Как се лекува навяхване на глезенната става

Инцидентът навяхване на глезен е много характерен за хората от третата възраст. У тях ставните връзки са отслабени, а едновременно – втвърдени.

Мускулите на краката са леко атрофирали, не могат да държат добре краката.

Затова и при малка неравност глезенът се подвива. И то обикновено навътре. Така се опъват силно връзките, които са от външната страна. Те не се късат лесно, но понеже са хванати за върха на малкия пищял, костта се пропуква.

Това е коварно, защото в първите часове не боли особено. А и кракът не отича веднага. Но щом пострадалият продължи да ходи, увредените кръвоносни съдове предизвикват оток, който постепенно се засилва.

Същото се получава и ако няма пукване на малкия пищял, а по-силно навяхване на ставата с частично скъсване на някоя ставна връзка.Ако има счупване, а не само пропукване на костта, нещата стават ясни веднага. Болката е силна. На мястото се образува синьо-червена подутина, която бързо расте. Диагнозата не може да се сбърка.

Какво да правиш при такъв инцидент?

1. На крака веднага се осигурява покой. Спрете да ходите по неотложните си работи.

2. Бинтовайте крака, за да не позволите допълнително увреждане на костта или ставата. Но изчакайте поне 2-3 часа за да отече отчасти. Ако кракът се бинтова веднага, отокът под стегнатия бинт ще повреди тъканите.

Дайте мнение и Вие тук!

3. Върху бинта сложете пластмасов пакет напълнен с лед от фризера. Студът трябва да свие увредените съдове и да не позволи да се образува голям оток. А с малък все пак ще трябва да се примирите.

4. Ако отокът продължи да се увеличава, или болката да се засилва, трябва да ви види ортопед. Той ще препоръча снимка. Щом се установи пукване на кост, ще ви сложат гипс.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

подуване на глезените

Как да се справим с неприятното подуване на глезените?

Неприятното подуване на глезените се получава в резултат на натрупване на течности в тъканите Сред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *