пукане на мехури от изгаряне
Пукане на мехури от изгаряне, какво е необходимо да се направи?

Не пукайте мехурите при изгаряне

Какво да правим с мехурите при изгаряне и кои са различните степени на изгаряне ще разберем от тази основна статия на Лекар.БГ.

Местните поражения при изгарянето биват четири степен:

  • I степен изгаряне се характеризира със зачервяване и оток на засегнатия участък от кожата. Тези промени обикновено оздравяват за около една седмица и не оставят белези. Те завършват с олющване на повърхностния кожен слой.
  • II степен изгаряне се характеризира освен със зачервяване и оток и с различно големи мехури, съдържащи бистра течност.
  • III степен изгаряне се подразделя на III А степен (полека) и III Б степен (по-тежка). При III А степен се наблюдава умъртвяване само на част от засегнатата кожа, докато при III Б степен в засегнатия участък кожата е умъртвена изцяло.
  • IV степен изгаряне е най-тежкото изгаряне. Умъртвени са всички тъкани в дълбочина (например цял крайник).

Тези степени рядко се срещат самостоятелно.

На някои места изгарянето може да бъде от II, а в съседни участъци от III степен. Понякога (особено в началото) е твърде трудно да се уточни дали се касае за изгаряне от III или от IV степен.

През третата седмица след изгарянето изгорените тъкани се разпадат и често възниква инфекция на мястото на пораженията. Състоянието на изгорения се влошава, температурата се повишава до 38—39°С.

След четвъртата седмица започва периодът на заздравяване и възстановяване. Раните от II и III А степен изгаряния заздравяват. Умъртвените тъкани при изгаряне от IIIБ и IV степен отпадат. Секрецията от изгорените повърхности намалява, температурата спада, апетитът се възвръща, общото състояние се подобрява.

Понякога дори и изгаряния от III и IV степен могат да оздравеят.

В тези случаи обаче често се получават големи ръбци и сбръчквания на кожата и подкожните тъкани, които могат да причинят тежка инвалидност.

При по-леки изгаряния колкото се може по-скоро потопете засегнатото място в студена вода поне за 10 минути. Това охлажда кожата и облекчава болката. Ако нямате вода подръка, използвайте друга студена, недразнеща течност като мляко или охладен чай.

Дайте мнение и Вие тук!

Покрийте изгорения участък със стерилна, незалепваща превръзка.

Ако нямате такава, използвайте чист, сух и попиващ плат.

Не нарушавайте целостта на мехурите.

Можете да използвате етерично масло от жълт кантарион, мехлем от календула (невен), компрес, накиснат в охладен чай от лайка, невен, цвят от бъз или звездица (или мека кърпа, накисната в пълномаслено мляко), лосион или мехлем от цвят от бъз, стрити листа от къдрав лапад или гел от алое вера.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *