява и се изяжда през деня.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *